Το μήνυμα: Η αγορά κουράστηκε από τους στείρους πολιτικούς ανταγωνισμούς

Τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής δικαίωσαν ως έναν βαθμό την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού πόλου στην ελληνική κοινωνία και πολιτική σκηνή. Δίνουν παράλληλα στους φορείς του χώρου τον χρόνο να ξεκινήσουν μια σειρά επαφών, λαμβάνοντας υπόψη τους τις πραγματικές συνθήκες που εκφράζουν και τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα και θα αντιμετωπίζει και αύριο.

Συγχρόνως πήρε μηνύματα και η γερμανική πλευρά. Το κυριότερο ήταν αυτό της Γαλλίας,

όπου η επικράτηση της Λεπέν μέσα στην καρδιά της Ευρώπης προειδοποιεί ότι η γερμανική Ευρώπη δεν θα γίνεται εσαεί αποδεκτή από όλους. Αντίστοιχα η άρνηση Κάμερον, που επίσης αποδοκιμάστηκε, να αποδεχτεί τον Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν μας προϊδεάζει για το ότι κάποιοι θα διαχωρίσουν πλήρως τη θέση τους σε μελλοντικές κρίσεις τύπου Ελλάδος.

Μπορεί αρκετοί Ελληνες να συμπαθούν τη Λεπέν περισσότερο από τον Σόιμπλε, όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο μια Λεπεν θα θελήσει να βοηθήσει την Ελλάδα αν, ο μη γένοιτο, έρθει εκείνη η ώρα.

Καλώς Ή κακώς, η Ελλάδα δείχνει συνολικά ότι είναι πολύ περισσότερο εκτός κλίματος σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία, που εμφανίζονται πιο συγκροτημένες για την επόμενη μέρα της Ευρώπης με τη σημερινή της μορφή.

Το ζητούμενο για τη χώρα είναι το ρίσκο να μειωθεί περαιτέρω, αν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις, και να μπορεί κανείς να κάνει μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει αν πίσω από κάθε πιθανή εκλογική αναμέτρηση υπάρχει μια διαρκής αμφιβολία ή κινδυνολογία ανατροπής.

Η αγορά διά των εκπροσώπων της ζητά κανόνες-πλαίσια και θεσμικές συμφωνίες από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η πολιτική βεντέτα είναι βέβαιο ότι θα οξυνθεί και πάλι. Ετσι, τον ρόλο του σταθεροποιητή θα κληθεί να παίξει ο τρίτος ενδιάμεσος πόλος, καθώς τα πολιτικά συμπεράσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής δείχνουν ότι οι επικίνδυνες, όπως αποδείχθηκε, αυτοδυναμίες είναι δύσκολο να επαναληφθούν πια.

Οι σημερινές πιεστικές συνθήκες στην οικονομία δεν επιτρέπουν στον πολιτικό ανταγωνισμό να μετατραπεί εκ νέου σε μέσο εξάντλησης της δυναμικής της κοινωνίας. Τα μηνύματα ήταν σαφή. Προς τη Νέα Δημοκρατία ότι η μνημονιακή πολιτική είναι ελλιπής με τον τρόπο που εφαρμόζεται και έχει αμφίβολα περιθώρια επιτυχίας μακροπρόθεσμα. Προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η φρασεολογία της ανατροπής δεν τον καθιστά κόμμα διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας.

Παρά ταύτα η στήλη, επειδή παίρνει πάντα θέση, εκτιμά ότι θα είναι λάθος σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό να μετακινηθεί ο σημερινός υπουργός Οικονομικών. Ισως θα πρέπει να πλαισιωθεί από περισσότερους υφυπουργούς, γιατί με την τρόικα δεν έχουμε τελειώσει και ένα πισωγύρισμα είναι πολύ εύκολο. Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν αλλαγές απέναντι σε πλαίσια που είναι υπερβολικά αυστηρά, ειδικά σε αυτή την καμπή της οικονομίας, όμως το έργο δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα