Τράπεζες: Οι μισές «κόκκινες» επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, μπορούν με τους κατάλληλους χειρισμούς να διασωθούν, καθώς εμφανίζουν ισχυρά EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Αυτό υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, συγκεκριμένα, σημειώνει ότι

ο δείκτης EBITDA μπορεί να αποτελέσει το καθοριστικό κριτήριο για το αν μια εταιρεία μπορεί να κριθεί βιώσιμη ή όχι, να συνεχίσει δηλαδή να λειτουργεί ή να βάλει λουκέτο, καθώς αυτό που δηλώνει ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και το πραγματικό κέρδος της κάθε επιχείρησης.

Όπως εξάλλου δήλωσε ο κ. Στουρνάρας προ ολίγων ημερών σε συνέντευξή του στους Financial Times, «οι τράπεζες, είτε μόνες τους είτε μαζί με εταιρείες private equity ή άλλους επενδυτές, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων -είναι θέμα αναδιάρθρωσης των εμπλεκομένων εταιρειών.

»Οι εταιρείες αυτές που βρέθηκαν να είναι βιώσιμες θα μπορούν να λάβουν νέα ρευστότητα και γι' αυτές το πρόβλημα θα έχει λήξει. Όμως γι' αυτές που δεν είναι βιώσιμες, οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση. Άρα, τα EBIΤDA είναι η "μαγική λέξη". Οι εταιρείες που θεωρείται ότι θα έχουν αρνητικό EBITDA ακόμα και μετά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, ίσως να μην επιβιώσουν».

Αυτό, στην ουσία, που λέει ο κ. Στουρνάρας είναι ότι με μια γενναία αναδιάρθρωση , επιχειρήσεις με θετικό EBITDA μπορούν να επιστρέψουν σε βιώσιμη πορεία. Αντιθέτως, εκείνες που εμφανίζουν αρνητικό EBITDA, δηλαδή τα καθαρά έσοδα είναι μικρότερα από τα λειτουργικά έξοδα, τότε δεν μπορούν να είναι βιώσιμες και να διασωθούν. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θα είναι η ρευστοποίηση και η εκκαθάρισή τους.

Από τα στοιχεία της ΤτΕ, το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στο 44,7% του συνόλου ενώ, σε αριθμούς, ανέρχονται σε 41,7 δισ. ευρώ.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το 50-60% των προβληματικών εταιρειών μπορούν, με βάση τα EBITDA που εμφανίζουν να επανέλθουν σε καθεστώς βιωσιμότητας, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, ήτοι:

- κεφαλαιακή ενίσχυση
- μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων ( ενδεχομένως και «κούρεμα»)
- επιχειρηματική αναδιάρθρωση.

Αναφορικά με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε πως «το πιο σημαντικό είναι να μάθουν οι τράπεζες ποιος μπορεί πραγματικά να πληρώσει και ποιος όχι».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, ο ένας στους έξι είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, ενώ, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ο αριθμός μπορεί και να είναι μεγαλύτερος.
Την ίδια ώρα, έρευνα της PwC που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.304 εταιρειών με βάση τα οικονομικά μεγέθη της πενταετίας 2008-2013, σχεδόν τέσσερις στις δέκα (36%) εμφανίζονται με τεράστια οικονομικά προβλήματα και χαρακτηρίζονται εταιρείες ζόμπι με μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης βαρύνονται με δάνεια 13,88 δισ. ευρώ κι έχουν κύκλο εργασιών 12,8 δισ.). Το 23% εμφανίζει οριακά θετικό EBITDA, ενώ το 10% αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, αλλά με τις κατάλληλες κινήσεις, μπορεί να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι μια λύση για τη διάσωση των δύο τελευταίων κατηγοριών προβληματικών εταιρειών, θα μπορούσε να είναι η συγχώνευσή τους με κάποιες άλλες υγιέστερες.

Συνοψίζοντας, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των τραπεζών ότι περίπου τα μισά από τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) αφορούν εταιρείες που μπορούν να διασωθούν, τότε από τα συνολικά 41,7 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, περίπου τα 20 δισ. ευρώ μπορούν να σωθούν και να επανέλθουν σε «εξυπηρετούμενη» τροχιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα