Τσίπρας: Η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις αν συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητα

Σαφές μήνυμα ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα υποστεί κυρώσεις απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, εφόσον η Τουρκία

σταματήσει τις προκλήσεις.

«Είμαστε απολύτως σαφείς, κι αυτό είναι το ευρωπαϊκό μήνυμα, ότι οι επιλογές της Τουρκίας θα έχουν συνέπειες», τόνισε.

«Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα μήνυμα σαφές, ξεκάθαρο, ηχηρό, αποφασιστικό. Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καταδικάζει τις ενέργειες εξόρρηξης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ηγέτες των κρατών – μελών τόνισαν τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι τουρκικές ενέργειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αποφάσισε στοχευμένα μέτρα και διώξεις κατά της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και σημείωσε ότι στόχος είναι η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι «κλειδί» για τις συνομιλίες είναι το ζήτημα των στρατευμάτων και οι εγγυήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε αναχρονιστικό θεσμό. Υποστήριξε δε ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις δείχνουν ότι η ΕΕ στηρίζει αποφασιστικά τη χώρα μας και την Κύπρο.

Η ΕΕ συζητά ακόμη και για μέτρα με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις

Τα μέτρα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι στοχευμένα και θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και ενδέχεται να αφορούν σε κυρώσεις κατά εταιρειών και σε πάγωμα της ευρωτουρκικής συνεργασίας σε ορισμένους τομείς. Παράλληλα, δεν αποκλείονται μέτρα με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την Τουρκία, εάν δεν σταματήσει άμεσα να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά «μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών της Ελλάδας και της Κύπρου, η ΕΕ με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει μέτρα κατά της γείτονος», στοιχείο στο οποίο επέμεινε ιδιαίτερα, λέγοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποδείξει ότι επιζητούν τον διάλογο κι ότι η ΕΕ έχει πειστεί ότι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό δεν είναι διμερείς διαφορές, αλλά ευρωτουρκικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η απόφαση για την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων ελήφθη σε κλίμα σύμπνοιας. «Όταν μιλάμε για στοχευμένα μέτρα μιλάμε στην ουσία για κυρώσεις. Μπορεί να είναι και μέτρα κατά προσώπων και κατά εταιρειών και μέτρα με οικονομικές επιπτώσεις», ανέφερε.

Εκτός «κούρσας» για την Κομισιόν ο Βέμπερ

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να θέσουν τον Μάνφρεντ Βέμπερ εκτός «κούρσας» για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτημα που θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε έκτακτη σύνοδο στις 30 Ιουνίου. Μάλιστα, άσκησε κριτική στη ΝΔ για τη στήριξή της στον Βέμπερ, λέγοντας:

«Ο κ. Βέμπερ έφυγε από το τραπέζι γιατί ήταν μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη, αλλά ήταν διχαστική για την Ευρώπη. Ήταν λάθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επέμεινε σε μια διχαστική υποψηφιότητα», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο κ. Βέμπερ είχε στο παρελθόν μιλήσει αρνητικά για τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, η επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ «έκαψε» και τους άλλους υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για την κριτική που άσκησε η ΝΔ στην πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, κάνοντας λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να μην κάνουν πολιτική αντιπαράθεση για τα εθνικά θέματα.

Πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έγινε τεταμένη συζήτηση για την οικονομία, ενώ η ουσιαστική συζήτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 μετατέθηκε για το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «με επίμονη προσπάθεια, καταφέραμε να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πακέτο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η δυνατότητα για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας από τα κονδύλια της συνοχής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επενδυτική δυναμική της». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να έχουμε πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», κάτι που είναι «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Τουρκία,tsipras, tourkia