Το λιβυκό κοινοβούλιο δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Το λιβυκό κοινοβούλιο αρνήθηκε σήμερα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), δίνοντας ταυτόχρονα στον πρωθυπουργό Φάγεζ αλ Σαράτζ μια «τελευταία ευκαιρία» να παρουσιάσει μια νέα κυβέρνηση.

Η εξέλιξη θεωρείται βαρύ πλήγμα για την ΚΕΕ, η οποία

εδώ και μήνες προσπαθεί να επιτύχει τη νομιμοποίησή της και την εδραίωση της εξουσίας της σε όλη τη χώρα, ώστε να αρχίσει την προσπάθεια να βγει η Λιβύη από το χάος στο οποίο έχει περιέλθει μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

«Η πλειοψηφία των βουλευτών που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της Βουλής σήμερα αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Μπουσάχρα, εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, μετά την ψηφοφορία αυτή, που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Από τα 101 μέλη της Βουλής που ήταν παρόντα (επί συνόλου 198), οι 61 βουλευτές και ο ασκών την προεδρία της συνεδρίασης Άγκιλα Σάλεχ τάχθηκαν εναντίον της χορήγησης της εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση, μόλις ένας τάχθηκε υπέρ και 39 απείχαν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Libya Channel, δεν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ΚΕΕ.

Η Βουλή, η οποία μετακινήθηκε στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης μετά την κατάληψη της Τρίπολης από μια συμμαχία κυρίως ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων πριν από δύο χρόνια, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα αλλά υποστηρίζει μια άλλη κυβέρνηση, αντίπαλη της ΚΕΕ, η οποία έχει την έδρα της στην Μπάιντα, στην ίδια περιοχή.

Η ΚΕΕ, η οποία σχηματίστηκε έπειτα από μια συμφωνία λιβυκών παρατάξεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2015 στο Μαρόκο, χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις αλλά δεν έχει καταφέρει να εδραιώσει την εξουσία της σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω της αντίστασης που προβάλλει η αντίπαλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Βάσει της συμφωνίας του Δεκεμβρίου η ΚΕΕ πρέπει να λάβει, για να αναλάβει καθήκοντα, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η τελευταία όμως είχε απορρίψει την 25η Ιανουαρίου μια πρώτη προσπάθειά της να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Εδώ και μήνες οι μεγάλες δυνάμεις ασκούν πίεση στα δύο στρατόπεδα για να υπάρξει προσέγγιση και για να συντονίσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία δρα στη χώρα αυτή, που είναι κοντά στις ευρωπαϊκές ακτές.

«Μένει να φανεί εάν ο Σαράτζ και οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν θα αναγνωρίσουν τη νομιμότητα αυτής της ψηφοφορίας», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματία Τοάλντο, ειδικός του ινστιτούτου μελετών European Council on Foreign Relations.

Keywords
Τυχαία Θέματα