Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου γιόρτασε τα 20 χρόνια του Τμήματος Ναυτιλίας

Στους διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες και Ελληνίδες, στις διεθνείς διακρίσεις της χώρας στις επιστήμες και τον πολιτισμό, αλλά και στην επιτυχημένη εξωστρέφεια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που το ανέδειξε σε διεθνές Κέντρο Αριστείας πανεπιστημιακών ναυτιλιακών σπουδών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο νέος Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Θ. Γραμμένος στην ομιλία της Αναγόρευσής του. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μεγάλης Επετειακής Εκδήλωσης την Παρασκευή 17 Μαΐου

2019 στη Χίο.

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης», κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, μία αναδρομή στα πρώτα βήματα της ιστορίας του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών από τον θεμελιωτή του Τμήματος, Ομότιμο Καθηγητή κ. Νίκο Λίτινα, πρ. Αντιπρύτανη. Τονίσθηκε το όραμα και η αναγκαιότητα ανάπτυξης πανεπιστημιακών ναυτιλιακών σπουδών υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα και τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Χίος, με τη ναυτική της παράδοση, ως έδρα του Τμήματος. Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής κ. Σεραφείμ Κάπρος, παρουσίασε τα προγράμματα σπουδών, την ερευνητική παραγωγή και το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο των μελών του Τμήματος, τις θεσμοθετημένες διεθνείς συνεργασίες με διακεκριμένα Πανεπιστήμια, καθώς και την ισχυρή σύνδεση με την ναυτιλιακή κοινότητα μέσω του θεσμού της πρακτικής άσκησης και άλλων πρωτοβουλιών. Απόφοιτοι του Τμήματος με διακεκριμένες σταδιοδρομίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, στον ναυτιλιακό κλάδο ή στον ακαδημαϊκό χώρο, χαιρέτισαν την εκδήλωση, αναφέροντας τα εφόδια που πήραν από τις σπουδές τους στο Τμήμα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: “Σύγχρονες Τάσεις της παγκόσμιας Ναυτιλίας και νέες Προκλήσεις για Πανεπιστημιακές Ναυτιλιακές Σπουδές στη Χίο”. Συμμετείχαν η Καθηγήτρια του Τμήματος κα Ελένη Θανοπούλου, ο Καθηγητής του University of Antwerp κ. Thierry Vaneslander, ο τέως Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ΣΕΘΑ και Ναυτικής Εκπαίδευσης Αντιναύαρχος ε.α. κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο Πρόεδρος του Marine Club Χίου Cpt Γιώργος Τσουρής. Συντονιστής ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος κ. Αθανάσιος Πάλλης, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (ΙΑΜΕ).

Η συζήτηση, που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού με τοποθετήσεις, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των τεχνολογιών αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης, στις αλλαγές κανονιστικού πλαισίου και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ναυτιλίας, στη διάκριση παιδείας και κατάρτισης και τις ανάγκες επιστημονικής τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού στη ναυτιλία του μέλλοντος.

Τιμήθηκαν με αναμνηστική πλακέτα, ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Νίκος Λίτινας, ο πρώτος Πρύτανης Ομότιμος Καθηγητής κ. Θεμιστοκλής Λέκκας, καθώς και οι οικογένειες των μεγάλων δωρητών του Πανεπιστημίου Δ.Κ Λώ & Ν.Κ. Λώ και Κ. Καλαμωτούση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γεώργιος Κασσάρας, ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ και επίσης Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, νυν Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μ. Τσάκος», ο πρ. Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, η Διευθύντρια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Αικατερίνη Πέππα, ο Διευθυντής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Μιχάλης Σαρλής, διακεκριμένοι εκπρόσωποι Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αλλοδαπής, θεσμικών φορέων και της ναυτιλιακής επιχειρηματικής κοινότητας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, χορηγοί και φίλοι του Τμήματος και με χαιρετισμό του ο Ναυτιλιακός πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ κ. Λεωνίδας Ευγενίδης-Δημητριάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα