Τράπεζα της Αγγλίας: Αναγκαία η επιστροφή 1 εκατομμυρίου εργαζομένων στην αγορά

Τεράστια εργασιακή κρίση έχει προκληθεί στη Βρετανική οικονομία λόγω της πανδημίας και του Brexit. 

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Meridian Leisure Hotel στο Reading, Μoez Janmohamed την παρομοιάζει με εφιάλτη. Το ξενοδοχείο έχει αναγκαστεί να κλείσει αρκετά δωμάτια λόγω έλλειψης προσωπικού και να θέσει όριο στον αριθμό των πελατών που παρευρίσκονται στα δείπνα του ξενοδοχείου λόγω έλλειψης σεφ. Την ίδια στιγμή, αναγκάζεται να αυξήσει τους μισθούς όχι μόνο για να προσλάβει νέους

εργαζόμενους, αλλά και να μη χάσει αυτούς που ήδη έχει. «Ακόμα και μία αύξηση της τάξης του 30% στο μισθό ενός sous chef στις 36.000 στερλίνες ετησίως δεν οδηγεί αναγκαία σε πρόσληψη. Υπάρχει μια χαλαρή προσέγγιση από τους εργαζόμενους. Κάνουν πολλαπλές αιτήσεις εργασίας, σε διαφορετικές επιχειρήσεις, και διαλέγουν αυτό που τους συμφέρει».

Η εμπειρία αυτή μεταφέρει το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τον μισθό στα χέρια των εργαζομένων, κάτι το οποίο έπρεπε να συμβεί εδώ και χρόνια και πρόκειται να βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσής τους. 

Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί και ρίσκο για την ευρύτερη οικονομία. H έλλειψη εργατικού δυναμικού περιορίζει την μετά-πανδημίας ανάκαμψη. Οι υψηλότεροι μισθοί ενδέχεται να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη αύξηση του πληθωρισμού.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στη Βρετανία σε σχέση με τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας, λόγω της προαναφερθείσας σύμπτωσης του Brexit και της πανδημίας. Πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε πως η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Βρετανία αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Michael Saunders δε δέχεται τους υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των μισθών σε 2% το 2022.

Ο Ben Broadbent από την πλευρά του, ανώτατο στέλεχος της τράπεζας, υποστήριξε πως το πρόβλημα στην αγορά εργασίας της χώρας «συνεχίζει να ασκεί αυξητικές πιέσεις στους μισθούς».

Για τον Janmohamed, όμως, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη της πραγματικής οικονομίας «ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός. Τα πάντα έχουν αυξηθεί. Από τους μισθούς, μέχρι το κόστος του κρασιού ή της ενέργειας. Ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε είναι να αυξήσουμε τις τιμές μας».

Το ερώτημα που ταλανίζει τους κεντρικές τραπεζίτες είναι εάν οι υψηλότεροι μισθοί θα προσελκύσουν εργατικό δυναμικό στην αγορά. Περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι «εξαφανίστηκαν» από την αγορά μετά το ξεκίνημα της πανδημίας και το Βrexit, το οποίο έχει με τη σειρά του οδηγήσει σε απώλεια εργατικών χεριών προερχόμενα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Mέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Tony Wilson του Institute for Employment Studies, το πλαφόν συμμετοχής στην εργασία της Βρετανίας βρίσκεται στα 900.000 άτομα. Εάν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν, ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα μειωθεί. Η απάντηση στο ερώτημα του που πήγαν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σχετικά εύκολη.

Περίπου 200.000 είναι οι Ευρωπαίοι οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα μετά το Brexit, ενώ 360.000 άτομα υπό των 65 ετών είναι άεργοι. Η πανδημία περιόρισε την αύξηση του εργατικού δυναμικού (βάσει προ-πανδημικών στοιχείων) κατά επιπλέον 300.000 άτομα.

Πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα οι γηραιότεροι έχουν πια συνταξιοδοτηθεί (60.000 επιπλέον άτομα υπό το όριο συνταξιοδότησης) ενώ 150.000 άτομα έχουν δηλώσει «μακροπρόθεσμα ασθενείς». 

O Wilson υποστηρίζει πως αρκετοί εξ αυτών μπορεί να είναι άτομα που έχουν κατάθλιψη ή έχουν απελπιστεί από την παρούσα κατάσταση, αλλά και άλλοι με το λεγόμενο φαινόμενο του Long Covid (μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από νόσηση με κορωνοϊό).

Yπάρχουν, όμως, λόγοι ελπίδας. Η μεγαλύτερη αύξηση της αεργίας οφείλεται στους φοιτητές. Η πανδημία οδήγησε σε 230.000 νέους φοιτητές, εκ των οποίων μόλις το 28% είχαν απασχόληση, σε σχέση με 35% προ-πανδημίας.

Εάν οι εταιρείες καταφέρουν να προσεγγίσουν τους συνολικά 3 εκατομμύρια φοιτητές στη χώρα, μπορεί να καταφέρουν να προσλάβουν 200.000 άτομα, σύμφωνα με τον Wilson.

Αρκετοί είναι και οι άεργοι εργαζόμενοι οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν αρκετές από τις κοινωνικές τους παροχές εάν δε βρουν δουλειά. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν άτομα τα οποία βασίζονται πάνω τους, οπότε μπορούν να αποτελέσουν καλή πηγή εργαζομένων, προσέθεσε ο Wilson.

Διαβάστε ακόμα:

Έξι ξενοδοχειακά deals συνολικής αξίας €110 εκατ. το τελευταίο 3μηνο σε Αθήνα, Κυκλάδες, Ρόδο (pics)

Κρίσιμη περίοδος για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς

Αποβλήθηκε η Folli Follie από τη δίκη για τους παραποιημένους ισολογισμούς της εταιρείας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τράπεζα, Αγγλίας, Αναγκαία,trapeza, anglias, anagkaia