Τουρκία: Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν ρίχνει την οικονομία στα.... σκουπίδια

Μη προβλέψιμες πολιτικές κινήσεις και θολές οικονομικές προοπτικές έχουν πείσει τους επενδυτές ότι το τουρκικό χρέος είναι πιο ριψοκίνδυνο ακόμη και αυτό της Ρωσίας, του οποίου η αξιολόγηση βρίσκεται στο επίπεδο «σκουπίδια».

Τα CDS των τουρκικών ομολόγων ενισχύθηκαν τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο οκτώ μηνών, με αυτά που αφορούν τα 5ετή ομόλογα να ενισχύονται κατά 33 μονάδες βάσεις στο 273, ξεπερνώντας

τα αντίστοιχα ρωσικά για πρώτη φορά από τα μέσα του 2014. Τα CDS των δυο χωρών «συναντήθηκαν» πρώτη φορά την 4η Μαΐου καθώς τα τουρκικά ομόλογα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις λόγω της κόντρας μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τότε πρωθυπουργού Αχμετ Νταβούτογλου.

Αν και το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων έπληξε όλες τις αναδυόμενες αγορές τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές μετοχές και όχι μόνο δέχθηκαν ισχυρότερες πιέσεις καθώς ο Ερντογάν, ο οποίος έχει απαιτήσει αρκετές φορές να υπάρξει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, ξεκίνησε να συγκεντρώνει όλη την εξουσία στα δικά του χέρια.

Ακόμη και εάν ο Moody's, τοποθετεί την Τουρκία στο επίπεδο της «investment grade» οικονομίας, η πολιτική αναταραχή οδήγησε τα CDS των 5ετών τουρκικών ομολόγων 12 μονάδες υψηλότερα από τα αντίστοιχα της Ρωσίας, την οποία ο οίκος είχε φροντίσει να υποβαθμίσει σε επίπεδο «σκουπίδι» (junk) το 2015, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία από το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Δύση.

«Είναι ολοφάνερο ότι το πολιτικό ρίσκο στην Τουρκία αυξάνει», τονίζει ο Viktor Szabo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 11 δισ. δολαρίων τοποθετημένα σε χρέος αναδυόμενων αγορών και διατηρεί «short» θέσεις έναντι της λίρας. Σύμφωνα με τον Szabo οι επενδυτές ανησυχούν για «τη συγκέντρωση δυνάμεων στον πρόεδρο, για την έλλειψη ισορροπίας, κάτι που οδηγεί σε πολιτικό ρίσκο».

Η απόδοση του 5ετούς τουρκικού ομολόγου ενισχύθηκε 54 μονάδες βάσης τον Μάιο, εμφανίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ενίσχυση μετά τη Βραζιλία, μεταξύ των 27 αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg. Η απόδοση των αντίστοιχων ρωσικών ομολόγων ενισχύθηκε κατά 18 μονάδες, καθώς το ράλι 80% στο πετρέλαιο αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για ρωσικές τοποθετήσεις, καθιστώντας το ρούβλι ένα από τα καλύτερα νομίσματα, από πλευράς απόδοσης, μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Πάντως, βάσει έρευνας της Morgan Stanley μεταξύ 18 επενδυτών που τοποθετούνται στα ομόλογα δείχνει ότι αυτοί είναι «οριακά πιο αρνητική για την Τουρκία», μετά την παραίτηση Νταβούτογλου. Εκτίμησαν ακόμη ότι ένα πιθανό δημοψήφισμα για συγκέντρωση περισσότερων εξουσιών στα χέρια του προέδρου θα έχει ελάχιστη επίπτωση στις πολιτικές ισορροπίες της χώρας.

Ταυτόχρονα η ανάκαμψη του πετρελαίου απειλεί την οικονομική ισορροπία της Τουρκίας. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ότι θα διευρυνθεί φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 25 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η εξάρτηση της Τουρκίας από την έξωθεν χρηματοδότηση την καθιστά πιο ευάλωτη σε περίπτωση που η Fed προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, όπως τονίζει ο Peter Schottmueller, επικεφαλής της μονάδες επενδύσεων στις αγορές σταθερού εισοδήματος της Deka Investment.

Keywords
Τυχαία Θέματα