Τριπλό σήμα κινδύνου από τους θεσμούς για την οικονομία
του Μάριου Ροζάκου
Ηχηρό καμπανάκι για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού εξαιτίας των προεκλογικών παροχών και των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων ετοιμάζονται να σημάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας, την οποία έχουν αρχίσει να συντάσσουν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι τεχνοκράτες των δανειστών όχι μόνο δεν βλέπουν να υπάρχει «καβάτζα» για τη φετινή χρονιά, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, αλλά εκτιμούν ότι προκύπτει τρύπα μερικών
Παράλληλα, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί έντονη ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση βασικών μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και για το σχέδιο μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2020-2022.
Το πρόβλημα είναι πως οι ανησυχίες και οι ενστάσεις εκφράζονται με μεγάλη καθυστέρηση, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι οι θεσμοί δεν έβαλαν εγκαίρως φρένο στο κυβερνητικό αφήγημα περί υπεραπόδοσης του Προϋπολογισμού. Ετσι, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν σε παροχές και προανήγγειλαν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φτάνουν τις 250.000, με συνολικό κόστος 1,2 δισ. ευρώ, και το -ήδη ψαλιδισμένο - Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται.
«Τα στελέχη των θεσμών γύρισαν από την Αθήνα πολύ προβληματισμένα, καθώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες ξεπέρασαν τους χειρότερους φόβους τους για την αρνητική επίδραση του εκλογικού κύκλου στην τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε στο «business stories» πηγή με άμεση γνώση του κλίματος που επικρατεί στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Επισήμανε ακόμα ότι η 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου, «σίγουρα θα ανεβάσει τους τόνους της κριτικής, καθώς πλέον θα έχει περάσει το άτυπο moratorium λόγω των ευρωεκλογών».
Στο δημοσιονομικό πεδίο εντοπίζονται τρία προβλήματα:
■ Προτού εξακριβωθεί αν ευσταθεί η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) φέτος, η κυβέρνηση έσπευσε να τον ξεπεράσει, χωρίς μάλιστα να επιλέξει μέτρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα ή μέτρα τόνωσης των κοινωνικών δαπανών. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολόγισε το συνολικό κόστος της 13ης σύνταξης και των μειώσεων ΦΠΑ στα 1,271 δισ. ευρώ, δηλαδή 131 εκατ. ευρώ πάνω από τα εκτιμώμενα περιθώρια. Εντούτοις, οι πρόσθετες μειώσεις ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ και άλλες παροχές, που ενσωματώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε νομοσχέδια με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, δεν έχουν κοστολογηθεί. Επιπλέον, ο ισχυρισμός του κ. Τσακαλώτου ότι «κερδίζουμε 200 εκατ. ευρώ από τις 120 δόσεις» δεν πιστοποιείται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το νομοσχέδιο ούτε υιοθετείται από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι επιμένουν ότι οι ρυθμίσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ για τον Προϋπολογισμό και την τάση πληρωμών. Οι ανησυχίες των δανειστών εντάθηκαν μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών ότι θα ακολουθήσουν «ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης προς το τέλος του χρόνου».
■ Από την αρχή του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι, όπως άλλωστε υπογράμμισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας πως, αν συνεχιστεί η τάση του α' τριμήνου, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πέραν όσων προέβλεπε ο Προϋπολογισμός του 2019.
■ Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο για τη δημοσιονομική βόμβα των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, αρκέστηκε να πει: «Αν και εφόσον υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, θα πράξουμε αυτό που μας ορίζει ο νόμος».
Αποθαρρυντική ήταν επίσης η εικόνα που σχημάτισαν οι τεχνοκράτες των θεσμών για την πορεία εφαρμογής των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, η οποία έχει πέσει θύμα του προεκλογικού πυρετού. Τα κυριότερα προβλήματα είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνονται, αντί να μειώνονται, οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν και επικρατεί αγωνία για την έκβαση των διαγωνισμών του ενεργειακού τομέα (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ.), ενώ ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ουσιαστικά θα δοκιμαστεί στην πράξη από τα τέλη Ιουνίου, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν ήταν έτοιμη να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Απριλίου (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου).
Οσον αφορά στην κυβερνητική πρόταση να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2020-2022 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% και να καλυφθεί η διαφορά δεσμεύοντας σε ειδικό λογαριασμό ως εγγύηση 5,5 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι διαθεσίμων, ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν ότι δεν μπορεί να περάσει τις εξετάσεις του Eurogroup (αναμένεται να συζητηθεί στις 13 Ιουνίου). Αλλωστε, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν την ιδέα αυτή παραβίαση της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, εξ ου και τα σενάρια για πιθανές κυρώσεις, όπως το πάγωμα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, η ανάκληση της απόφασης να ακυρωθεί η αύξηση επιτοκίου σε μέρος του ευρωπαϊκού δανείου του 2ου μνημονίου και η μη επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα στα τέλη του έτους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Novartis: Πήρε άδεια κυκλοφορίας για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο
- Πώς κατέρρευσε το σύστημα των διπλωμάτων οδήγησης
- Η κόρη του Κυριάκου και της Μαρέβα Μητσοτάκη πήρε πτυχίο (pics)
- Από το Brain Drain στο Brain Gain: Έτσι μπορεί να αναστραφεί το φαινόμενο
- Ρουμελιώτης: Η Ελλάδα οδηγήθηκε σαν «πρόβατο επί σφαγή»
- Το παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ
- Cosco: Την άμεση μεταβίβαση του επιπλέον 16% του ΟΛΠ ζητούν οι Κινέζοι
- Ένα πλάνο 30 ημερών για να γίνεις fit πριν έρθει το καλοκαίρι
- «Diego Maradona»: Νέο ντοκιμαντέρ για τον ζωντανό θρύλο του ποδοσφαίρου
- Χωρίς διόδια την Κυριακή 26 Μαΐου για τη διευκόλυνση των εκλογέων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Πώς κατέρρευσε το σύστημα των διπλωμάτων οδήγησης
- Ρουμελιώτης: Η Ελλάδα οδηγήθηκε σαν «πρόβατο επί σφαγή»
- TUI και Τhomas Cook αγοράζουν ξενοδοχεία στην Ελλάδα
- Τριπλό σήμα κινδύνου από τους θεσμούς για την οικονομία
- Με καλό καιρό οι εκλογές αύριο
- Η Novartis πήρε άδεια για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο
- Εκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν τις κάλπες
- Χωρίς διόδια αύριο Κυριακή για τη διευκόλυνση των εκλογέων
- Σεισμός 5,1 ρίχτερ στο Τόκιο λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ
- Οµολογία µε τροπολογία
![Τριπλό,triplo](https://images32.inewsgr.com/3422/34226884/triplo-sima-kindynou-apo-tous-thesmous-gia-tin-oikonomia-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- Τριπλό σήμα κινδύνου από τους θεσμούς για την οικονομία
- Ρουμελιώτης: Η Ελλάδα οδηγήθηκε σαν «πρόβατο επί σφαγή»
- Με καλό καιρό οι εκλογές αύριο
- Χωρίς διόδια αύριο Κυριακή για τη διευκόλυνση των εκλογέων
- Ειρωνείες εκ του ασφαλούς
- Οµολογία µε τροπολογία
- Ματθαίου: «Να επανέλθει το ναυτικό επάγγελμα στις πρώτες προτιμήσεις των νέων»
- TUI και Τhomas Cook αγοράζουν ξενοδοχεία στην Ελλάδα
- Πώς κατέρρευσε το σύστημα των διπλωμάτων οδήγησης
- Εκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν τις κάλπες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επίσκεψη Ντ. Τραμπ στην Ιαπωνία
- Μάλτα: Επιτυχής επιχείρηση διάσωσης 216 μεταναστών από Λιβύη
- Πακιστάν: Ανησυχία από την αύξησης της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ιράν
- Οδηγίες για τις εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών
- Βρετανία:Ο απολογισμός της θητείας της Μέι και η επόμενη ημέρα
- Το «φάουλ» του Γερουλάνου
- Με φωτιά και με πάγο
- Ιαπωνία: Σεισμός 5 Ρίχτερ κοντά στο Τόκιο λίγο πριν από την άφιξη Τραμπ
- Πρώτο "τσεκ απ" του SSM στις τράπεζες για την πορεία μείωσης των "κόκκινων" δανείων