Το βέτο Ιβανόφ στο erga omnes δεν απειλεί τη διαπραγμάτευση λένε στην κυβέρνηση

Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα επιμένουν ότι το βέτο του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν μπορεί να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στα βράχια. Ειδικότερα, μετά και από τη συνάντηση για ενημέρωση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι παραμένει αντίθετος στη χρήση μιας νέας ονομασίας «έναντι όλων». Στην πραγματικότητα, όμως, η αντίθεση του Ιβανόφ και όχι μόνο αποτελεί τον πολιτικό Ρουβίκωνα που καλείται να διαβεί ο Ζόραν Ζάεφ.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να δώσει και επισήμως τα χέρια, αποδεχόμενος το erga omnes και την συνταγματική αναθεώρηση που περιμένει η Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε μία παράλληλη εσωτερική διαπραγμάτευση. Έχοντας επίγνωση της εύθραυστης κατάστασης στα Σκόπια, έχει ζητήσει και εξασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προβεί σε δηλώσεις που θα τον φέρουν σε δυσμενέστερη θέση από αυτήν που ήδη βρίσκεται.

Αν, και μόνο αν κερδίσει την εσωτερική μάχη, μπορεί να βγει “λευκός καπνός”, να υπογραφεί το Διεθνές Σύμφωνο για την αλλαγή του ονόματος στις Πρέσπες, το οποίο θα συνοδευθεί και από δημόσια δήλωση στον ΟΗΕ. Στη συνέχεια θα εγκριθεί από την Βουλή της ΠΓΔΜ και μόνο τότε η Ελλάδα θα ανάψει το πράσινο φως για να δοθεί στη γειτονική χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και θα δεσμευθεί πως θα συναινέσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν θα έχει εγκριθεί η συμφωνία και στο δημοψήφισμα, το οποίο προγραμματίζεται για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Στο τραπέζι πάντως παραμένει ως φαβορί το σλαβικό όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Ζάεφ το έδωσε στη δημοσιότητα με στόχο να το κάψει και να προωθήσει άλλο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αλλά και από την ενημέρωση που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, δεν ετέθη ζήτημα αλλαγής του ονόματος της γλώσσας και της εθνότητας. Με άλλα λόγια θα συνεχίσουν να ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική».

Το ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω των Σκοπιανών συνέβη και στο ζήτημα της Εκκλησίας. Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο αντίκτυπος της είδησης ότι η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» έστειλε επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας την επαναφορά της σε εκκλησιαστική κανονικότητα υπό το παραδοσιακό όνομά της «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής» διαψεύδεται από τα Μίντια των Σκοπίων.

Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον Ζάεφ να δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή του προς τον Πατριάρχη και να αρνηθεί ότι αφαίρεσε τον όρο «Μακεδονία» από την τοπική Εκκλησία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μίλε Μποσνιακόφσκι «ο Πρωθυπουργός Ζάεφ έστειλε μια αναφορά για την επίλυση του μακρόχρονου εκκλησιαστικού ζητήματος. Στην αναφορά, που στάλθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν ζητήθηκε να διαγραφεί η λέξη "Μακεδονία"».

Όπως μεταδίδουν, εξάλλου, Μίντια των Σκοπίων, στους κόλπους της σχισματικής Εκκλησίας ξέσπασε εμφύλιος. Τρεις επίσκοποι ζητούν συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και ψηφοφορία γι’ αυτή την απόφαση, που έγινε σε συντονισμό, όπως λένε, από τον επικεφαλής επίσκοπο Στέφανο, πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό Ζάεφ. Η αρχική εντύπωση πάντως ήταν ότι πρόκειται για κίνηση υψηλής πολιτικής και σημειολογικής αξίας προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης.

Ακόμα και αυτό, όμως, παραμένει δευτερεύον μπροστά στην αναμονή της κρίσιμης τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών. Όσο γράφονται οι γραμμές αυτές δεν έχει πραγματοποιηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις έχουν παύσει. Όπως εκτιμάται, εάν ο Ζάεφ θεωρήσει πως μπορεί να κάνει το βήμα, τότε το τηλεφώνημα θα γίνει και αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί συνάντηση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα