Τράπεζες: «Ξεφορτώθηκαν» δάνεια 70 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια – Η ευκαιρία της δευτερογενούς αγοράς
Δάνεια, ύψους 70 δισ. ευρώ, σε διάστημα τριών ετών αφαίρεσαν από τους ισολογισμούς τους οι τράπεζες, εστιάζοντας την προσοχή τους στη δευτερογενή αγορά που δημιουργείται και κρύβει ευκαιρίες σε δύο πυλώνες:
1) μέσα από την αποθεραπεία των ίδιων των δανείων, ως αποτέλεσμα της ενεργητικής διαχείρισης που θα κάνουν οι servicers (reperforming portfolio) και
2) μέσα από τη χρηματοδότηση των ακινήτων που θα αλλάξουν χέρια.
«Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών
Σύμφωνα με την ίδια, τα recoveries αυτά μπορούν να έρθουν κατά βάση με δυο τρόπους: είτε θεραπεύοντας το δάνειο, δίνοντας βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε βιώσιμους δανειολήπτες, είτε μέσω της ρευστοποίησης των assets που είναι σε εξασφάλιση των δανείων. Και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο είτε ως οι φυσικοί αγοραστές των χαρτοφυλακίων που θα γίνουν και πάλι ενήμερα (reperforming portfolios) – με προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα έχουν τέτοια χαρακτηριστικά και τέτοιο ιστορικό πληρωμών που να μπορούν ασφαλώς να χαρακτηριστούν πραγματικά performing, σύμφωνα με τα EBA guidelines – είτε παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα, χρηματοδοτώντας τους τελικούς αγοραστές των assets που θα βγουν σε πλειστηριασμούς, θα αλλάξουν χέρια κ.λπ.
«Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τους αγοραστές, όποιοι κι αν είναι αυτοί: είτε είναι τα REOCOs των επενδυτών (γιατί ακόμα και σήμερα το 70% των assets που βγαίνουν σε πλειστηριασμό αγοράζονται από αυτούς που επισπεύδουν τον πλειστηριασμό) είτε χρηματοδοτώντας με στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τους τελικούς αγοραστές που θα πάρουν τα ακίνητα απευθείας από τον πλειστηριασμό ή αφού περάσουν από τα REOCOs», εξήγησε η κυρία Ιωάννου, για να προσθέσει: «Εμείς ως ΕΤΕ – σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις και με μία σειρά από παραδοχές – θεωρούμε ότι αυτή η αγορά (και οι δύο πυλώνες) θα φτάσει τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ δάνεια στην επόμενη τριετία – τετραετία, άρα, ένα μέγεθος πολύ σημαντικό».
Τέλος, υπάρχει μία παρεμφερής ευκαιρία που έχει να κάνει με την παροχή senior financing στους επενδυτές, στα funds για την εξαγορά χαρτοφυλακίων ΜΕΔ που θα γίνουν είτε ως δευτερογενείς κινήσεις (πωλήσεις τμημάτων χαρτοφυλακίων που έχουν ήδη πωληθεί ή τιτλοποιηθεί) είτε ως πρωτογενείς transactions (όπως είναι η μητέρα των μαχών, η «Αριάδνη», για παράδειγμα), αφού προφανώς αξιολογηθούν τα σχετικά business plans, τα credentials των επενδυτών κ.λπ. Είναι μία αγορά, στην οποία μέχρι τώρα ήταν ενεργές κυρίως οι ξένες τράπεζες.
Τώρα είναι στο παιχνίδι και οι ελληνικές τράπεζες, καθιστώντας τις διαδικασίες των συναλλαγών πιο ανταγωνιστικές.
Το 25% των δανείων θα «πρασινίσει»Στο 25% υπολογίζει η αγορά το κομμάτι των δανείων που θα καταστεί ενήμερο και άρα, θα μπορέσει σε μεγάλο βαθμό να πουληθεί πίσω σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία ή άλλους επενδυτές.
«Παράλληλα, θα γίνουν και άλλες συναλλαγές που αφορούν σε NPL χαρτοφυλάκια που μπορεί να είναι είτε δάνεια ακάλυπτα (σ.σ. χωρίς εξασφαλίσεις) είτε δάνεια που είναι επικεντρωμένα σε συγκεκριμένους τομείς. Η δυναμική αυτής της δευτερογενούς αγοράς που κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα θα είναι σημαντική το επόμενο διάστημα και συνδέεται και με την αγορά των REOs», σημείωσε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της doValue και πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), κ. Τάσος Πανούσης.
Όπως, άλλωστε, εξηγεί, το κομμάτι της αγοράς ακινήτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαχείριση των δανείων.
«Υπολογίζεται σε περίπου 800.000 με ένα εκατομμύριο ακίνητα, τα οποία οι servicers θα πρέπει να τα διαθέσουν στην αγορά με έναν τρόπο αποδοτικό και χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα», πρόσθεσε.
«Είμαστε σε ένα σημείο, όπου τελειώνει ένας πρώτος κύκλος, αυτός, δηλαδή, που φεύγουν τα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών με τις τιτλοποιήσεις που έγιναν πέρυσι. Πλέον, οδηγούμαστε σε μία νέα πραγματικότητα, στην οποία συνεχίζεται η διαχείριση εκτός τραπεζικών ισολογισμών σε ένα πολύ καλύτερο οικονομικό περιβάλλον – με εξαίρεση τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές – και πάντα με τα ερωτηματικά του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Προχωράμε στο πραγματικό personalization, το οποίο θα περάσει μέσα από την εξυγίανση δανείων και την επαναφορά τους στην κανονικότητα και μέσα από τη διαχείριση των collaterals και των REOs, αλλά και μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal Hellas, κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος.
Πρόσω ολοταχώς για μονοψήφιο δείκτη NPE – Οι προκλήσειςΣε μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2022 στοχεύουν οι τράπεζες, εστιάζοντας στις προκλήσεις εκείνες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα σχέδιά τους.
Πιο αναλυτικά:
α) Η γεωπολιτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού και του κόστους ενέργειας που πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες δεν έχουν καμία ανησυχητική πρώιμη ένδειξη, αλλά παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
β) Η άρση των προγραμμάτων στήριξης. Μέσω του Γέφυρα 1 έχουν λάβει στήριξη 82.000 δανειολήπτες, με δάνεια έξι δισ. ευρώ και μέσω του Γέφυρα 2 13.000 δανειολήπτες, με συνολικά 5,4 δισ. ευρώ δάνεια. Μετά το α’ τρίμηνο οι τράπεζες θα έχουν μία πιο σαφή εικόνα, αναφορικά με τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες.
γ) Η πλήρη έναρξη του νέου πτωχευτικού. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό υπάρχουν 48.000 ενεργές αιτήσεις (42.000 αιτήσεις από ιδιώτες, με συνολικές οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο σχεδόν 16 δισ. ευρώ). Αιτήσεις που οι τράπεζες πρέπει να επεξεργαστούν και να βρουν λύσεις.
3) Ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται μέσα στον Μάρτιο, με τη λειτουργία του να τοποθετείται χρονικά όχι νωρίτερα από το α’ τρίμηνο του 2023. «Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις φορολογικής και διαδικαστικής φύσεως που έχουν εγείρει και οι επενδυτές», τόνισε ο κ. Πανούσης, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για «πάγωμα» των πλειστηριασμών 3.000 ευάλωτων νοικοκυριών ως μία πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Μέχρι τη σύστασή του υπήρχε ένα κενό, το οποίο θα καλύψει το ενδιάμεσο πρόγραμμα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες, το ακίνητο των οποίων οδηγείται σε πλειστηριασμό, να δηλώσουν ότι είναι ευάλωτοι, να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός και σε δεύτερο χρόνο το επίμαχο ακίνητο να οδηγηθεί στον Φορέα», εξήγησε.
Διαβάστε ακόμα:
ΤτΕ: Αύξηση ενεργητικού και τεχνικών προβλέψεων των ασφαλιστικών εταιριών το δ΄ τρίμηνο 2021
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια να ελέγξει τις απώλειες, μετά την αρχική «βουτιά»
Κομισιόν: Επιβεβαιώνει την αναστολή στους δημοσιονομικούς κανόνες για το 2022 – «Παγώνει» την απόφαση για το 2023
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ζελένσκι: Δεν θα παραδοθώ ποτέ, αν η Ρωσία πάρει την Ουκρανία, θα κυνηγήσει τις χώρες της Βαλτικής
- Η Mango κλείνει προσωρινά τα καταστήματα στη Ρωσία
- Τι διδάσκει τους εταιρικούς ηγέτες ο Ουκρανός πρόεδρος εν μέσω πολέμου
- Μητσοτάκης: Σωστή η απόφαση για αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία – Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν (upd)
- Σε τιμές σοκ το ρεύμα στην Ελλάδα-Η δεύτερη υψηλότερη ιστορικά
- Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Απολύθηκαν 7 δικαστές για υπηρεσιακή ανεπάρκεια
- Πούτιν: Απαράδεκτη η πολιτική εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων
- e-ΕΦΚΑ: Ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023
- Γερμανία: Ο υπ. Οικονομίας προειδοποιεί για συνέπειες «σε όλους τους τομείς»
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή για το 2022
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Μητσοτάκης: Σωστή η απόφαση για αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία – Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν (upd)
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή για το 2022
- Noval Property: Διάκριση από τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών για την έκδοση πράσινου ομολόγου της
- Ο Ζελένσκι ευχαριστεί την Τουρκία για τα drones και η Άγκυρα απαντά… δεν είναι δωρεά
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών
- Eπίδομα 534 ευρώ: Πότε θα λάβουν χρήματα οι δικαιούχοι
- Οι Ρώσοι υποφέρουν από τις οικονομικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία
- Πούτιν: Απαράδεκτη η πολιτική εκμετάλλευση των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων
- Aποζημιώσεις: Μέχρι πότε η προθεσμία για αιτήσεις από τους πληγέντες αγρότες – Ποιους αφορά
- Τράπεζες: «Ξεφορτώθηκαν» δάνεια 70 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια – Η ευκαιρία της δευτερογενούς αγοράς
![Τράπεζες, Ξεφορτώθηκαν,trapezes, xefortothikan](https://images32.inewsgr.com/4443/44431730/trapezes-xefortothikan-daneia-70-dis-evro-mesa-se-tria-chronia--i-efkairia-tis-defterogenous-agoras-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- Τράπεζες: «Ξεφορτώθηκαν» δάνεια 70 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια – Η ευκαιρία της δευτερογενούς αγοράς
- Πούτιν: Απαράδεκτη η πολιτική εκμετάλλευση των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων
- Aποζημιώσεις: Μέχρι πότε η προθεσμία για αιτήσεις από τους πληγέντες αγρότες – Ποιους αφορά
- Μητσοτάκης: Σωστή η απόφαση για αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία – Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν (upd)
- New York Times: Η Κίνα ήξερε – Ζήτησε από τη Ρωσία να μην επιτεθεί πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί
- Trastor: Νέο μέλος του ΔΣ ο Ιωάννης Βογιατζής
- Ο Ζελένσκι ευχαριστεί την Τουρκία για τα drones και η Άγκυρα απαντά… δεν είναι δωρεά
- Οι Ρώσοι υποφέρουν από τις οικονομικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία
- Intralot: Στο 25,695% το έμμεσο ποσοστό του Σωκράτη Π. Κόκκαλη
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πούτιν: Προχωρούν όλα βάση σχεδίου - Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων
- Κ. Μητσοτάκης: Εθνικά σωστή η αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία
- Γερμανία: Ο υπ. Οικονομίας προειδοποιεί για συνέπειες «σε όλους τους τομείς»
- Tην εταιρεία logistics Diakinisis επισκέφθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης
- Κυρ. Μητσοτάκης :«Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα εισβάλλει στην Ουκρανία»
- Μητσοτάκης στον Alpha: Σωστή η απόφαση για βοήθεια στην Ουκρανία - Παράθυρο για συνάντηση με τον Ερντογάν
- Μητσοτάκης για Ουκρανία: Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες
- Κ. Μητσοτάκης: Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία
- Μητσοτάκης: Κανείς δεν περίμενε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία