Τσάρλι Μάνγκερ: Γιατί ο «σοφός των επενδύσεων» μισεί τα κρυπτονομίσματα (pics)

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο νεαρός Τσάρλι Μάνγκερ που εργαζόταν στο παντοπωλείο της οικογένειας Μπάφετ στην Όμαχα (με μισθό 2 δολαρίων το 10ωρο), εγκατέλειψε τη δουλειά και τις σπουδές του για να γίνει… στρατιωτικός μετεωρολόγος.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, αυτή του η εμπειρία τον καθόρισε ως άνθρωπο και τον μετέτρεψε σε έναν από τους ικανότερους επενδυτές της σύγχρονης ιστορίας.

Γιατί, όπως με τον καιρό, έτσι και με τα προϊόντα και τις μετοχές, ο Μάνγκερ έμαθε να προβλέπει τι έρχεται…

Fast forward

στο 2021: Στα 97 του χρόνια, ο Τσάρλι Μάνγκερ, ευρέως γνωστός ως «δεξί χέρι» του κορυφαίου, ίσως, επενδυτή όλων των εποχών, του Γουόρεν Μπάφετ, έχει πετύχει πολλά.

Μαζί με τον Γουόρεν Μπάφετ, με ένα κρεσέντο επενδύσεων, κατάφεραν η εταιρεία που διοικούν, η Berkshire Hathaway, να έχει επιστρέψει 2.000.000% της αρχικής της αξίας, ή, αν θέλετε, 20.000 δολάρια για κάθε 1 που επενδύθηκε σε αυτή. Λογικό είναι λοιπόν, όλος ο κόσμος να εμπιστεύεται τις απόψεις του.

«Σοφός των επενδύσεων», είναι το παρατσούκλι του Μάνγκερ στον κόσμο των αγορών και, ως σοφός, είναι συνήθως μετριοπαθής σε αυτά που λέει. Συνήθως. Γιατί, όταν τον ρωτούν για τα κρυπτονομίσματα, είναι σαν να του… πατούν τον κάλο! Έχει, ουκ ολίγες φορές, εκφράσει το μίσος του (ναι, μίσος!) για τα cryptos, με πιο πρόσφατη την περασμένη Παρασκευή. Με αφορμή το sell off στο Bitcoin (το οποίο έχασε περίπου 10.000 δολάρια σε 24 ώρες), ο Μάνγκερ ευχήθηκε «να μην είχαν εφευρεθεί ποτέ τα κρυπτονομίσματα».

Μιλώντας σε συνέδριο στο Σίδνεϋ, ο δισεκατομμυριούχος (net worth: 2,2 δισ. δολάρια) επενδυτής έδωσε και ένα… κρυφό μήνυμα προς τη φίλη του, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, (η οποία επίσης δεν είναι φαν των κρυπτονομισμάτων), λέγοντας: «Θαυμάζω τους Κινέζους. Πιστεύω ότι πήραν τη σωστή απόφαση, η οποία ήταν απλά να τα απαγορεύσουν».

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάνγκερ επιτίθεται στα κρυπτονομίσματα, παρότι αυτά βαδίζουν διαρκώς σε νέα υψηλά, με την αξία της αγοράς τους να ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, στη διάρκεια ετήσιας συνάντησης των μετόχων της εταιρείας –της εκδήλωσης που είναι τόσο μαζική ώστε να χαρακτηρίζεται «το Woodstock των καπιταλιστών», είχε πει πως όσο περνά ο καιρός, τα μισεί όλο και περισσότερο. Και πάλι, για ένα προϊόν που έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνο σαν «ποντικοφάρμακο», μάλλον… μετριοπαθής ήταν.

«Φυσικά, μισώ την επιτυχία του bitcoin», είχε πει. «Δεν βλέπω καλά ένα νόμισμα που είναι τόσο χρήσιμο σε απαγωγείς και εκβιαστές κ.ά., ούτε μου αρέσει να ανακατεύω τα επιπλέον δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων δολάριά σας με κάποιον που μόνο εφηύρε ένα νέο οικονομικό προϊόν από αέρα κοπανιστό». Ο ίδιος έχει επίσης πει ότι «νομίζω πως θα έλεγα με μετριοπάθεια ότι όλη η… καταραμένη εξέλιξη (σ.σ. των κρυπτονομισμάτων) είναι αηδιαστική και αντίθετη με τα συμφέροντα του πολιτισμού».

Πολλοί λένε πως ο 97χρονος «σοφός» είναι υπερβολικός, άλλοι ότι προβλέπει -ως μετεωρολόγος- μια καταστροφική «θύελλα» να έρχεται και άλλοι ότι κάνει λάθος, επειδή δεν μπορεί να κατανοήσει πώς λειτουργεί η τεχνολογία του blockchain. Η αλήθεια όμως, είναι πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα είναι εντελώς αντίθετος με τη φιλοσοφία του Τσάρλι Μάνγκερ.

Ο ίδιος έχει εξηγήσει πως έχει αναπτύξει μια φιλοσοφία ζωής που πάει «μαζί» με αυτή για τις επενδύσεις. Από την εμπειρία του και τις σπουδές του στη Νομική του Χάρβαρντ και τις επιστήμες της ψυχολογίας, των οικονομικών, της φυσικής, της βιολογίας και της ιστορίας, ο Τσάρλι Μάνγκερ λέει ότι το μυστικό της επιτυχίας του είναι πως είναι «απλά λογικός».

Θεωρεί πως πρέπει οι άνθρωποι να πάνε μπροστά «μία ίντσα τη φορά», συστηματικά, αλλά όχι με γρήγορες «εκρήξεις». Ότι κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε να γίνουμε σοφότεροι και πως άνθρωποι σαν αυτόν και τον Μπάφετ κατάφεραν να είναι «διαρκώς μη χαζοί, αντί να προσπαθούμε να φανούμε πανέξυπνοι».

Διαβάστε ακόμη

Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου: Ένας συνεταιρισμός πρότυπο εξωστρέφειας με προϊόν… χρυσάφι (pics)

H κρουαζιέρα χάραξε ρότα για την πράσινη εποχή

Η νευρικότητα των αγορών ρίχνει το Bitcoin και το Ελ Σαλβαδόρ αγοράζει (και πάλι)

Keywords
Τυχαία Θέματα