Το νέο δόγμα Μακρόν που «μυρίζει» παλιό και η ανησυχία των Ιταλών

Την ώρα που η γαλλική Βουλή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αλλαγής άνευ προηγουμένου, αυξάνοντας τις ελπίδες της Ευρώπης ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις του ότι θα φέρει επανάσταση, εντούτοις συνεχίζει να παρεμβαίνει στις ξένες εξαγορές.

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μακρόν βρέθηκε στα εγκαίνια ενός ολοκαίνουργιου κρουαζιερόπλοιου στην πόλη Saint-Nazaire στις ακτές του Ατλαντικού, λέγοντας στους εργάτες ότι είναι δυσαρεστημένος με τους όρους

της πώλησης του ναυπηγείου τους στην εταιρεία Fincantieri με έδρα την Τεργέστη.

Σε μια κίνηση που θύμιζε τους προκατόχους του, ο 39χρονος Μακρόν ανέφερε ότι διέταξε την αναθεώρηση της συμφωνίας και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί αυτό που αποκάλεσε ως «στρατηγική βιομηχανία» που, όπως σημειώνει το Bloomberg, αποτελεί την κωδική ονομασία για το παιχνίδι της πολιτικής προστατευτισμού.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την ανησυχία της Ιταλίας και ο ΥΠΟΙΚ του Μακρόν, Μπρινό Λεμέρ, μετέβη στη Ρώμη στις 5 Ιουνίου για να απαλύνει τις εντυπώσεις της άλλης πλευράς. Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου ανέφερε πως η απόφαση Μακρόν ήταν λιγότερο μια άμεση παρέμβαση και περισσότερο μια ώθηση προς την κατεύθυνση που θα ήθελε να στρέψει τη συμφωνία.

«Δεν αναμένω ότι (ο Μακρόν) θα διαφέρει πολύ από τους προκατόχους του», αναφέρει ο Guntram Wolff, δ/ντής του Ινστιτούτου Μπρουγκέλ, ο οποίος συμπληρώνει ότι το βασικό πολιτικό ένστικτο στη Γαλλία παραμένει η υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας και ο νέος πρόεδρος δεν παραμένει αδιάφορος σε αυτό το ένστικτο.

Η ανησυχία του Μακρόν έγκειται στο ότι η Fincantieri ίσως ενώσει δυνάμεις με την CR Trieste για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού μεριδίου στη STX, που ίσως αποτελέσει απειλή για τις θέσεις εργασίας στην παραθαλάσσια πόλη Saint-Nazaire ή ότι θα περάσει τη γαλλική τεχνογνωσία στις δραστηριότητές της στην Κίνα.

Εναν μήνα πριν τη νίκη Μακρόν, η Fincantieri είχε συμφωνήσει να αγοράσει το 48% της STX από την κορεατική STX Offshore & Shipbuilding με άλλο ένα 6% να πηγαίνει στο τραπεζικό ίδρυμα n CR Trieste.

Το πραγματικό διακύβευμα για τον Μακρόν θα είναι το αν θα εξασφαλίσει την υποστήριξη τόσο των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο και των διεθνών επενδυτών. Μόνον έτσι θα μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του για ανάταξη της γαλλικής οικονομίας. Για να μην αναφερθούν και πολλές γαλλικές εταιρείες, όπως η Vivendi που θέλουν να επενδύσουν στην Ιταλία, σημειώνει με νόημα το Bloomberg..

Υπενθυμίζεται ότι πριν αναλάβει την προεδρία, ο Μακρόν στην πραγματικότητα έκλεινε συμφωνίες, ως συνεργάτης της Rothschild. Είχε μάλιστα βοηθήσει τη Nestle να προχωρήσει στην εξαγορά ύψους 12 δισ. δολ. του τομέα βρεφικής διατροφής της Pfizer.

Ως ΥΠΟΙΚ του Φρ. Ολάντ, είχε υπό τη διαχείρισή του μεγάλο αριθμό βιομηχανικών deals. Σημειωτέον ότι είχε υπερασπιστεί την επιρροή του Δημοσίου στη Renault με μια επένδυση 1,2 δισ. ευρώ, με την οποία αύξησε το μερίδιό του στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Τώρα έχει κληρονομήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση τη δέσμευση να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου τόσο στη Renault όσο και στην Orange.

Keywords
Τυχαία Θέματα