Το μεταβατικό καθεστώς, ο διεθνής διαγωνισμός και το lobby των Βρυξελλών

Στο λεγόμενο μεταβατικό καθεστώς για τις εταιρείες τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου έχουν ενταχθεί από τα τέλη του 2011 – οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία- έχουν ενταχθεί συνολικά 24 εταιρείες. Τα χρόνια που έχουν περάσει ορισμένες εξ αυτών έχουν ξεχωρίσει ως προς την δραστηριότητα τους στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό, ενώ άλλες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το μεσοβέζικο καθεστώς που ισχύει δέχεται σήμερα για μια ακόμη φορά τα συνδυασμένα πυρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων διευθύνσεων των Βρυξελλών που θεωρούν ότι η μεγαλύτερη

αλλά και αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση που συντηρεί ένα καθεστώς εν πολλοίς αδιαφάνειας που αντιμάχεται τον ελεύθερο, ανοιχτό και υγιή ανταγωνισμό. Η πίεση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών – σε μια περίοδο όπου είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση της Αθήνας με το Κουαρτέτο των Θεσμών- εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στο καθορισμό ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη για την προκήρυξη (επιτέλους!) του διεθνούς διαγωνισμού. Το lobby των εταιρειών διαδικτύου – με κεφαλαιοποιήσεις πολλών δις ευρώ στα ταμπλό των Χρηματιστηρίων που είναι εισηγμένες οι μετοχές τους- είναι πολύ ισχυρό στις Βρυξέλλες και δεν θα κάνει πίσω όσο είναι ανοικτή και η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση.

Το άνοιγμα της αγοράς θα επιτρέψει στις μεγάλες εταιρείες να «παίξουν» και στην Ελλάδα αλλά και σε Έλληνες ενδιαφερομένους να διεκδικήσουν μερίδια. Τώρα όσο για την τύχη των 24 του σημερινού μεταβατικού καθεστώτος τα πράγματα είναι πάνω κάτω καθαρά – 3 με 4 θα μείνουν και θα συνεχίσουν. Ήδη για 15 από τις εταιρείες του μεταβατικού καθεστώτος έχει φτιαχτεί φάκελος και με την πρώτη ευκαιρία όπως π.χ ψήφιση σχετικής τροπολογίας για τις αρμοδιότητες της Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) θα δουν την έξοδο.

Πάντως, ο διεθνής διαγωνισμός πέραν όλων των άλλων θα φέρει και νέο ζεστό χρήμα στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα διαμορφώσει και όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για μονιμότητα εσόδων π.χ ετήσιες συνδρομές των εταιρειών της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα