Τρεις πολιτικοί αρχηγοί στο ίδιο τραπέζι

Και πώς θα μπορούσε να είναι αδιάφορο και παλιομοδίτικο ένα Συνέδριο που έρχεται για να φωτίσει τις σημαντικότερες πτυχές της πρωτόγνωρης και επώδυνης επιδημιολογικής κρίσης και να προτείνει ασφαλέστερες διαδρομές για το Σύστημα Υγείας στην μετά covid-19 εποχή.

Σε κάθε περίπτωση το Συνέδριο που διοργάνωσε το Πρώτο Θέμα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον διότι στόχος του ήταν η αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η αξιοποίηση της εμπειρίας την “επόμενη μέρα” με κοινά αποδεκτές, επιστημονικά τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες λύσεις για την βελτίωση του ΕΣΥ στη

χώρα μας, προς όφελος των πολιτών. Το Συνέδριο είχε δε και δυο παγκόσμιες πρωτοτυπίες καθώς , όπως είπε, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, έφερε στο ίδιο “τραπέζι” αφενός τρεις πολιτικούς αρχηγούς και μια πρακτική που συμβάλει στην διαμόρφωση αξιόπιστης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας και αφετέρου κορυφαίους επιστήμονες μεταξύ των οποίων και τρεις αιματολόγους που έχουν ασχοληθεί επισταμένως με την COVID-19.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα αναπάντητα για τα “στοιχήματα” που είναι μπροστά και καθοριστικά για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Τόσο ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά, όσο και οι κορυφαίοι επιστήμονες μίλησαν πάντως ανοιχτά για την πολύμηνη μάχη, έκαναν κριτική (ακόμη και αυτοκριτική) και το κυριότερο υποστήριξαν τις προτάσεις τους αποδεικνύοντας ότι μπορούν να “ακούσουν” και την διαφορετική άποψη.

Χρειάζονται για παράδειγμα προσλήψεις για την στήριξη του Συστήματος Υγείας; Ναι, χρειάζονται. Από την πρώτη στιγμή της επέλασης της πανδημίας το Σύστημα Υγείας διατυμπάνιζε τα όριά του και την έλλειψη προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Ουδείς από τους πολιτικούς σκέφτηκε άλλωστε να υποστηρίξει ότι μέσα στην δεκαετή οικονομική κρίση έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και δη εξειδικευμένου. Ουδείς από τους ειδικούς που έλαβε το λόγο σημείωσε ότι προσωπικό υπήρχε και ότι δεν θα ήθελε να είχε περισσότερα “όπλα” στα χέρια του την ώρα της μάχης. Ναι, χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις και συγκεκριμένες ειδικότητες για την μάχη που δεν έχει τελειώσει.

Χρειάζεται και αξιολόγηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ή η σχετική συζήτηση είναι ταμπού και την αποφεύγουν όλοι όσοι οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση; Ναι, η συζήτηση που ξεκίνησε στο Συνέδριο με αφορμή την παρέμβαση της καθηγήτριας Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Αναστασίας Κοτανίδου πρέπει να συνεχιστεί και να καταλήξει σε “δια ταύτα”. Το πως και ποιοι θα αναλάβουν την αξιολόγηση αφορά στην ίδια συζήτηση με το ερώτημα “μα γιατί να μην αξιολογηθούν αρμόδιοι και ειδικοί, η κάθε νοσοκομειακή μονάδα, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όταν εδώ όπως και σε άλλες χώρες, μετράμε ακόμη θανάτους, εισαγωγές και διασωληνωμένους από την πανδημία;”

Χρειάζονται και άλλα νοσοκομεία; Ναι, χρειάζονται και άλλα νοσοκομεία και άλλες υποδομές αλλά κυρίως χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που διαπιστώθηκαν στο ΕΣΥ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Χρειάζεται ψηφιακό άλμα; Ναι, χρειάζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Συστήματος Υγείας. Η κορυφαία διαδικασία του εμβολιασμού δείχνει πράγματι ότι πολλά -και τα πιο πολύπλοκα συστήματα- μπορούν να δουλέψουν ρολόι με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των σύγχρονων επιστημών.

Χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες; Προφανώς χρειάζονται, ειδικά από την στιγμή που η κυβερνητική πλευρά αναγνώρισε την συμβολή των “συνταγών” της σοσιαλδημοκρατίας για ισχυρό σύστημα δημόσιας Υγείας και οι συνθήκες που επέβαλε η πανδημία επιτάχυναν συζητήσεις για την επόμενη μέρα.

Χρειάζονται περισσότεροι πόροι; Ναι χρειάζονται περισσότεροι πόροι και η ορθή και χωρίς καθυστερήσεις αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, από τις προψλέψεις του προϋπολογισμού. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την συμπεριφορά του ιού μετά την εμβολιαστική διαδικασία και για την προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στο πεδίο της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της φροντίδας στα σπίτια, όπου δεν έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα.

Χρειάζεται ισχυρό Σύστημα Δημόσιας Υγείας. Και ισχυρό Σύστημα Δημόσιας Υγείας σημαίνει ότι θα έχουν σε αυτό πρόσβαση, εξυπηρέτηση και φροντίδα όλοι οι πολίτες. Σημαίνει επίσης ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα συνεχίσουν τον διάλογο και θα διαμορφώσουν όρους εθνικής συνεννόησης για την προστασία του δημόσιου αγαθού που είναι η υγεία…

Keywords
Τυχαία Θέματα