Το νέο σχέδιο $9 δισ. της Κίνας που θα ανταγωνίζεται το αμερικανικό GPS

Η Κίνα εκτοξεύει την αντιπαλότητα της με τις ΗΠΑ, δαπανώντας τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει ένα ουράνιο σύστημα πλοήγησης και να μειώσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό GPS, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τα δεδομένα τοποθεσίας που μεταδίδονται από τους δορυφόρους GPS χρησιμοποιούνται από τα smartphones,

τα συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων, τα μικροτσίπ στο λαιμό του σκύλου μας και τους κατευθυνόμενους πυραύλους - και όλοι αυτοί οι δορυφόροι ελέγχονται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτό δεν αρέσει πολύ στην κινεζική κυβέρνηση, η οποία αναπτύσσει μια εναλλακτική λύση, την οποία ένας αναλυτής ασφάλειας των ΗΠΑ καλεί ένα από τα μεγαλύτερα διαστημικά προγράμματα που έχει αναλάβει η χώρα.

"Δεν θέλουν να εξαρτώνται από το GPS των ΗΠΑ", δήλωσε στο Bloomberg ο Marshall Kaplan, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο του Maryland. "Οι Κινέζοι δεν θέλουν να εξαρτώνται από κάτι που εμείς μπορούμε να καταργήσουμε", συμπλήρωσε.

Το σύστημα πλοήγησης Beidou, το οποίο εξυπηρετεί επί του παρόντος την Κίνα και τους γείτονές της, θα είναι προσβάσιμο από όλο τον κόσμο μέχρι το 2020, ως μέρος της στρατηγικής του Προέδρου Xi Jinping να καταστήσει τη χώρα του παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία της επόμενης γενιάς. Η υλοποίησή του αντηχεί μέσω του εταιρικού κόσμου, καθώς οι κατασκευαστές ημιαγωγών, ηλεκτρικών οχημάτων και αεροπλάνων τροποποιούν τα προϊόντα τους για να συνδεθούν με το Beidou, προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η συναρμολόγηση του νέου συστήματος πλησιάζει την ολοκλήρωσή της, μετά την εκτόξευση τουλάχιστον 18 δορυφόρων φέτος, συμπεριλαμβανομένων τριών αυτό το μήνα. Στις 19 Νοεμβρίου, η Κίνα έθεσε σε λειτουργία δύο ακόμη μηχανές Beidou, αυξάνοντας τον αριθμό σε λειτουργία σε περισσότερες από 40. Η Κίνα σχεδιάζει να προσθέσει 11 ακόμα δορυφόρους μέχρι το 2020.

Το Beidou είναι ένα από τα στοιχεία της φιλόδοξης εκστρατείας της Κίνας για την εξάλειψη της δυτικής κυριαρχίας στην αεροδιαστημική. Μια κρατική εταιρεία αναπτύσσει αεροπλάνα για να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη της Airbus SE και της Boeing Co. και οι εγχώριες επιχειρήσεις δημιουργούν πυραύλους για να ανταγωνιστούν τις δραστηριότητες της Space Exploration Technologies Corp. του Elon Musk και της Blue Origin του Jeff Bezos.

Τον επόμενο μήνα, η Κίνα προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία το Chang'e 4, ένα σεληνιακό αισθητήρα, ο οποίος θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο στην άκρη του φεγγαριού. Ένας διαστημόπλοιο και ένα ρόβερ για τον Άρη είναι επίσης προγραμματισμένοι για εκτόξευση το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα