Τουρκία: Νέο «χαστούκι» Moody's - Όχι λένε οι Γερμανοί σε bailout

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ανελέητο σφυροκόπημα δέχεται η Τουρκία από αγορές και οίκους αξιολόγησης. Λίγες μόλις μέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η Moody's ξαναχτυπά με μπαράζ υποβαθμίσεων σε 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και 6 καλλυμένες ομολογίες τραπεζών της Τουρκίας.

Στη... γωνία περιμένει εν τω μεταξύ και η Fitch, της οποίας η προγραμματισμένη αξιολόγηση για Τουρκία είναι το Δεκέμβριο,

καθώς έχει θέσει σε αρνητικό το outlook, ενώ πριν από λίγες ημέρες χτύπησε «καμπανάκι» για τη γειτονική χώρα λόγω της παραπαιόυσας οικονομίας και του αδύναμου νομίσματός της.

Η λίρα κατρακυλά και πάλι στις 6,28 λίρες ανά δολάριο, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για διάσωση της γειτονικής χώρας που οδεύει προς κρίση το 2019, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές.

Σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal καθώς και τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει επείγουσα οικονομική ενίσχυση στο νατοϊκό της σύμμαχο, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε στην Ελλάδα.

Ωστόσο το Βερολίνο λέει όχι στο ενδεχόμενο να βοηθήσει τους Τούρκους μέσω επείγουσας οικονομικής ενίσχυσης, καθώς όπως αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, «δεν έχουμε πολλές επιλογές».

Γιατί οι Γερμανοί... θέλουν και δε θέλουν να σώσουν τους Τούρκους

Παρότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί διάσωση της Τουρκίας μέσω επείγουσας ενίσχυσης, το ενδεχόμενο δε μπορεί να αποκλειστεί τελείως, από καμία ευρωπαϊκή χώρα, πόσο μάλλον από τη Γερμανία, το μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της και «πατρίδα» πολλών εκατομμυρίων Τούρκων.

Κι αυτό διότι ο Ερντογάν αποκλείει την παρέμβαση ΔΝΤ (κάτι που θα προτιμούσαν οι Γερμανοί), ενώ την ίδια στιγμή οι σχέσεις με ΗΠΑ δεν είναι και... οι καλύτερες, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την όποια αμερικανική βοήθεια.

Αντί αυτού, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης της Τουρκίας, χωρίς να χρειαστεί bailout. Αυτές οι λύσεις όμως θα περιλαμβάνουν όρους και αυστηρές χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις για Γερμανία, η οποία και προφανώς δεν θέλει να ζήσει μια... δεύτερη Ελλάδα.

Όμως, η διάσωση της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας.

Για τη Μέρκελ, μια οικονομική κρίση στο νατοϊκό της σύμμαχο θα σημαίνε ενδεχομένως απροθυμία της Τουρκίας να συνεχίσει να κρατά μακριά από την Ευρώπη τους Σύριους πρόσφυγες. Η Τουρκία αποτελεί επίσης τον 16ο μεγαλύτερο εισαγωγέα γερμανικών προϊόντων, πάνω από την Ιαπωνία και αρκετές ακόμη μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ατζέντα θα συζητηθεί σε συνάντηση Τούρκων και Γερμανών ΥΠΟΙΚ τον ερχόμενο μήνα. Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί τον Ερντογάν στις 28 Σεπτεμβρίου.

Μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody's

Η Moody's Investors Service ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε 18 τράπεζες και δύο εταιρείες χρηματοδότησης στην Τουρκία μετά την υποβάθμιση στις 17 Αυγούστου της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας στο Ba3 από Ba2 προηγουμένως, με αρνητικό outlook.

Ειδικότερα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι οι αυτόνομες βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις (BCA) σε 14 τράπεζες και δύο εταιρείες χρηματοδότησης υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα (Akbank TAS, Alternatifbank A.S., Export Credit Bank of Turkey A.S., HSBC Bank A.S. (Turkey), ING Bank A.S. (Turkey), Nurol Investment Bank, Optima Faktoring A.S., QNB Finansbank AS, Sekerbank T.A.S. T.C. Ziraat Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Halk Bankasi A.S. Turkiye Vakiflar Bankasi TAO , Yapi ve Kredi Bankasi A.S.)

Παράλληλα, οι BCAs άλλων τεσσάρων τραπεζών (Denizbank A.S., Odea Bank A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S.) υποβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες.

Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει τα καλυμμένα ομόλογα έξι τουρκικών τραπεζών: Akbank TAS, Sekerbank T.A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi TAO και Yapi ve Kredi Bankasi A.S.

Η υποβάθμιση αντανακλά την σημαντική αύξηση του κινδύνου στο καθοδικό σενάριο, όπου μια περαιτέρω υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της χονδρικής χρηματοδότησης.

Η Moody's σημειώνει επίσης ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί πέρα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, ενώ περιμένει ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Τι σημαίνει το αρνητικό outlook

Οι αξιολογήσεις στις καταθέσεις και το μη διασφαλισμένο χρέος προτεραιότητας σε όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα είναι αρνητικό, αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.

Αυτό αντανακλά τον κίνδυνο η παρατεταμένη μεταβλητότητα στη συναλλαγματική ισοτιμίες ή μία ξαφνική υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης να οδηγήσει σε σημαντικές πιέσεις τη χρηματοδότηση και καταθέσεις των τραπεζών σε ξένο νόμισμα.

Το αρνητικό outlook επίσης ενσωματώνει την αυξημένη χρηματοοικονομική πίεση καθώς και ένα πιο ακραίο καθοδικό σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αρνητικές επιπτώσεις για τη φερεγγυότητα των τουρκικών τραπεζών.

Οι φήμες για bailout και το «nein» των Γερμανών

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη διάσωση της Τουρκίας, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι μια πλήρης οικονομική κρίση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Οι συνομιλίες ωστόσο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια βοήθεια.

Εντούτοις, οι δυνατότητες που συζητούνται κυμαίνονται από ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης παρόμοιο με το είδος που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης, σε ειδικά δάνεια από κρατικές αναπτυξιακές τράπεζες και διμερή βοήθεια.

Το Βερολίνο φοβάται ότι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να μεταδοθεί στην Ευρώπη, να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχές στη Μέση Ανατολή και να προκαλέσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς το Βορρά.

«Θα κάναμε πολλά για να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την Τουρκία», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας. «Δεν έχουμε πολλές επιλογές.»

Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν εξίσου. Φιλοξενώντας τον Τούρκο ομόλογό του στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει την οικονομία της.

Σε αντίθετο κλίμα, όπως διαβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Βερολίνου μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Γερμανία δεν εξετάζει την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την παραπαίουσα Τουρκία.

"Η θέση μας δεν έχει αλλάξει", τόνισε ο αξιωματούχος, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της 20ης Αυγούστου, που υπογράμμιζε ότι η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεν αποτελεί ζήτημα για την Γερμανία αυτή τη στιγμή.

"Δεν μπορείς να κάνεις πολλά από το εξωτερικό, αλλά να τονίζεις ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα της", δήλωσε ένας δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος.

Καταρρέει στο 6,28 η λίρα - Μπελάδες για Halkbank

Στα επίπεδα των 6,28 λιρών/δολάριο υποχωρεί η τουρκική λίρα σήμερα, με τις ανησυχίες για την τουρκική οικονομία να έχουν καμφθεί ελαφρώς, παρά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak, ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας έχουν πολιτικά κίνητρα και εν τέλει θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενδυνάμωση της περιφερειακής τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος τόνισε οι κινήσεις των ΗΠΑ απομονώνουν τη χώρα από τους συμμάχους της, ενώ επεσήμανε ότι το δολάριο χάνει το στάτους του παγκόσμιου εμπορικού εργαλείου.

Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εκτός του μείζονος θέματος με τη μοίρα του πάστορα Andrew Brunson, που έχει κατηγορηθεί στην Τουρκία για τρομοκρατική δράση, στο "κάδρο" των ανησυχιών έχει μπει και η έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις συναλλαγές της κρατικής Halkbank, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυνητικά σημαντικά πρόστιμα εάν αποδειχθεί ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Η τράπεζα δήλωσε ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες, αλλά οι αμερικανικές αρχές έχουν σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα. Στο πλαίσιο της έρευνας για τη Halkbank, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας αυτής Mehmet Hakan Atilla (ο επονομαζόμενος και «τραπεζίτης του Ερντογάν») έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας της κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Καθώς οι τουρκικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε ξένο νόμισμα, η ελεύθερη πτώση της λίρας απειλεί να μειώσει το μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, παρά τη βαθιά αποστροφή της Erdogan σε μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με τους ίδιους, απαιτείται ένα συγκεκριμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα