«Το Ποτάμι θα υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας και τους νέους»
«Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου έχουν κατορθώσει να δέσουν με πολλαπλούς τρόπους τους 153 βουλευτές τους. Οι περισσότεροι εξαρτώνται και από τις επιλογές που έχει κάνει το νέο αυτό καθεστώς στο δημόσιο. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν προστεθεί στο δημόσιο ως μετακλητοί υπάλληλοί, ως στελέχη στα υπουργεία» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πάτρα, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησής του με εθελοντές και φίλους
Ερωτώμενος για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών εν όψη του ασφαλιστικού ο Επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν θα πάμε σε εκλογές μέσα στο 2016 καθώς θα ήταν καταστροφικό τόσο για την οικονομία όσο και για την υπόληψη της χώρας ενώ υπογράμμισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε τολμά να κάνει μια στροφή στο ασφαλιστικό όπως χρειάζεται καθώς «θέλουν να υπηρετούν τους πελάτες τους». Εκτίμησε πάντως ότι παρά το γεγονός ότι «είναι μια προβληματική κυβέρνηση και φοβάμαι ότι θα έχουμε πολλές αναταράξεις. Νομίζω όμως ότι αυτή η Βουλή έχει τη δυνατότητα να δώσει άλλες κυβερνήσεις».
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι:«Δεν είμαστε ένα κίνημα που κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Πιστεύουμε όμως ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας και ότι θα πείσουμε τους Έλληνες ότι το Ποτάμι παραμένει η προοδευτική μεταρρυθμιστική δύναμη. Έχουμε λύσεις, έχουμε προτάσεις. Θα τις πούμε, θα τολμήσουμε, θα ταράξουμε τα νερά, θα ταράξουμε τους βολεμένους».
Οι βασικές τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη έχουν ως εξής:
«Το ασφαλιστικό χρειάζεται μεγάλες συναινέσεις και θα έπρεπε αν είχαμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση να αναζητήσει αυτές τις μεγάλες συναινέσεις. Αλλά η κυβέρνηση απλώς φτιάχνει μπαλώματα σε ένα ασφαλιστικό το οποίο θα ξαναείναι πρόβλημα για τη χώρα το 2017».
«Εμείς στη Βουλή θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας και τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, αυτούς που τόσα χρόνια θρέφουν το ελληνικό δημόσιο, αυτούς που μπαλώνουν τις τρύπες της οικονομίας».
«Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα συντηρητικό κόμμα που δεν έχει αποδείξει στην πράξη ότι κινείται σε μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Άρα η σχέση του Ποταμιού με τη ΝΔ έχει πολλές επιφυλάξεις».
«Υποχρέωση του Ποταμιού είναι να έχει λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Έχει και άλλη μια υποχρέωση: να αναζητά συμμάχους στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».
«Το πρόβλημα όπως φάνηκε στο Νταβός και σε όλα τα μεγάλα τραπέζια που συζητείται η πολιτική της Ευρώπης είναι ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πολύ λίγος, εμφανίζεται απροετοίμαστος. Και ξέρετε τα συνθήματα μπορεί να περνάνε εδώ, μπορεί να δίνουν ένα τόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά τα συνθήματα, οι γενικολογίες, οι αοριστολογίες και οι ιδεοληψίες δεν περνάνε σε δύσκολους συνομιλητές».
Αναλυτικότερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής:
Δημοσιογράφος: Ένα πρώτο σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις γιατί έχουμε και μια καινούρια σήμερα, με τη Νέα Δημοκρατία μπροστά και το Ποτάμι χαμηλά.
Σταύρος Θεοδωράκης: «Νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από τις εκλογές, οπότε είναι λογικό η πλειοψηφία σχεδόν των Ελλήνων να μην απαντούν στις δημοσκοπήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 50% δεν απαντά στις δημοσκόπησεις, είτε δε συμμετέχει είτε λέει ότι δεν απαντά. Βέβαια αναγνωρίζουμε ότι το Ποτάμι έχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τους ψηφοφόρους του. Δεν είμαστε ένα κίνημα που κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Πιστεύουμε όμως ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας και ότι θα πείσουμε τους Έλληνες ότι το Ποτάμι παραμένει η προοδευτική μεταρρυθμιστική δύναμη. Έχουμε λύσεις, έχουμε προτάσεις. Θα τις πούμε, θα τολμήσουμε, θα ταράξουμε τα νερά, θα ταράξουμε τους βολεμένους και νομίζω ότι μετά από λίγο καιρό τα πράγματα και οι δημοσκοπήσεις θα είναι διαφορετικές.
Δημοσιογράφος: Όχι με τη Νέα Δημοκρατία μαζί;
Σταύρος Θεοδωράκης: «Υποχρέωση του Ποταμιού είναι να έχει λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Έχει και άλλη μια υποχρέωση: να αναζητά συμμάχους. Εμείς είπαμε, και εγώ προσωπικά είπα στον κ. Μητσοτάκη, ότι στα πράγματα που συμφωνούμε, εάν μιλάμε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, το Ποτάμι θα συνεργαστεί και με τη ΝΔ και με άλλες δυνάμεις για να τις πετύχουμε. Βέβαια υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία διαφωνούμε με τον κ. Μητσοτάκη και θα σας πω τον τίτλο: Είναι ένα συντηρητικό κόμμα που δεν έχει αποδείξει στην πράξη ότι κινείται σε μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Άρα η σχέση του Ποταμιού με τη ΝΔ έχει , πολλές επιφυλάξεις.
Δημοσιογράφος: Με αφορμή τις κινητοποιήσεις που έχουμε με το ασφαλιστικό και από τον κόσμο και από τους κοινωνικούς φορείς και από τον ιδιωτικό τομέα.Εκτιμάτε ότι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον;
Σταύρος Θεοδωράκης: «Αν εννοείτε για εκλογές, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε εκλογές το 2016 και τολμώ να πω ότι η χώρα δε θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Αλίμονο, πέρα από το γεγονός ότι θα δώσουμε άλλο ένα χαστούκι στην οικονομία, θα γίνουμε περίγελος αν πούμε ότι πάμε σε άλλη μια εκλογική αναμέτρηση και δεν έχει κλείσει ούτε ένα εξάμηνο από την προηγούμενη. Η εκτίμησή μου όμως είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πολλά προβλήματα. Δεν είναι μια καλή κυβέρνηση, είναι μια προβληματική κυβέρνηση. Φοβάμαι ότι θα έχουμε πολλές αναταράξεις, ελπίζω να μην οδηγηθούμε σε εκλογές. Νομίζω ότι αυτή η Βουλή έχει τη δυνατότητα να δώσει άλλες κυβερνήσεις.
Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίξουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αυτομάτως τίθεται ζήτημα για την κυβέρνηση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μια που είπατε ότι δεν πρόκειται να πάμε σε εκλογές και θα γίνουμε περίγελος, θα ήσασταν διατεθειμένοι ως Ποτάμι να στηρίξετε την κυβέρνηση.
Σταύρος Θεοδωράκης: «Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση μόνο όπου είναι αναγκαίο για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Δε θα στηρίξουμε την κυβέρνηση για να τη διασώσουμε. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου έχει κατορθώσει να δέσει με πολλαπλούς τρόπους τους 153 βουλευτές. Οι περισσότεροι βουλευτές εξαρτώνται και από τις επιλογές που έχει κάνει το νέο αυτό καθεστώς στο δημόσιο. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν προστεθεί στο Δημόσιο ως μετακλητοί υπάλληλοί, ως στελέχη στα υπουργεία. Νομίζω, ότι αυτοί οι 153 θα μείνουν στην κυβέρνηση στις επόμενες ψηφοφορίες όσο και αν κάποιοι σήμερα φωνάζουν. Να πάω όμως ένα βήμα παραπέρα την ερώτησή σας. Το ασφαλιστικό χρειάζεται μεγάλες συναινέσεις και θα έπρεπε αν είχαμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση να αναζητήσει αυτές τις μεγάλες συναινέσεις. Αλλά η κυβέρνηση απλώς φτιάχνει μπαλώματα σε ένα ασφαλιστικό το οποίο θα ξαναείναι πρόβλημα για τη χώρα το 2017. Το ασφαλιστικό είναι το μεγάλο έγκλημα των προηγούμενων κυβερνήσεων: του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, γιατί παρά τα αρνητικά ρεκόρ του κ. Τσίπρα είναι σαφές ότι το ασφαλιστικό δεν δημιουργήθηκε αυτό τον ένα χρόνο. Δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες όταν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία φρόντιζαν κυρίως τα δικά τους παιδιά, τους συνταξιούχους, τους δημόσιους υπαλλήλους. Δίνανε προνομιακά επιδόματα σε κάποιους και αμελούσαν τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας. Θα έπρεπε λοιπόν η χώρα να κάνει μια στροφή στο ασφαλιστικό. Δεν τολμούν να το κάνουν. Θέλουν να υπηρετούν τους πελάτες τους, το δημόσιο και τους συνταξιούχους. Αντιθέτως εμείς στη Βουλή θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας και τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, αυτούς που τόσα χρόνια θρέφουν το ελληνικό δημόσιο, αυτούς που μπαλώνουν τις τρύπες της οικονομίας».
Δημοσιογράφος: Αν ήταν ο Θεοδωράκης στη θέση του Τσίπρα και άκουγε από τον Σόιμπλε το ανόητος, τι θα έκανε.
Σταύρος Θεοδωράκης: «Νομίζω ότι ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να απαντήσει σε πολύ σημαντικότερα ερωτήματα. Η γερμανική πολιτική έχει ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα. Πάρα πολλά πράγματα, απ΄αυτά που υποδείχθηκαν στους προηγούμενους κυβερνήτες ήταν λάθη και βέβαια μας χωρίζει με τον Σόιμπλε κάτι πολύ βαθύ. Ο κ. Σόιμπλε πιστεύει στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, πιστεύει στον πλούσιο Βορρά και στον φτωχό Νότο. Είμαστε απέναντι στην πολιτική του Σόιμπλε και είμαστε απέναντι στην προσπάθειά του, ανά στιγμές, να βγάλει την Ελλάδα από το κάδρο της Ευρώπης. Υπάρχουν δύο, τρεις άνθρωποι στη βόρεια Ευρώπη που πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει ως ένα κλαμπ πλουσίων και οι Νότιοι να έχουν μια βοηθητική σχέση με την Ευρώπη. Εμείς διαφωνούμε. Είμαστε σε κόντρα με αυτή τη πολιτική που ο κ. Σόιμπλε προσπαθεί να περάσει στην Ευρώπη. Τώρα είναι προσβλητικό και δεν ταιριάζει στους ευρωπαϊκούς κανόνες ένας υπουργός, ακόμα και ένας πρωθυπουργός μιας χώρας, να μιλά μ΄αυτό τον τόνο για τον πρωθυπουργό μιας άλλης χώρας. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο δηλαδή, είμαστε στο πλευρό του Πρωθυπουργού όταν δέχεται προσβολές από ξένους ηγέτες».
Δημοσιογράφος: Θα φεύγατε;
Σταύρος Θεοδωράκης: «Θα έβρισκα τον δικό μου τρόπο να απαντήσω. Όμως το πρόβλημα δεν ήταν αυτό. Το πρόβλημα όπως φάνηκε στο Νταβός και σε όλα τα μεγάλα τραπέζια που συζητείται η πολιτική της Ευρώπης είναι ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πολύ λίγος. Εμφανίζεται απροετοίμαστος. Και ξέρετε τα συνθήματα μπορεί να περνάνε εδώ, μπορεί να δίνουν έναν τόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά τα συνθήματα, οι γενικολογίες, οι αοριστολογίες και οι ιδεοληψίες δεν περνάνε σε δύσκολους συνομιλητές. Θα έπρεπε και το ήλπιζα η Ελλάδα αυτή τη δύσκολη εποχή, να έχει έναν πρωθυπουργό που να λέει καινούρια πράγματα στην Ευρώπη και να μην επαναλαμβάνει πράγματα που μόνο ως συνθηματολογικές αναφορές του παρελθόντος μπορούν να θεωρηθούν».
Δημοσιογράφος: Με τον Φωτήλα χαιρετηθήκατε;
Σταύρος Θεοδωράκης: «Με τον Ιάσονα κάναμε μια μεγάλη βόλτα στην Πάτρα, πήγαμε στην πλατεία, πήγαμε σε εφημερίδες. Πρέπει να φύγουμε από τους τίτλους και δεν είναι πρέπον αλλά θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρατήρηση. Ο "τίτλος" «Πάμε στη Νέα Δημοκρατία» δεν έχει ειπωθεί από κανέναν βουλευτή του Ποταμιού. Αυτό που έθεσε ο Ιάσονας Φωτήλας είναι το εξής: «Είμαι Ποτάμι, έχουμε επικεφαλής και προτείνω στο Κίνημα και στον επικεφαλής να συζητήσουμε το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να είναι προνομιακός μας συνομιλητής, για να φύγει μια ώρα αρχύτερα ο Τσίπρας». Είναι μια άποψη την οποία δεν άκουσα για πρώτη φορά από βουλευτή, την έχω ακούσει από στελέχη μας. Είναι μια άποψη που θα συζητήσει και θα προβληματίσει το Κίνημα, και έχουμε μπροστά μας ένα Συνέδριο για την τελική απόφαση».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Δείτε που πάνε τα χρήματα όλου του κόσμου
- «Snowzilla»: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νέα Υόρκη - Θα συλλαμβάνεται όποιος οδηγεί
- Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στο Πρώτο Θέμα
- Κάπα Research: Χαοτικό προβάδισμα ΝΔ σε παράσταση νίκης
- Ο κρυφός διάλογος Τσίπρα – Σόιμπλε στο Νταβός
- Η παγκόσμια πρωτεύουσα της κοκαΐνης στρέφεται στην κάνναβη
- Εφημερίδες της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2016 – Οι πρώτες σελίδες
- Χιονοθύελλες “σαρώνουν” Ουάσιγκτον- Νέα Υόρκη – Πολικό ψύχος -12 βαθμών και στην Κίνα
- Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 1,9% στη ΝΔ
- Αγγλία: Δεν αφήνει το... ρετιρέ η Λέστερ, νέα «βόμβα» στο «Ολντ Τράφορντ»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Δείτε που πάνε τα χρήματα όλου του κόσμου
- «Snowzilla»: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νέα Υόρκη - Θα συλλαμβάνεται όποιος οδηγεί
- Εξόρμηση για σκι -και όχι μόνο- στο Μπάνσκο
- Koύρδοι πουλάνε τα γερμανικά όπλα τους επειδή δεν πληρώνονται τον μισθό τους
- Δέκα νεκροί από τον «Snowzilla», την χιονοθύελλα-Αρμαγεδδώνα στις ΗΠΑ
- «Πανηγύρια» Φλαμπουράρη για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Ποια είναι τα πράγματα που ξέρουμε λάθος για το Ισλάμ
- Πολικό ψύχος και χιόνια σε όλη την Κίνα
- Γαλλία: Μετανάστες κατάφεραν να ανέβουν σε φεριμπότ στο λιμάνι του Καλαί
- Οι νεαροί Αμερικανοί δεν οδηγούν
- Τελευταία Νέα New Money
- «Το Ποτάμι θα υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας και τους νέους»
- Γαλλία: Μετανάστες κατάφεραν να ανέβουν σε φεριμπότ στο λιμάνι του Καλαί
- «Snowzilla»: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νέα Υόρκη - Θα συλλαμβάνεται όποιος οδηγεί
- Κοτζιάς για προσφυγικό: Προσπαθούν να βρουν τον «μουντζούρη» στην Ελλάδα
- ΗΠΑ: Πιθανός υποψήφιος πρόεδρος ο μεγιστάνας Μπλούμπεργκ
- Οι νεαροί Αμερικανοί δεν οδηγούν
- Δείτε που πάνε τα χρήματα όλου του κόσμου
- Δέκα νεκροί από τον «Snowzilla», την χιονοθύελλα-Αρμαγεδδώνα στις ΗΠΑ
- Εξόρμηση για σκι -και όχι μόνο- στο Μπάνσκο
- «Πανηγύρια» Φλαμπουράρη για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών στη σύσκεψη των Τεμπών
- Μητσοτάκης:«Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος»
- Τσίπρας: Δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τους αγρότες
- Λαγκάρντ: “Η μεταναστευτική κρίση θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν”
- Ανακάλυψη αρχαίου θεάτρου στη Λευκάδα
- Στην Αθήνα οι μεγαλοεπενδυτές Γουάτσα, Ρος και Πόλσον – Γιατί έρχονται;
- Συνεχίζουν οι αγρότες - Τι αποφάσισαν για τις κινητοποιήσεις τους
- Δημοσκόπηση Κάπα Research: Γαλάζιο προβάδισμα-Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Τσίπρας
- Πόλο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Σερβία