Το προσφυγικό ζήτημα, ανοιχτή πληγή για τη δημοτικότητα της Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ πιέζεται από τον χρόνο, ενώ "αιμορραγεί" πολιτικούς συμμάχους οι οποίοι θα την βοηθήσουν να βρει λύση στο προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο κλοιός έσφιξε αυτή την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του πλαφόν του αριθμού των προσφύγων εκ μέρους της Αυστρίας, και της δήλωσης του Γερμανού προέδρου Joachim Gauck ο οποίος πρότεινε πως η Γερμανία θα χρειαστεί να ακολουθήσει το προαναφερθέν παράδειγμα έτσι ώστε να διασφαλιστεί

η κοινωνική συνοχή της. Στον βορρά, η κάποτε ορθάνοιχτη Σουηδία συσφίγγει τους συνοριακούς της ελέγχους ενώ τα κράτη ανατολικά της Γερμανίας δεν δέχονται παραπάνω πρόσφυγες.

Όπου και να κοιτάξει, η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκει αντίσταση όσον αφορά την πολιτική των ανοικτών πυλών η οποία αποτελεί πια τη μεγαλύτερη απειλή της πολιτικής της ζωής. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να βρει χώρο να "αναπνεύσει", ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Βαυαρία η οποία υποδέχεται την πλειονότητα των προσφύγων.

"Δεν μπορεί, αυτό, να συνεχιστεί για πάντα", ανέφερε ο Carsten Nickel, πολιτικός αναλυτής στην Teneo Intelligence. "Μετά από τις πολιτικές συγκρούσεις των προηγούμενων μηνών, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να συνεχίσει έτσι για άλλο ένα καλοκαίρι".

Η Μέρκελ, αφού έχει αποτύχει στο να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να επωμιστούν μέρος του βάρους της χώρας της, έχει εγκαταλείψει το σχέδιο μετοίκησης των προσφύγων που πρότεινε στις υπόλοιπες 27 χώρες και προσπαθεί να βρει συγκεκριμένους συμμάχους. Το δέλεαρ στην Τουρκία η οποία θα χρειαστεί να διαφυλάξει τα σύνορά της και να δεχτεί πρόσφυγες είναι κλειδί όσον αφορά τη στρατηγική της Καγκελαρίου.

Με τα ποσοστά της να πέφτουν, η Μέρκελ παραμένει αμετακίνητη υπογραμμίζοντας πως δεν θα είναι αυτή η οποία θα καταστρέψει την συνθήκη Σένγκεν. Παρόλα αυτά η στάση της αυτή μετά από τις πρόσφατες υποθέσεις σεξουαλικής βίας σε γερμανικές πόλεις αποδεικνύεται διόλου δημοφιλής.

Η Μέρκελ έχει, όμως, έναν άσσο στο μανίκι της. Την γερμανική οικονομία. Με μία σταθερή αγορά εργασίας και ρεκόρ ποσοστού εργαζομένων, οι Γερμανοί πολίτες έχουν οικονομίες και δεν φοβούνται να τις ξοδέψουν. Το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας δήλωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2015, 12,1 δισ. ευρώ. Η σιδηρά καγκελάριος έχει ήδη κάνει δραματικές στροφές όταν τα ποσοστά της βρίσκονταν ακόμη χαμηλότερα, και υπογράμμισε πως εάν η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων ατόμων δεν μπορεί να μανατζάρει 1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, κάτι τέτοιο είναι αντιδιαμετρικά αντίθετο με τις αξίες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα