Τσίπρας: Είμαστε το «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη
Των Βασίλη Δαλιάνη και Αργύρη Παπαστάθη
Μαγική εικόνα για την ελληνική οικονομία παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Τσίπρας, υπερασπιζόμενος τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνησή, έκανε λόγο για μια «Ελλάδα της ύφεσης που επέστρεψε
Ο κ. Τσίπρας πλέκοντας το εγκώμιο των διεθνών επενδυτών, αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες μέσα σε τρία χρόνια και παρουσίασε τη στρατηγική του για την επόμενη μέρα και την προοπτική της χώρας στη «μεταμνημονιακή εποχή».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στην «κατάκτηση» της Ελλάδας να κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος.
«Τους επόμενους μήνες, έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, αλλά απαιτεί δουλειά και σχέδιο».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την σημερινή Ελλάδα ως μια χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών.
«Η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν είναι υπερβολή να επαναλάβω, όπως έχω υποστηρίξει καιρό τώρα, ότι είμαστε “the next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Δικαιολογώντας απόλυτα όσους ισχυρίζονται ότι η σκανδαλολογία θα αποτελέσει το χαρτί της κυβέρνησης ενόψει των επόμενων εκλογών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες για όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα γιατί μόνο έτσι «θα μετουσιώσουμε την πικρή εμπειρία των μνημονίων σε δίδαγμα και εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον».
Η επίθεση Τσίπρα στον Γιάννη Στουρνάρα
Παρά ταυτα, κ. Τσίπρας δεν επανέλαβε το αφήγημα της «καθαρής εξόδου». Αντί για το clean exit είπε για πρώτη φορά «Το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση”.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν γίνεται δεκτή η προληπτική γραμμή στήριξης γιατί συνεπάγεται διαιώνιση της επιτροπείας , φωτογραφίζοντας τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ως έναν από αυτούς που την ζητούν.
«Υπάρχουν κι άλλες άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας.
Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της.
Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης, κρινόμαστε και θα κριθούμε όχι μόνο από τις απόψεις μας αλλά και από την αποτελεσματικότητα με την οποία υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Παρόντες στην ομιλία του πρωθυπουργού ήταν μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι υπουργοί Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής κ.α. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στον χώρο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ είχε θερμή χειραψία με τον Δήμαρχο Μαραθώνος κύριο Ηλία Ψινάκη.
Πιο αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών...
«Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη», είπε.
Πρόσθεσε ότι η ανεργία υποχώρησε επτά ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι απο τη Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το '16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος».
«Τους επόμενους μήνες έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την 'επόμενη μέρα', στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο», πρόσθεσε.
Παραπέμποντας στη δουλειά που έχει επιτευχθεί στα έως σήμερα δέκα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια, τόνισε πως «η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, αλλά χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, επιμονή, διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και προτάσεων συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων, που να αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά».
Και συνέχισε λέγοντας: «Διαμορφώνουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό νόμο, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό τραπεζικό σύστημα και την ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα & τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους, αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού και με ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών».
Στα μέτωπα του «brain drain» και της ανεργίας των νέων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις με την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανένταξης στο εργατικό δυναμικό και με την παροχή φορολογικών κινήτρων, επιχορηγήσεων καθώς και με την αύξηση των πόρων για έρευνα και τεχνολογία.
Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο της προσπάθειας μας, δηλαδή στο σημείο που είναι ορατό το νήμα του τερματισμού και αυτό που χρειάζεται είναι να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα για τον τόπο. Η δίκαιη ανάπτυξη είναι η ιστορική εκκρεμότητα που πρέπει να εκπληρώσουμε».
«Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον ελληνικό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ένα διαφορετικό ήθος και ύφος στη διαχείριση της ευθύνης αλλά και του δημόσιου συμφέροντος. Μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, από τη διαπλοκή των συμφερόντων, την πελατειακή λογική που γνωρίσαμε και πληρώσαμε ως χώρα στο παρελθόν. Αλλά και στη διαχείριση διεθνών κρίσεων δώσαμε κρίσιμες εξετάσεις», τόνισε και συνέχισε: .
«Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης δώσαμε απτά δείγματα του νέου πολιτικού ήθους που θέλουμε για τη χώρα: Με τη στάση μας στο μεταναστευτικό, όπου αποκομίσαμε το διεθνή έπαινο. Προτάσσοντας τον ανθρωπισμό κόντρα στον εγχώριο συντηρητισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
«Επιστέγασμα της προσπάθειας τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους»
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του μνημονίου είπε: «Το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας και τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση και θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την ανάκτηση της αυτονομίας μας, στον καθορισμό της οικονομικής μας πολιτικής.
Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που αποτελεί την παρακαταθήκη της πρώτης κυβερνητικής περιόδου που προετοίμασε την έξοδο από την επιτροπεία και το πέρασμα στο μέλλον».
Yπηρετούμε σταθερά τη στρατηγική που συνδιαμορφώσαμε με τους εταίρους μας για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος που δημιουργήσαμε, ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας.
«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διαφθορά, κάνοντας λόγο «ανοικτούς λογαριασμούς» που πρέπει να διευθετηθούν: «Το πέρασμα στο μέλλον δεν προϋποθέτει μόνο να κοιτάζεις μπροστά. Απαιτεί να διευθετήσεις στη συλλογική μνήμη και τις εκκρεμότητες, τους ανοικτούς λογαριασμούς με το χθες. Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά.
Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν", τόνισε. Για να σημειώσει ότι αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών δυνάμεων, η οποία δικαιοσύνη με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να προχωρήσει.
Δεν επιχειρούμε να πολιτικοποιήσουμε την ηθική και ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στο δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσα μέλη θα μπορούσε να έχει η μεγαλύτερη οικογένεια του κόσμου;
- Λοβέρδος: Υπάρχουν ελπίδες ότι η απελευθέρωση των στρατιωτικών θα γίνει σύντομα
- Παύλιανη: Ένα όμορφο χωριό χτισμένο στις πλαγιές της Οίτης
- Βαρύ πένθος για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Γερουλάνο
- Προμαχώνας: Επιχείρησαν να εισάγουν 7.295 όπλα σαν συμπληρώματα διατροφής και βρεφικά είδη
- 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Η στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας, απαραίτητη για την ανάπτυξη
- «Δεν είμαστε πράκτορες» δήλωσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί – Τι ανέφεραν για τις φωτογραφίες που τράβηξαν
- Σύγκρουση Ι.Χ. με λεωφορείο του ΟΑΣΘ - Στο νοσοκομείο μια 22χρονη
- Το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο με 13 εκατ. μέλη
- Σταματά την απεργία πείνας ο Κωνσταντίνος Γιατζόγλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Άνοδος 1,4% για τον χρυσό - Εβδομαδιαίες απώλειες 0,5%
- Λονδίνο: Σκηνές χάους λόγω πυρκαγιάς στο σταθμό τρένου Euston
- Όπλα μέσα σε... πάμπερς βρήκε το ΣΔΟΕ
- Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ο προσδιορισμός της ταυτότητας της Ευρώπης στο μέλλον
- Τσίπρας: Είμαστε το «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη
- Κατάινεν: Ο γενικευμένος εμπορικός πόλεμος μπορεί ακόμη να αποφευχθεί
- Τουλάχιστον 4 νεκροί από χιονοστιβάδα στις γαλλικές Άλπεις
- ΔΝΤ: Οι δασμοί ενδέχεται να ζημιώσουν και την αμερικανική οικονομία
- Τελευταία Νέα New Money
- Τσίπρας: Είμαστε το «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη
- Λονδίνο: Σκηνές χάους λόγω πυρκαγιάς στο σταθμό τρένου Euston
- Άνοδος 1,4% για τον χρυσό - Εβδομαδιαίες απώλειες 0,5%
- ΔΝΤ: Οι δασμοί ενδέχεται να ζημιώσουν και την αμερικανική οικονομία
- Κατάινεν: Ο γενικευμένος εμπορικός πόλεμος μπορεί ακόμη να αποφευχθεί
- Τουλάχιστον 4 νεκροί από χιονοστιβάδα στις γαλλικές Άλπεις
- Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ο προσδιορισμός της ταυτότητας της Ευρώπης στο μέλλον
- Όπλα μέσα σε... πάμπερς βρήκε το ΣΔΟΕ
- Ποιες βιομηχανίες των ΗΠΑ πλήττονται από τους δασμούς Τραμπ
- Βρυξέλλες: Θα επιβάλλουμε δασμούς στο μπέρμπον, τις Harley Davidson και τα Levi's
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τα Πεύκα τραγουδούν και χορεύουν για καλό σκοπό στο ΑΠΘ
- Σταματά την απεργία πείνας ο Κωνσταντίνος Γιατζόγλου
- Αλ.Τσίπρας: Κάναμε την Ελλάδα το «next big thing» των αγορών
- Μ. Σχοινάς: Οι 5 προτεραιότητες για την ΕΕ στα επόμενα 10 χρόνια
- Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα «next best thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη
- Β. Κικίλιας: Να γίνουν όλες οι ενέργειες για την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών
- Α. Τσίπρας: Κακοπροαίρετες οι απόψεις για την προληπτική γραμμή στήριξης
- Σχοινάς: Πέντε προτεραιότητες για την ΕΕ στα επόμενα 10 χρόνια
- ΠΑΟΚ: Χωρίς Γκος η τελευταία προπόνηση ενόψει Τρικάλων
- Σύγκρουση Ι.Χ. με λεωφορείο του ΟΑΣΘ - Στο νοσοκομείο μια 22χρονη