Τόνι Μπάο (Huawei Ελλάς): Τα deals που επιδιώκουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα
Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απεχθάνεται την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, στα βραβεία «Πρωταγωνιστές της Οικονομίας» έπρεπε να παραβρεθεί η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά για να μην προκύψει γκρίνια από την κυβερνητική απουσία. Οι δε υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξανδρος Χαρίτσης αντίστοιχα είναι διαρκώς απόντες, όπως για παράδειγμα στο φόρουμ του ECR Hellas
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρονται σε κινητικότητα εκ μέρους των Κινέζων για μεγάλο διαγωνισμό παροχής smartphones στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και πλήθος δουλειών στο Δημόσιο. Με διευθύνοντα στη χώρα μας τον κ. Τόνι Μπάο (κεντρ. φωτ.), ο ασιατικός γίγαντας φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλύτερα από άλλους τα κουμπιά μιας αριστερής, τουλάχιστον στο όνομα, κυβέρνησης. Το πώς να προσκαλούν δηλαδή σε εκδηλώσεις και να συνομιλούν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων με μια κυβέρνηση που δεν συναντά καν τους Ελληνες επιχειρηματίες. Καταπώς φαίνεται η ιδεολογική συγγένεια του κινεζικού κομμουνισμού με τα έντονα καπιταλιστικά στοιχεία και του ελληνικού σοσιαλισμού με τη μνημονιακή απόχρωση δίνει περισσότερα περιθώρια επαφών.
Οπως και να ’χει, η ευνοημένη τουλάχιστον σε επίπεδο κυβερνητικών επαφών στη χώρα μας Huawei το πρώτο τρίμηνο του 2017 στην Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις των συσκευών της, ιδιαίτερα αυτές της σειράς P και των Lite μοντέλων. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για το 2017, η Huawei είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής smartphones. Και αυτά, αναμένοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στη χώρα μας, μια αγορά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπάο, «στρατηγικής σημασίας, με σημαντική επιρροή στην περιοχή των Βαλκανίων». Αναφερόμενος σχετικά ο ίδιος έχει υποστηρίξει: «Στην Ελλάδα μεγαλώνουμε σταδιακά και αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Τα έσοδα της προηγούμενης χρονιάς διαμορφώθηκαν άνω των 100 εκατ. ευρώ και εκτιμούμε ότι εντός του 2017 θα καταγράψουμε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης». Και να που η Ελλάδα μετά το ενδιαφέρον της Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική εξελίσσεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση για τους Κινέζους και στην τηλεφωνία. Κάπως έτσι, επιχειρηματικά οι Κινέζοι τόσο μέσω της Cosco όσο και μέσω των Huawei και Fosun (η οποία συμμετέχει και στο πρότζεκτ του Ελληνικού) καταλαμβάνουν σημαντική θέση στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια προκαλώντας πονοκεφάλους στους Αμερικανούς.
Βέβαια η Huawei γνωρίζει πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην ελληνική αγορά, με τις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα ωστόσο να παραμένουν μια μείζονος σημασίας αγορά που δεν θα πάψει να αναπτύσσεται ποτέ, αφού αφορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπάο, η Huawei σε θέματα δικτύου καλύπτει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας μέσω των παρόχων της (OTE, Cosmote, Vodafone κ.λπ.), ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η κάλυψή της αγγίζει το 1/3 του πληθυσμού. Επικαλούμενος δε τον δείκτη JKF, υπογραμμίζει ότι το 2016 η εταιρεία πέτυχε αύξηση μεριδίου στην ελληνική αγορά σε ποσοστό 20%, από 4,5% που ήταν το 2015. Ας μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντική αγορά για το παγκόσμιο σύστημα της Huawei, αφού λειτουργεί ως λιμάνι και ως κόμβος για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική. Και η Αφρική για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των Κινέζων είναι πολύ σημαντική, κάτι που οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά και παρακολουθούν με περίσκεψη και ενδιαφέρον. Γνωρίζουν, λοιπόν, οι άνθρωποι των Κινέζων ότι στον Πειραιά και στα λιμάνια της Ελλάδας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, ιδίως στο κομμάτι του logistics.
Κάνοντας τον προσωπικό του απολογισμό -από την πείρα που αποκόμισε εργαζόμενος για πολλά χρόνια στη Huawei-, ο κ. Μπάο επισημαίνει ότι η επιτυχία μιας εταιρείας είναι απόρροια συλλογικής προσπάθειας. Πρόσφατα μάλιστα είχε πει ότι «επιτυχημένος μάνατζερ είναι εκείνος που έχει στρατηγική, που καθοδηγεί σωστά την ομάδα του και εκτελεί στο έπακρο αυτό που έχει αναλάβει. Φυσικά εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και τα λεγόμενα “soft skills”, όπως η προσωπικότητα ενός ανθρώπου και η ηγετική του φύση. Ωστόσο, ακόμα και αν είσαι καλός άνθρωπος ή άριστος σε αυτό που κάνεις, εάν δεν συμπεριφερθείς σωστά στην ομάδα σου δεν θα πετύχεις». Στα παραπάνω λεγόμενά του πάντως θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και τις βοήθειες που η κυβέρνηση του δίνει. Μπορεί αρχικά αυτές να μένουν σε επίπεδo υποσχέσεων, όμως όλα δείχνουν ότι η ώρα της Huawei στην Ελλάδα είναι κοντά.
Ψάχνει κρατικές δουλειές
Ο πυρήνας της στρατηγικής που ακολουθεί η ασιατική πολυεθνική επικεντρώνεται στην παροχή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, οι οποίες αναπτύχτηκαν σε συνεργασία με παγκόσμιους εταίρους και θα επιτρέψουν σε ιδιωτικούς και κυβερνητικούς φορείς να παρέχουν προηγμένες υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη, εμπλουτίζοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων. Στο Smart City Forum, η Huawei παρουσίασε καινοτόμες λύσεις βασισμένες στο Internet of Things, στο Cloud και στα Big Data. Λύσεις σχεδιασμένες για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων, όπως κέντρα ελέγχου και διαχείρισης, συστήματα φωτισμού και στάθμευσης, έξυπνους μετρητές, καθώς και σύνθετες λύσεις για δημόσιες υπηρεσίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μαζί με το Smart City Expo πραγματοποίησε το Smart City Forum, στο οποίο παραβρέθηκαν περίπου 200 στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και διευθυντές πληροφορικής), εκπρόσωποι κυβερνητικών και ακαδημαϊκών φορέων, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν οι Κινέζοι να επιτύχουν. Να γίνουν δηλαδή η εταιρεία εκείνη που θα έχει προνομιακή σχέση με το ελληνικό κράτος - και συγκεκριμένα την Aυτοδιοίκηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν, εξαρτώνται από τις ICT λύσεις και τα προϊόντα της Huawei. Πριν από μήνες η εταιρεία χρησιμοποίησε για την προώθηση των smartphones της τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Παράλληλα, κόντρα στην πάντοτε εσωστρεφή ασιατική λογική, έχει υιοθετήσει στη χώρα μας ένα μοντέλο εξωστρέφειας.
Μια εταιρεία στο στόχαστρο της Δύσης
Βέβαια, όπως κάθε σωστό παραμύθι, έτσι και αυτό της Huawei δεν θα μπορούσε παρά να έχει τον δικό του… δράκο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια κινεζική εταιρεία με τη γνωστή ροπή των Ασιατών στους δράκους. Η πολυεθνική, λοιπόν, που έχει έμφαση στην τεχνολογία, στην τηλεφωνία, στη δικτύωση και το τηλεπικοινωνιακό υλικό, έχει ως έδρα της την πόλη Σενζέν στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ. Στο είδος της μακράν είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, απασχολώντας περίπου 140.000 υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα της πωλούνται σε 140 χώρες, συνεργάζεται με 45 από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, έχει ιδρύσει 20 ερευνητικά ινστιτούτα σε ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Ινδία και Ρωσία, παρουσιάζοντας κέρδη άνω των 3,7 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντοτε εύκολα και τόσο θετικά. Και αυτό διότι η κινεζική εταιρεία συναντά σθεναρή αντίσταση και έντονο σκεπτικισμό από κυβερνήσεις και πολιτικούς που φοβούνται ότι λειτουργεί ως «πέμπτη φάλαγγα» για τις επιδιώξεις του Πεκίνου. Πριν από λίγα χρόνια, μια ομάδα Βρετανών βουλευτών υποστήριξε ότι ο όμιλος παρείχε κρίσιμες υποδομές χωρίς να το γνωρίζουν οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης, αφήνοντας υπονοούμενα μέχρι και για κατασκοπεία. Αμερικανοί και Αυστραλοί πολιτικοί έχουν ήδη καταφέρει να μπλοκάρουν τη Huawei από την υπογραφή σημαντικών συμβολαίων, ενώ ανάλογη περίσκεψη υπάρχει και σε χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γερμανία και εν μέρει η Γαλλία.
Από την άλλη, ποιοι είναι οι λόγοι που έχει στηθεί γύρω από τη συγκεκριμένη εταιρεία όλη αυτή η συζήτηση και μυθολογία; Ο ίδιος της ο ιδιοκτήτης είναι ένα ερωτηματικό από μόνος του. Η Huawei ιδρύθηκε από τον πρώην στρατιωτικό Ρεν Ζενγκφέι και παρότι ο όμιλος διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει καμία σχέση με τις Ενοπλες Δυνάμεις, είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση της Κίνας είναι ιδιαίτερα αδιαφανής και πανίσχυρη, προωθώντας τις πολιτικές της διαμέσω των εταιρειών που κρατικά ελέγχει. Ακόμα και οι μεγάλες τράπεζες στις οποίες βασίζονται οι επιχειρήσεις για τον δανεισμό τους είναι κρατικές και φαντάζει αδιανόητο μια εταιρεία σαν τη Huawei να μπορεί να αντισταθεί στις επιθυμίες του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ενός κόμματος που επιβάλλει πολιτικές, φιμώνει κάθε διαφορετική φωνή και το τελευταίο διάστημα επιδιώκει κυρίαρχο παγκόσμιο ρόλο και λόγο. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, για οποιαδήποτε άλλη κινεζική επιχείρηση που έχει πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα.
Η Huawei δεν διαθέτει στελέχη με διεθνή πείρα και λογική. Πρόκειται για Κινέζους μάνατζερ που συνηθίζεται να πηγαίνουν σε τρίτες χώρες και να μη μοιράζονται τα μεγάλα επιχειρηματικά μυστικά τους με τοπικούς άλλους μάνατζερ. Κάτι που επίσης είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι ότι παρότι το 1/3 των εργαζομένων της και τα 2/3 των εσόδων της είναι εκτός Κίνας, οι 45 άνθρωποι που στελεχώνουν τη διοίκηση καταλαμβάνοντας θέσεις σε υψηλά κλιμάκια είναι Κινέζοι -και αυτό κάτι λέει για τη λογική και την ουσία της εταιρείας. Ολοι έχουν υπηρετήσει εκεί για περισσότερο από 12 χρόνια, σε μια δομή που περισσότερο κινείται στη στρατιωτική-κομμουνιστική λογική παρά σε αυτό που αναγνωρίζει όλος ο δυτικός κόσμος ως μάνατζμεντ. Η δύναμη της εταιρείας είναι συγκεντρωμένη σε συγκεκριμένα χέρια: το 98% των μετοχών ανήκει στους εργαζομένους, οι οποίοι είναι όλοι Κινέζοι που ψηφίζουν σαν ένας μέτοχος, πράγμα που δίνει στο υπόλοιπο 2% των μετοχών, τις οποίες κατέχει ο ιδρυτής της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, δυσανάλογη αξία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πωλείται (ξανά) ο ΔΕΣΦΑ, αλλά μόνο σε Ευρωπαίους
- Οι φυσικές δεξιότητες που κάθε άντρας πρέπει να "έχει"
- Οι χαμένες ευκαιρίες του Κατάρ στην Ελλάδα
- Επιφυλάξεις για τη συμφωνία - Αργεί ο ανασχηματισμός, μένει ο Τσακαλώτος
- Airbnb: Το «τσουνάμι» που έχει χτυπήσει την ελληνική αγορά ακινήτων
- Πορτογαλία: Στους 39 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά
- Έριδες για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς
- Αυτή είναι η λίστα των μονάδων και ορυχείων προς πώληση
- Πύρινη κόλαση σε δασική έκταση στη Πορτογαλία- Στους 39 οι νεκροί
- «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» σε μία μεγαλειώδη συναυλία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Πωλείται (ξανά) ο ΔΕΣΦΑ, αλλά μόνο σε Ευρωπαίους
- Οι χαμένες ευκαιρίες του Κατάρ στην Ελλάδα
- Πόσο έχει αλλάξει το ιδανικό αντρικό σώμα
- Τόνι Μπάο (Huawei Ελλάς): Τα deals που επιδιώκουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα
- Νεκροί και οι επτά ναύτες του αμερικανικού αντιτορπιλικού
- Πύρινη κόλαση στην Πορτογαλία: Τουλάχιστον 57 οι νεκροί
- Η καπνιστή φράουλα από το Κιάτο
- Νίκος Λογοθέτης (Concordia): «Με υποδομές η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ελλάδα»
- Ιδιωτική ασφάλιση εφοριακών για να καλυφθούν νομικά!
- Ποιο είναι το μυστικό της... απόλυτης ευτυχίας
- Τελευταία Νέα New Money
- Τόνι Μπάο (Huawei Ελλάς): Τα deals που επιδιώκουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα
- Ιδιωτική ασφάλιση εφοριακών για να καλυφθούν νομικά!
- Πωλείται (ξανά) ο ΔΕΣΦΑ, αλλά μόνο σε Ευρωπαίους
- Οι χαμένες ευκαιρίες του Κατάρ στην Ελλάδα
- Νεκροί και οι επτά ναύτες του αμερικανικού αντιτορπιλικού
- Πόσο έχει αλλάξει το ιδανικό αντρικό σώμα
- Ποιο είναι το μυστικό της... απόλυτης ευτυχίας
- Ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Λέσβο
- Νίκος Λογοθέτης (Concordia): «Με υποδομές η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ελλάδα»
- Γαλλία: Στις κάλπες ξανά οι Γάλλοι για το β' γύρο των βουλευτικών εκλογών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γκάμπριελ: Ίσως τώρα η ευκαιρία για ένα μαλακό Brexit
- Κιλκίς: Επιχείρησαν να πωλήσουν ένα κιλό κάνναβη
- Διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit: Οι Βρετανοί μπορούν να αλλάξουν γνώμη
- Η ανάκαμψη της οικονομίας απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση ανεργίας
- Γαβρόγλου: Μεχρι τα μέσα Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
- Επιφυλάξεις για τη συμφωνία - Αργεί ο ανασχηματισμός, μένει ο Τσακαλώτος
- Η «ακτινογραφία» του Ελληνικού: Τα επόμενα βήματα - Πού δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
- Κ. Γαβρόγλου: Έως τα μέσα Ιουλίου στη Βουλή στο ν/σ για τα ΑΕΙ
- Η εξαγορά της Whole Foods από την Amazon θα αλλάξει το shopping μια για πάντα
- H ανάκαμψη της οικονομίας απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση της ανεργίας