Το μεγάλο αγκάθι στο σημερινό Eurogroup έχει όνομα: Ιταλία!

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα, Δευτέρα, θα συζητήσουν για την κλιμάκωση της απόστασης που παίρνει από τα ευρωπαϊκά δεδομένα ο προϋπολογισμός της Ιταλίας, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ περιμένει την κυβέρνηση της Ρώμης να ανταποκριθεί

στην άνευ προηγουμένου επίπληξη που έλαβε πριν από δύο εβδομάδες.

Η συζήτηση έρχεται καθώς η Ιταλία καλείται να υποβάλει αναθεωρημένα σχέδια δαπανών μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε ουσιαστικά τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019, λέγοντας ότι σε αυτόν σημειώνεται σαφής απόκλιση από τους φορολογικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν από κοινού. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για το δημοσιονομικό πρόγραμμα, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή ότι πιστεύει πως τα αμφιλεγόμενα σχέδια δαπανών της Ρώμης θα γίνουν «συνταγή» για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και ότι η ήπειρος είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη λιτότητα και να υιοθετήσει την προσέγγιση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump.

Δεδομένης της απροθυμίας της λαϊκιστικής κυβέρνησης να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της, η απόσταση της Ρώμης από τις Βρυξέλλες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις ερχόμενες εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη Δευτέρα, οι επικεφαλής των οικονομικών θα υποστηρίξουν τη στάση της Επιτροπής απέναντι στην Ιταλία, κάτι που έχει ήδη γίνει από τους συνεργάτες τους, οι οποίοι συζήτησαν το θέμα τον περασμένο μήνα.

Μόλις η Ιταλία ανταποκριθεί στην Κομισιόν, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ θα έχει τρεις εβδομάδες για να δημοσιεύσει την τελική αξιολόγηση - η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την ενεργοποίηση μιας διαδικασίας που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις για την κυβέρνηση της Ρώμης. Η ποινή θα μπορούσε να φθάσει το 0,2% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα