Τρεις ελληνικές κατασκευαστικές στις 100 κορυφαίες στον κόσμο
Οι 100 μεγαλύτερες εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρείες στον κόσμο κατέγραψαν έσοδα που προσέγγισαν το 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ εντός του 2017, αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση της Deloitte «Global Powers of Construction (GPoC)».
Η έκθεση της Deloitte, αναλύει τον παγκόσμιο κατασκευαστικό κλάδο και εξετάζει τις στρατηγικές και τις επιδόσεις των κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών παγκοσμίως το 2017.
· Οι 28 από τις 30 κορυφαίες
· Το 40% των συνολικών εσόδων του κλάδου προέρχεται από την αγορά της Κίνας
· 2% άνοδος στις ετήσιες πωλήσεις και 78% αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς για την Ελλάδα
· 6 στις 10 κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες στις διεθνείς αγορές προέρχονται από την Ευρώπη
Πιο συγκεκριμένα, οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν στην κατάταξη των κορυφαίων 100 εταιρειών, όσον αφορά τα έσοδα, ενώ και άλλες ασιατικές επιχειρήσεις, κυρίως από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μαζί με εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία, έχουν σημαντική παρουσία στην κατάταξη του κλάδου.
Η κυριαρχία των κινεζικών εταιρειών οφείλεται κυρίως στο μέγεθος της κατασκευαστικής αγοράς της Κίνας, καθώς τα ποσοστά των διεθνών πωλήσεων των ασιατικών επιχειρήσεων παρουσιάζονται αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου. Οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες εμφανίζονται ως οι ισχυρότερες στις διεθνείς αγορές, καθώς η λίστα των κορυφαίων 10 εταιρειών στις διεθνείς πωλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου περιέχει 6 επιχειρήσεις από την Ευρώπη.
Στις κορυφαίες 100 εταιρείες του κλάδου συμπεριλαμβάνονται και 3 ελληνικές, καθώς στην 81η θέση βρίσκεται η Ελλάκτωρ, στην 91η η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και στην 98η η JP-AVAX. Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου επηρέασε θετικά και τη χώρα μας, η οποία σημείωσε άνοδο 2% στις ετήσιες πωλήσεις, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αναπτύχθηκε σε ποσοστό 78%, καθώς από τα 442 εκατομμύρια ευρώ το 2016, αυξήθηκε στα 785 εκατομμύρια ευρώ το 2017.
Ο ανταγωνισμός στον κλάδο διατήρησε τα περιθώρια σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι δείκτες καθαρού δανεισμού συνέχισαν να μειώνονται το 2017. Παράλληλα οι μέσες αποδόσεις των μερισμάτων και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων παρουσίασαν αύξηση. Σε γενικές γραμμές, η οικονομική κατάσταση των εταιρειών αυτών βελτιώνεται διαρκώς.
Πρόσθετα βασικά ευρήματα της έκθεσης, που περιλαμβάνουν τους βασικούς οικονομικούς δείκτες των 30 κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών, καταδεικνύουν την ανάγκη των επιχειρήσεων να διαφοροποιηθούν σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά:
Κορυφαίες εταιρείες: Οι 28 από τις 30 κορυφαίες εταιρείες αύξησαν τα συνολικά τους έσοδα το 2017, ενώ 21 εταιρείες κατέγραψαν αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς τους. Με βάση τη γεωγραφική τους τοποθεσία, οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται στην Κίνα, σε ποσοστό 40% των συνολικών εσόδων του κλάδου, ενώ ακολουθούν η Ευρώπη με 27%, η Ιαπωνία με 14%, οι ΗΠΑ με 8% και η Νότιος Κορέα με 6%.
Ανάπτυξη της κεφαλαιοποίηση της αγοράς: Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κορυφαίων 30 εταιρειών στο τέλος του 2017 ανήλθε στα 381 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό 3% υψηλότερο από το 2016 και 50% υψηλότερο από όταν άρχισε η οικονομική κρίση το 2007.
Παρά το γεγονός ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε το 2017, οι επιδόσεις δεν είναι ίδιες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Οι κινεζικές εταιρείες εμφάνισαν μείωση της τάξεως του 26% στην αγοραία αξία τους, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών αυξήθηκε κατά 25% και 24% αντίστοιχα.
Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου: Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, επιχειρούν τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των υπηρεσιών που παρέχουν με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και την αύξηση των τυπικά στενών περιθωρίων των κατασκευαστικών έργων.
Το 2017, οι 30 κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες παρουσίασαν 23% αύξηση εσόδων, που προήλθαν από έξω-κατασκευαστικές δραστηριότητες. Η ανάπτυξη ακινήτων, καθώς και οι βιομηχανικές υπηρεσίες και εκχωρήσεις, ήταν οι πιο κοινές στρατηγικές διαφοροποίησης των κατασκευαστικών εταιρειών.
Διεθνοποίηση : Οι κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες και των πέντε ηπείρων αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες ανάπτυξης στο εξωτερικό. Το 2017, οι 30 κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου παρουσίασαν αύξηση των εσόδων τους, σε ποσοστό 23%, σε αγορές εκτός της τοπικής αγοράς που δραστηριοποιούνται.
Ωστόσο, οι στρατηγικές διεθνούς ανάπτυξης παρουσιάζουν επιπλέον κινδύνους, οι οποίοι υπό προϋποθέσεις μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στα περιθώρια ανάπτυξης των κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς και στις ταμειακές ροές που προκύπτουν από τις λειτουργικές δραστηριότητες.
Με βάση την ανάλυση του εύρους διεθνοποίησης και των περιθωρίων των κατασκευαστικών εταιρειών που επιτεύχθηκαν από τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες, υπάρχει αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των δύο αριθμών: οι περισσότερες από τις εταιρείες των οποίων σημαντικό μέρος των πωλήσεων προέρχεται από κατασκευαστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, εμφάνισαν λιγότερα κέρδη το 2017 από ότι οι εταιρείες που επικεντρώνονταν κυρίως στις εγχώριες αγορές τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βολές ΑΝΕΛ κατά Κοτζιά
- Σοκ με μαθήτρια στην Καλλιθέα: Σκοτώθηκε πέφτοντας από το μπαλκόνι
- Το καλύτερο μπέργκερ στον κόσμο είναι ελληνικό
- Σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτου δικτύου θα είναι διαθέσιμο το Vodafone TV
- Επιστρέφει «δεκαχίλιαρα» η ΑΑΔΕ και για εκκρεμείς υποθέσεις!
- Καλλιθέα: Μαθήτρια λυκείου έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε
- Chipita: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για τη ΝΙΚΑΣ
- Στους 2000 τόνους τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας
- Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ για επιστροφές-εξπρές και αυξήσεις αποδοχών
- ΠΕΥΦΑ: «Ξεπούλημα Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Καλλιθέα: Μαθήτρια λυκείου έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε
- Fraport: Αλλάζουν τα τέλη χρήσης για τρία αεροδρόμια
- Mega-deal στις αεροπορίες: Η Emirates εξετάζει την εξαγορά της Etihad
- Δύο σχολεία ανακαίνισε φέτος το πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον «Το Σχολείο που Θέλεις»
- Τρεις ελληνικές κατασκευαστικές στις 100 κορυφαίες στον κόσμο
- Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας έφθασαν τους 2.000 τόνους
- Με εκπροσώπους των τραπεζών συναντήθηκε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ψευδοκράτος: Παράνομη η συμφωνία της Λευκωσίας με το Κάιρο για το φυσικό αέριο
- Επιστροφές φόρων – εξπρές έως και 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ
- Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας
- Τελευταία Νέα New Money
- Τρεις ελληνικές κατασκευαστικές στις 100 κορυφαίες στον κόσμο
- Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας έφθασαν τους 2.000 τόνους
- Brexit και εμπόριο δεν τρομάζουν τις ευρωαγορές
- Δύο σχολεία ανακαίνισε φέτος το πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον «Το Σχολείο που Θέλεις»
- Μέι: Η Βρετανία προετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία
- Επιστροφές φόρων – εξπρές έως και 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ
- Απορρίπτεται από τους 27 της ΕΕ το σχέδιο για «ήπιο Brexit» της Μέι
- Σε επίπεδα ρεκόρ ο πλούτος των Αμερικανών πολιτών - Έφτασε τα 107 τρισ.!
- Καλλιθέα: Μαθήτρια λυκείου έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ για επιστροφές-εξπρές και αυξήσεις αποδοχών
- Με διαδικασία-εξπρές οι επιστροφές φόρων και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ
- Anuga: Με ρυθμούς ρεκόρ οι αιτήσεις συμμετοχής
- Είναι τελικά ζευγάρι ο Μπερτ κι ο Έρνι του Sesame Street;
- Τραμπ: Ανέθεσε στο ΥΠΟΙΚ τον συντονισμό των κυρώσεων κατά Ρωσίας
- Στους 2000 τόνους τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας
- ΗΠΑ: Στο υπουργείο Οικονομικών ο συντονισμός της εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
- Δημιουργία νέου ιστοτόπου για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης από το Συμβούλιο της ΕΕ
- Στρατής: Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ
- Ενισχύθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, περιορίστηκαν οι ανησυχίες για το εμπόριο