Τρεις στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να θερμάνουν το σπίτι τους

Της Μαριάννας Τζάννε

Τρεις στους δέκα Έλληνες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε συστήματα θέρμανσης, με την χώρα μας να παρουσιάζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ενεργειακής ένδειας μετά την Βουλγαρία με 29%.

Στη γειτονική μας χώρα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat το αντίστοιχο ποσοστό για το 2016 φτάνει το 39% και αφορά πολίτες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να θερμάνουν την κατοικία τους. Στην ΕΕ, το ποσοστό αυτό φτάνει το 9% και αποτελεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο που αποδίδεται

πρωτίστως στις συνθήκες του ΑΕΠ και λιγότερο στις καιρικές συνθήκες.

Αναλύοντας τα δεδομένα, η έρευνα της Eurostat συμπεραίνει ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα στην Ελλάδα πέραν της οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών είναι τα σπάταλα ενεργειακά κτίρια, συσχετίζοντας την εικόνα της χώρας μας με το σοβαρό έλλειμμα σε πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως αναφέρεται, οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανση των κατοικιών τους σε σύγκριση με αντίστοιχες κατοικίες στις βόρειες χώρες.

Ωστόσο η ενεργειακή φτώχεια στην ΕΕ εμφανίζει αισθητά σημεία βελτίωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφού έξυσε τον πάτο του βαρελιού το 2012 που εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που δεν μπορούσε να έχει επαρκή θέρμανση (11%). Η Eurostat αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό μειώνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, σε 10,7% το 2013, 10,2% το 2014 και το 9,4% το 2015.

Στην ίδια θέση με την Ελλάδα κατατάσσονται η Λιθουανία και ακολούθως η Κύπρος με 24% και η Πορτογαλία με 22%. Σχεδόν ανύπαρκτο είναι το πρόβλημα στο Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι κάτω από 2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα