Τούρκος αξιωματούχος: Αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο


Τις πρώτες ενδείξεις ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στον χώρο του σαουδαραβικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές αρχές, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, με γνώση των ερευνών.

Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «αδιάσειστες ενδείξεις», ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποια ακριβώς ήταν αυτά τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας των εννέα ωρών στο διπλωματικό κτήριο, η οποία ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα.

Ο αξιωματούχος

μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημοσίως για την έρευνα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε μία ανατριχιάστικη λεπτομέρεια βλέπει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση, τονίζοντας ότι «ορισμένα υλικά στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης έχουν βαφτεί με χρώμα».

«Ευελπιστώ ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα μας δώσουν μια λογική εξήγηση το συντομότερο δυνατό, διότι η έρευνα εξετάζει πολλά πράγματα όπως τα τοξικά υλικά και τα υλικά που αφαιρέθηκαν για να περαστεί η βαφή», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από οχτώ ώρες ερευνών αποχώρησε από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη η πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας που έκανε «φύλλο και φτερό» το κτήριο με την έγκριση των αρχών της Σαουδικής Αραβία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Reuters που βρίσκονταν έξω από το κτήριο του προξενείου οι Τούρκοι αστυνομικοί πήραν μαζί τους διάφορα δείγματα, μεταξύ άλλων από τον κήπο του κτιρίου της σαουδαραβικής διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Ειδική ομάδα ανέλαβε την «εκτέλεσή» του Κασόγκι;

Σύμφωνα με φωτογραφίες που διέρρευσαν στην Τουρκική εφημερίδα Sabah από την ΜΙΤ-πρόκειται για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας- την αποστολή κατά του Σαλμάν ανέλαβαν 15 άτομα, που επέβαιναν στα δύο lear jet που πέταξαν από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία με δύο εξ αυτών να έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Ο ένας υπηρετεί ως λοχαγός στην Πολεμική Αεροπορία και ο δεύτερος είναι o πιο έμπειρος ιατροδικαστής στις υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας του βασιλείου. Πρόκειται για τον αντισυνταγματάρχη Σαλάντ Μοχάμεντ Αλ Τουμπάϊζι, ο οποίος φρόντισε όπως και οι άλλοι να μη κοιτάει τις κάμερες ασφαλείας που τον κατέγραφαν στο αεροδρόμιο.

Οι δεκαπέντε άνδρες περίμεναν τον δημοσιογράφο μέσα στο προξενείο της χώρας τους, το οποίο δεν είχε άλλους υπαλλήλους, αφού ο πρόξενος τους είχε διώξει όλους με την πρόφαση μιας πολύ σημαντικής συνάντησης που έπρεπε να μείνει απόρρητη.

Τα όσα ακολούθησαν το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου συνιστούν ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, που είχε την πλέον αδιανόητη κατάληξη, τον διαμελισμό του δημοσιογράφου μετά τον θάνατό του.

Ηχογράφησε το τέλος του

Ήταν μία και τέταρτο το μεσημέρι όταν ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι πέρασε την είσοδο του Προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραλάβει ένα έγγραφο για τον επικείμενο γάμο του.

Απ' έξω έμεινε η Τουρκάλα αρραβωνιστικιά του Χατιτζέ να τον περιμένει για να φύγουν μαζί, χωρίς να φαντάζεται ότι δεν θα τον έβλεπε ποτέ ξανά. Το τι έγινε μέσα στο προξενείο σύμφωνα με τις πληροφορίες αξιωματούχων της MIT αλλά και άλλων από την CIA και την NSA, συνιστά μια από τις πλέον αποτρόπαιες δολοφονίες, που έχει διαπράξει μυστική υπηρεσία.

Το πιο απίστευτο; Ο Κασόγκι σύμφωνα με τις διαρροές, είχε ενεργοποιήσει την κάμερα και την υπηρεσία ηχογράφησης στο Apple ρολόι που φόραγε, φοβούμενος ίσως κάποιες απειλές, εκφοβισμό ή την σύλληψή του.

Ήξερε πολύ καλά ότι ήταν persona non grata για το νέο καθεστώς, που αρχικά είχε προσπαθήσει να τον δελεάσει με αμνηστία και προνόμια, ώστε να επιστρέψει στην Σαουδική Αραβία. Μόνο που ο Κασόγκι δεν ήταν χαζός ώστε να πιστέψει ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα του συγχωρούσε την εντονότατη κριτική μέσα από την στήλη που διατηρούσε στην Washington Post.

Aυτό που πιθανότατα δεν φαντάστηκε ήταν ότι όταν έμπαινε στο προξενείο της χώρας του εκείνο το μεσημέρι του Οκτώβρη, δεν θα έβγαινε ποτέ ξανά.
Ίσως να μην πρόσεξε το μεγάλο μαύρο βαν της Μερσέντες που είχε παρκάρει έξω από το προξενείο.

Το τέλος του γράφτηκε μέσα ένα άδειο από υπαλλήλους κτήριο-ακόμη και ο πρόξενος είχε φύγει-μόνος του απέναντι σε πράκτορες της Αλ Μουκαμπαράτ και μια ελίτ ομάδα των ειδικών δυνάμεων, που ανέλαβαν να τον εξαφανίσουν για πάντα.

Τον διαμέλισαν και τον έβαλαν σε βαλίτσες

Κανείς πλην ελάχιστων ανθρώπων δεν γνωρίζει πως πέθανε ο Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, αν δηλαδή δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, μια θανατηφόρα ένεση, ή αν βασανίστηκε πριν το τέλος του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν βγήκε ποτέ από το κτήριο του προξενείου, ούτε από την πίσω πόρτα όπως διατείνονται οι Σαουδάραβες, μετά την εξαφάνισή του. Ο θόρυβος που ξέσπασε ήταν τέτοιος ώστε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δήλωσε λίγα 24ωρα αργότερα ότι το βασίλειο δεν έχει καμία σχέση με την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Οι Τούρκοι βέβαια που δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, άρχισαν να σκαλίζουν την υπόθεση από την πρώτη μέρα.

Μπορεί παρασκηνικά να έγιναν κάποιες επαφές σε διπλωματικό επίπεδο, φαίνεται όμως ότι δεν απέδωσαν και έτσι το παιχνίδι χόντρυνε με την διαρροή πληροφοριών και φωτογραφιών της ομάδας των δεαπέντε Σαουδαράβων. Όλοι τους στο αερδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ, επέδειξαν διπλωματικά διαβατήρια δηλώνοντας ότι εργάζονται για το βασίλειο, ενώ διέμειναν σε δύο ξενοδοχεία που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από το προξενείο.

Δυο ώρες μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι, το μαύρο βαν της Μερσέντες αναχώρησε από το προξενείο και εισήλθε στην προξενική κατοικία, όπου υπάρχει γκαράζ.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν υπό το πρίσμα της ανωνυμίας στους New York Times έκαναν λόγο για σκηνές φρίκης που συναντά κανείς σε ταινίες σαν το Pulp Fiction.

Αυτοί υποστήριξαν ότι η σορός του Κασόγκι διαμελίστηκε-πιθανότατα από τον αντισυνταγματάρχη Αλ Τουμπάϊζι που είχε τις γνώσεις-με ειδικό πριόνι, που χρησιμοποιείται στους ακρωτηριασμούς. Κατόπιν τα κομμάτια του μεταφέρθηκαν σε βαλίτσες, έξω από το κτήριο όπου η ζωή του τελείωσε με έναν αδιανόητο τρόπο πριν απο δεκατέσσερις μέρες.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα