Τουσκ: Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία στην εφαρμογή μιας συμφωνίας για το μεταναστευτικό

Του Ιωάννη Αντύπα

Ως “ηχηρό μήνυμα” προς κάθε ενδιαφερόμενο στη Μεσόγειο αποτιμά τη χθεσινή συμφωνία που επετεύχθει στο προσφυγικό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της Συνόδου.


Ο Πολωνός Πρόεδρος σημείωσε πως με την απόφαση για πλατφόρμες αποβίβασης, για την άμεση προώθηση των μεταναστευτικών ροών σε κέντρα υποδοχής σε τρίτες χώρες, βοήθεια προς τρίτες χώρες, εστάλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα σκάφη στη Μεσόγειο, τόσο των λαθρέμπορων όσο και των ΜΚΟ

πως πρέπει αν σεβαστούν τον νόμο και να μην παρεμποδίζουν τη δουλειά των ακτοφυλακών.


Παράλληλα χαιρέτισε τη Γαλλο-Ιταλική πρόταση για δημιουργία νέων κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων, κλειστού τύπου, και σε πλήρως εθελοντική βάση από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σε ερώτηση για την Ιταλία Ελλάδα - ο Πρόεδρος Τούσκ απάντησε πως η μόνη μας μέθοδος είναι να σταματήσουμε ή τουλάχιστον να βελτιώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά μας σύνορα. Αν κοιτάξουμε τα δεδομένα, σε σχέση με υψηλό επίπεδο του 2015 θα δούμε πως επαρκώς μειώσαμε τα νούμερα, άνω του 90% και μόνο χάρη στις κοινές μας δράσεις στα σύνορα, την ακτοφυλακή και βεβαίως τη συμφωνία μας με τη Τουρκία.


Οι πλατφόρμες αποβίβασης που προτείνει είναι ένα ασφαλές μέρος ανάλυσης των αιτημάτων ασύλου και να σώζονται οι μετανάστες από τη θάλασσα, και να επιστρέφονται στη συνέχεια οι παράτυποι. Θα γίνει από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση και τη UNHCR του ΟΗΕ.


Είναι σημαντικό τώρα να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε συμφωνίες για τη μετανάστευση με τρίτες χώρες ιδιαίτερα με την Αφρική, θεωρώντας πως η κίνηση αυτή δίνει κοινούς πολιτικούς στόχους στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν ίσως πιο ενωμένα τώρα την μετανάστευση.


Ο Ντόναλντ Τούσκ στη συνέχεια σημείωσε πως αποφασίστηκε η εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης προς την Τουρκία για τη συμφωνία της με την ΕΕ στο μεταναστευτικό, όπως και η αναχρηματοδότηση του ταμείου της Αφρικής το οποίο ασχολείται με την μετανάστευση στην ήπειρο, - κάτι που ζητούσε έντονα η Ιταλική πλευρά.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ μετά από εννιάωρες, σκληρές διαπραγματεύσεις, θα είναι το πιο δύσκολο μέρος της. "Όσον αφορά τη συμφωνία μας για τη μετανάστευση, είναι υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία", είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


Αναφορικά με τη συζήτηση για την Ευρωζώνη αμφότεροι Τούσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάν Κλόντ Γιούνκερ τόνισαν πως γίνονται βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης όπως και αποφάσισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αναβαθμιστεί με ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα λειτουργεί ως χρηματοδότης έκτακτης ανάγκης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF)


Οι υπόλοιπες αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, όπως η ΓαλλοΓερμανική πρόταση για κοινό προϋπολογισμό για τη ζώνη του Ευρώ μεταφέρονται για το Δεκέμβριο του 2018.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Φοβάμαι προσπάθεια αποσταθεροποίησης από τις ΗΠΑ


Αναφερόμενος στην επικύρωση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στα αντίμετρα της ΕΕ απέναντι στις κυρώσεις των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τόνισε πως οι αρχηγοί δείχνουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στον Πρόεδρο Τράμπ


Σε ερώτηση για τα αντίμετρα της ΕΕ απέναντι στις κυρώσεις της Αμερικάνικης ηγεσίας για το εμπόριο, ο Πρόεδρος Γιούνκερ είπε πως φοβάται πως υπάρχουν “προσπάθειες με σκοπό την αποσταθεροποίηση της ΕΕ”, ειδικά στο θέμα του εμπορίου προσπαθώντας να διχάσει τα κράτη μέλη στο ζήτημα, ζητώντας την αποκλιμάκωση της κρίσης με τις ΗΠΑ. “Δε θα χαλάσω τη καλή ατμόσφαιρα που επικρατή σχολιάζοντας για το θέμα”, είπε από τη πλευρά του ο Πρόεδρος Τούσκ.


Μπόικο Μπορίσοφ θετική η συμφωνία Ελλάδα - ΠΓΔΜ


Τέλος ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Βουλγαρικής Προεδρίας, τόνισε πως ήταν πολύ ευχαριστημένος από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας ΠΓΔΜ, θεωρώντας πως αναβαθμίζει τα δυτικά Βαλκάνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα