Το μεσημέρι η συνάντηση Κατρούγκαλου - δανειστών με «αιχμή» τις μειώσεις στις επικουρικές

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Στη συνάντηση Κατρούγκαλου – δανειστών που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι, θα κριθεί το εύρος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις καθώς το υπουργείο εργασίας θα καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια να περάσουν ορισμένες από τις αντιπροτάσεις του προκειμένου οι περικοπές να είναι ηπιότερες.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και τέθηκαν τα όρια των υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Οι δανειστές, μετά το οριστική

τους άρνηση να δεχθούν την αντιπρόταση του υπουργείου εργασίας για αύξηση, έστω και μικρή, των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ενιαίου επικουρικού ταμείου, ζήτησαν εδώ και τώρα το δημοσιονομικό κενό των 700 εκ. ευρώ να καλυφθεί από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. Μετά από αυτή την αρνητική και για πολλούς αναμενόμενη εξέλιξη, καταρρίπτεται και το πλέγμα προστασίας για τους συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) το οποίο όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός εργασίας θα λειτουργούσε ως «κόφτης» ώστε να μη θιγούν όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Όπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης, για να βγουν οι αριθμοί ,η σφαγή των επικουρικών μεσοσταθμικά θα αγγίξει το 21-23%. Οι μειώσεις θα δρομολογηθούν βάσει δύο σεναρίων:

α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40%.

β) Αν μείνουν στο «απυρόβλητο » οι επικουρικές έως 120 ευρώ, τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.

Η διαπραγμάτευση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο λόγω της διαφοράς απόψεων που έχουν οι θεσμοί οι οποίοι παρουσίασαν δύο διαφορετικά κείμενα με κοινές αλλά και διαφορετικές απαιτήσεις ως προς τα ασφαλιστικά αλλά και τα εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει να ανοίξει το εργασιακό πριν ακόμα κλείσει το ασφαλιστικό με σημείο αιχμής την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ακόμη, το ΔΝΤ ζητά ευθέως την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ενώ η ΕΕ αποδέχεται τον «κανόνα βιωσιμότητας» ελληνικής προέλευσης βάσει του οποίου μέρος από τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την αξιοποίηση της περιουσίας του ύψους 2,4 δισ ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα ακόμη βήμα πίσω αποδεχόμενη, ο μέσος όρος του ποσοστού αναπλήρωσης για ολόκληρο τον εργασιακό βίο να κατέβει στα 41,7% από 44% που είχε βάλει ως όριο.

- Η εθνική σύνταξη διατηρείται τελικά στο ύψος των 384 ευρώ αλλά μόνο για όσους έχουν 20 έτη. Από εκεί και κάτω μειώνεται κατά 2% για κάθε χρόνο. Δηλαδή όποιος έχει 15 έτη θα λάβει εθνική σύνταξη 345,6 ευρώ, με 16 έτη το ποσό θα είναι 353 ευρώ, με 17 χρόνια στα 361 ευρώ, με 18 χρόνια στα 368 ευρώ ενώ ένας ασφαλισμένος με 19 έτη ασφάλισης θα λαμβάνει Εθνική Σύνταξη 376 ευρώ.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης έχει συμφωνηθεί να ξεκινούν από το 0,77% για την πρώτη 15ετία και να καταλήγουν στο 2% για 40 χρόνια ασφάλισης. Αποκλείσεις υπάρχουν ακόμα στις ενδιάμεσες κλίμακες των 15-39 ετών ασφάλισης. Οι δανειστές πιέζουν για μείωση των συντελεστών, ώστε να «θυσιαστούν» οι συντάξεις όσων φεύγουν με λίγα χρόνια, κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις συντάξεις όσων θα φεύγουν με πολλά χρόνια.

Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με τις σημερινές. Οι χαμένοι σε κάθε ταμείο είναι όσοι έχουν υψηλό μισθό και πολλά χρόνια ασφάλισης που «τιμωρούνται» προς όφελος των μη προνομιούχων με λίγα χρόνια ασφάλισης (σε ένα μεγάλο βαθμό λόγω ανεργίας) και χαμηλούς μισθούς.

Στο Δημόσιο οι απώλειες θα είναι από 10% ως και 25% και μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι σε ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών θα εισπράξουν συντάξεις μειωμένες από 10% έως 30%. Δύο κατηγορίες εμφανίζονται ευνοημένες από το νέο τρόπο υπολογισμού. Όσοι έχουν μέσο όρο αμοιβής 1.000 ευρώ και 15χρόνια ασφάλισης καθώς και όσοι έχουν μισθό 500-700 ευρώ και 20 χρόνια ασφάλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα