Το σκεπτικό του Αλέκου Τουρκολια

Η απόφαση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έγινε για τρεις κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η τράπεζα χρειάζονταν κεφάλαια τα οποία έπρεπε να τα βρει άμεσα και πάντως στους επόμενους μήνες. Ο δεύτερος ήταν ότι η διοίκηση της τράπεζας εκμεταλλεύτηκε την «δίψα» των ξένων για ελληνικές μετοχές. Είναι γεγονός ότι νωρίτερα Πειραιώς η Alpha Bank

βγαίνοντας στις αγορές μάζεψαν ζεστό χρήμα γύρω στα 3,5 δισ ευρω ενδυναμώνοντας τα ίδια τους κεφάλαια και αποπληρώνοντας τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου.

Επιπρόσθετα η Eurobank η οποία επίσης βρίσκεται σε διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου έχει ήδη εξασφαλίσει «γραπτώς» από την FairFax και τους συμμάχους της 1,35 δισ ευρω ενώ εκτιμάται ότι τα υπόλοιπα 1,6 δις ευρω που χρειάζεται ήδη τα έχει συγκεντρώσει (συνολικά η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου είναι περίπου 2,9 δισ ευρω )

Εάν υπολογίσουμε και το Ελληνικό δημόσιο που συγκέντρωσε 3 δισ ευρω από την έκδοση 5ετους ομολόγου τότε συνάγεται το γεγονός ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν δώσει έως τώρα στην Ελλάδα κοντά στα 9 δισ ευρω . Και όλα αυτά μόλις σε διάστημα 2-3 μηνών.
Ο τρίτος λόγος για την Εθνική Τράπεζα είναι ότι τον Μάιο μόνο μια ευρωπαϊκή Τράπεζα «βγαίνει» στις αγορές για να συγκεντρώσει 1, 2 δισ ευρω. Αντίθετα τον Ιούνιο «βγαίνουν» στις αγορές 5 ευρωπαϊκές τράπεζες για να συγκεντρώσουν περίπου 14 δισ ευρω. Άρα λοιπόν ο Μάιος ήταν η καλύτερη ευκαιρία για την Εθνική Τράπεζα να βγει στις αγορές . Επιπρόσθετα δεν θα χρειαστεί να πουλήσει και την Τούρκικη Finasbank .

Άρα προφανώς το σκεπτικό του επικεφαλής της Εθνικής Αλέκου Τουρκολια ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά :

Ότι η Ελλάδα και οι τράπεζες πουλάνε πλέον σαν «ζεστό ψωμί». Δεν ξέρω τι θα γίνει σε λίγους μήνες αλλά τώρα πουλάει.

Επιπρόσθετα δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντραγκι ενθαρρυμένος από νομισματικές συνθήκες και φοβούμενος τις συνέπειες της επιμένουσας ανεργίας προανήγγειλε κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, υπαινισσόμενος αγορές ομολόγων, κρατικών και εταιρικών η άλλα μέτρα απευθείας παροχής μακροχρόνιας ρευστότητας στις Τράπεζες με εγγυήσεις χαμηλής διαβάθμισης, ώστε να διευκολυνθούν όλες οι οικονομίες, ακόμη και η ελληνική.

Με άλλα λόγια το περιβάλλον για ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι ευνοϊκότερο από ποτέ τα τελευταία πολλά χρόνια. Οι συνθήκες επιτρέπουν στην Ευρώπη να ανοίξει τη νομισματική πολιτική της και να ελευθερώσει κρίσιμους χρηματοδοτικούς πόρους ειδικότερα σε χώρες σαν τη δική μας, που εδώ και χρόνια ζει σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.

Blogger Γιώργος Δημητρομανωλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα