Το σχέδιο που θα εμποδίσει την επέλαση των Γάλλων στις ιταλικές επιχειρήσεις

Ενα νέο πρόβλημα αποτελεί το κύριο αντικείμενο συζήτησης, τελευταία, στους διαδρόμους σημαντικών εταιρειών του Μιλάνο και της Ρώμης: η γαλλική «επέλαση» στις ιταλικές επιχειρήσεις.

Μετά από ένα κύμα εξαγορών από Γάλλους ανταγωνιστές, αρχίζει να γίνεται αισθητή η δυσαρέσκεια προς τη Vivendi που προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της Mediaset μέσω της πώλησης του μεριδίου της Telecom Italia που έχει στην κατοχή της.

Οι γαλλικές εταιρείες ανακοίνωσαν ιταλικές εξαγορές ύψους 41,8 δισ. δολ.

την τελευταία πενταετία, στις οποίες περιλαμβάνεται η πρόσφατη συμφωνία της Essilor International να εξαγοράσει τη Luxottica και η απόκτηση της Pioneer Investments της UniCredit από την Amundi. Το παραπάνω ποσό υπερβαίνει κατά 6 φορές τις αντίστοιχες εξαγορές γαλλικών εταιρειών από την Ιταλία.

Οι ιταλικές αρχές επιδιώκουν να παρέμβουν όπου μπορούν, ασκώντας ρυθμιστικές πιέσεις ή επηρεάζοντας σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων, με στόχο να περιορίσουν την παρείσφρηση των Γάλλων στις ιταλικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά ντους, στελέχη εταιρειών, όπως η Intesa Sanpaolo, εκφράζουν πιο απερίφραστα την αντίθεσή τους στη γαλλική επιδρομή.

Όπως αναφέρει ο CEO της Intesa Sanpaolo, Carlo Messina, «στην εταιρεία μας μιλάμε ιταλικά, όχι γαλλικά και υπεραμυνόμαστε της "ιταλικότητάς" μας. Κάποιος που το υπερασπίζεται αυτό και το κάνει μιλώντας γαλλικά μου προκαλεί γέλια».

Σημειώνεται ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την ασφαλιστική Assicurazioni Generali και τα σχόλια του CEIO της ακολουθούν τη τοποθέτηση ενός Γάλλου στο τιμόνι της Generali. Παράλληλα, εικάζεται ότι ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός Axa αποτελεί έναν πιθανό ανταγωνιστή στην απόκτηση της Generali.

Το ζήτημα των γαλλικών εξαγορών στη γειτονική χώρα, έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις. Στα τέλη του 2016 κυκλοφόρησε ένα σημείωμα μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί βέτο κατά της Vivendi σε περίπτωση μιας πιθανής εξαγοράς της Mediaset.

Ενδέχεται δε, αυτό να επεκταθεί και στην περίπτωση της Telecom Italia, αν αποδειχθεί ότι η γαλλική Vivendi χρησιμοποιήσει το μερίδιο 24% που κατέχει σε αυτήν για να επηρεάσει τις εξελίξεις με τη Mediaset.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και την κατασκευάστρια τσιπ, STMicroelectronics, σχετικά με τον διάδοχο του CEO της, Carlo Bozotti, καθώς Ιταλία και Γαλλία κατέχουν το 27,5% της εταιρείας έκαστη και έχουν και οι δυο εκπροσώπηση στο ΔΣ.

Αλλη περίπτωση όπου η Ιταλία προσπάθησε να διατηρήσει τον έλεγχο σε εγχώριες επιχειρήσεις είναι η Alitalia που διασώθηκε από Ιταλούς επενδυτές το 2008, αποφεύγοντας έτσι την προσέγγιση της Air France-KLM που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ιταλικό αερομεταφορέα. Τελικά, μερίδιό του πουλήθηκε στην Etihad Airways.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Carlo Calenda, συνεργάζεται με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την υποβολή στην Κομισιόν ενός κανόνα που θα ενισχύσει την εξουσία του κράτους σε ό,τι αφορά τις εξαγορές στρατηγικών επιχειρήσεων.

Αυτό θα δώσει στο κράτος ένα βέτο επί των συναλλαγών που αφορούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών.

Είπε βέβαια ότι υποστηρίζει τις ξένες επενδύσεις, υπάρχουν ωστόσο «περιπτώσεις κατά τις οποίες η μεταφορά τεχνολογίας μπορεί να αποτελεί επικίνδυνη πρακτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα