Τουρκική οικονομία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ερντογάν

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές, οι περισσότεροι αναλυτές πίστευαν ότι γνώριζαν το λόγο: υπήρχε οικονομικό πρόβλημα κι ο Erdogan δεν έπαιρνε το ρίσκο να περιμένει.

Το δίλημμα λειτούργησε. Ο Recep Tayyip Erdogan επέστρεψε στο αξίωμα με τις σαρωτικές

νέες εξουσίες, αφού κράτησε ζεστή την οικονομία για περισσότερο από ένα χρόνο. Τώρα, η πρόληψη μιας κατάρρευσης είναι ίσως το πιο άμεσο και δύσκολο έργο του.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν λύνει το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία: Πώς να αποφύγουμε μια σκληρή προσγείωση», δήλωσε ο Inan Demir, οικονομολόγος της Nomura International στο Λονδίνο.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος θα μπορούσε να καυχηθεί για τους ρυθμούς ανάπτυξης που τον περασμένο χρόνο ξεπέρασαν ακόμα κι εκείνους της Κίνας - αλλά μόνο επειδή τους είχε εκείνος σχεδιάσει. Το φτηνό χρήμα και τα κυβερνητικά κίνητρα συνέβαλαν στην σώρευση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ωστόσο, ακόμη και πριν από την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, δημιουργήθηκαν ρωγμές στη στρατηγική του Τούρκου προέδρου για την αύξηση του κόστους: οι μήνες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πυροδότησαν το νόμισμα καθώς οι ξένοι επενδυτές έφευγαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα