Τουσκ: Στις 7 Μαρτίου θα κριθεί το μέλλον της Σένγκεν

Έκκληση στις χώρες της Ε.Ε. να σεβαστούν τα συμφωνηθέντα - Οι εθνικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν σε διχασμό την Ένωση - Διαμάχη με την Αυστρία παραδέχεται ο Γιούνκερ

Στις 7 Μαρτίου κρίνεται κατ' ουσίαν η ύπαρξη ή η κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με συμμετοχή και της Τουρκίας, την ίδια ώρα που η Ελλάδα γεμίζει ασφυκτικά από πρόσφυγες, οι οποίοι εγκλωβίζονται

στη χώρα, με δεδομένο το κλείσιμο συνόρων από αρκετές χώρες.

Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέστησαν σαφές το παραπάνω μήνυμα κατά τις ομιλίες τους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τουσκ κάθε χώρα δεν πρέπει να να εφαρμόζει ένα δικό της «Σχέδιο Α» ή ένα «Σχέδιο Β», καθώς μία τέτοια στάση το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι τον ουσιαστικό διχασμό και την κατάρρευση της Ενωμένης Ευρώπης.

Τόνισε ακόμη ότι σημασία δεν έχουν μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού στις Βρυξέλλες – και μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, δεν εφαρμόζονται – αλλά και αυτές που λαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις.

«Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού», σημείωσε ο Ντ. Τουσκ και συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο τη μετεγκατάσταση όσο και την επαναφορά σε μία κατάσταση όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Απαιτείται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της, υπογράμμισε.

Καταλήγοντας έστειλε ένα μάλλον έντονα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα, τονίζοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Ανάλογου τύπου ήταν και οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε ουσιαστική «διαμάχη» με την Αυστρία, αν και δεν υπάρχει κάποια συντονισμένη δράση ενάντια στη Βιέννη, καθώς η Κομισιόν «καταβάλει προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση και σε αυτό το πρόβλημα».

Και ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την άποψη ότι οι εθνικές λύσεις το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι προβλήματα.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, όλα υποδεικνύουν ότι οι πρώτες περιπολίες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα ξεκινήσουν την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα