Τσίπρας: Ταυτίζεστε με το ΔΝΤ - Κυριάκος: Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος

Το σκληρό «blame game» για το ασφαλιστικό μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήρισε τον πρώτο γύρο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση συναίνεσης, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους και να επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών για το αδιέξοδο στο ασφαλιστικό σύστημα στα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, που κυβέρνησαν στο παρελθόν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), τα οποία πάντως

καλούσε συνεχώς να καταθέσουν προτάσεις, να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να μην είναι επιζήμια για τον τόπο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αντιθέτως, αρνήθηκε -μάλλον σε ειρωνικό ύφος- ότι η επίμαχη περίοδος της αριστερής διακυβέρνησης, το 2015, προκάλεσε το οποιοδήποτε πρόβλημα στο ασφαλιστικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδειξε πολιτικά αντανακλαστικά, επιστρέφοντας το «γάντι» στον πρωθυπουργό.

«Έχετε αποτύχει. Κοροϊδέψατε τους Έλληνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να εξαπολύσει συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο».

Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ ταυτίζεται με το ΔΝΤ

Αναλυτικά, η ομιλία του πρωθυπουργού πυροδότησε το κλίμα, αφού, κατά ένα μεγάλο μέρος, αναλώθηκε στην ανάλυση των ευθυνών που είχαν οι προηγούμενοι, ξεκινώντας ακόμα και από τη δεκαετία του 1970, χωρίς την παραμικρή αναγνώριση λαθεμένων χειρισμών, ή έστω εκτιμήσεων, κατά τον προηγούμενο χρόνο της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος, δε, προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Αφού δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά σας άπλυτα, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο και κρατήστε στάση ευθύνης για ένα μείζον ζήτημα».

Και, αναφερόμενος στα κόμματα που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες, σημείωσε: «Παριστάνουν τους εισαγγελείς, ενώ έχουν ευθύνες από τη δεκαετία του '70... Αυτή είναι η πραγματικότητα. Χρησιμοποίησαν Ταμεία ως κουμπαρά πολιτικών επιδιώξεων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Υπονόμευσαν το σύστημα με πελατειακές ρυθμίσεις, που το κατέστησαν δαιδαλώδες».

Στην πιο αιχμηρή στιγμή της ομιλίας του, κάλεσε την αντιπολίτευση και ιδίως τη ΝΔ να μην ταυτίζεται, όπως είπε, με το ΔΝΤ, οι πιέσεις του οποίου οδηγούν σε νέα μείωση των συντάξεων. Ο ίδιος υποσχέθηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις και πως αυτή είναι η κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε εφιαλτικές προειδοποιήσεις για την επερχόμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και υπερασπίστηκε μετά πάθους την προτεινόμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση, αν και επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι οι ρυθμίσεις δεν είναι τόσο επώδυνες όσο λέγεται και ότι γίνονται και θα γίνουν κι άλλες διορθωτικές κινήσεις, ιδίως για τους νέους επιστήμονες.

Υποστήριξε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν γίνεται επειδή το ζητούν οι δανειστές, αλλά γιατί είναι αναγκαία, ώστε να μην καταρρεύσει.

Κ. Μητσοτάκης: Έχετε αποτύχει. Κοροϊδέψατε τους Έλληνες

«Έχετε αποτύχει. Κοροϊδέψατε τους Έλληνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε το λόγο αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα.

Εξαπολύοντας συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο».

Συνεχίζοντας την επίθεση, ο πρόεδρος της ΝΔ θύμισε την 13η σύνταξη, την κατάργηση, με ένα νόμο, του Μνημονίου. «Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε ένα συγγνώμη στους πολίτες, αντίθετα επιλέξατε την Κυριακή μία διχαστική επίθεση. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Το δίλημμα σήμερα είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων».

Για να υπάρχει μια σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία (σ.σ. χρησιμοποιώντας, όπως είπε, μια φράση του Τάσου Γιαννίτση), τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Και μετά ήρθατε εσείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Αποδομώντας το σχέδιο Κατρούγκαλου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση «καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών, δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Το σχέδιό σας κηρύσσει έναν πόλεμο των γενεών, προκειμένου να είστε αρεστοί σήμερα».

«Εγώ έχω αναγνωρίσει ως νέος αρχηγός τα λάθη του παρελθόντος και έχω δεσμευτεί να μην τα επαναλάβω» είπε και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και μην μας λέτε ότι δεν έχετε καθόλου ευθύνες». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ έκανε προσπάθειες να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό και έγιναν βήματα προόδου με εξορθολογισμό του συστήματος.

«Στο τρίτο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι οι μεταρρυθμίσεις του, αν εφαρμοστούν, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε: «Το 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των συντάξεων, ούτε καμία πίεση από την Τρόικα για τη μείωση. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει την πρώτη αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τη δική του διαχειριστική ανικανότητα. «Είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης, δεν μας πήγατε μπροστά, μας πήγατε δύο χρόνια πίσω και η κοινωνία σας γυρίζει την πλάτη. Αναρωτηθήκατε γιατί δεν θέλουν οι αγρότες να μιλήσουν μαζί σας; Μήπως θέλουν να πάτε εσείς στα μπλόκα, όπως πηγαίνατε και τότε και τους τάζατε;» αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Χαρακτήρισε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ως μη κοστολογημένο, είπε ότι δεν στηρίζεται σε αναλογιστικές μελέτες και έκανε λόγο για τον ορισμό της προχειρότητας.

Ασκώντας κριτική στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το σχέδιό σας στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του συστήματος, δεν δίνει κίνητρο για παραμονή στην εργασία. Τα πρόσθετα χρόνια δεν δίνουν μεγαλύτερη σύνταξη».

Και επισήμανε: «Δυστυχώς, και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εγκαταλείπεται στην τύχη του. Τι θα συμβεί στις κύριες συντάξεις το 2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον. Το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο, χωρίς καμία οικονομική τεκμηρίωση. Η άρνηση και η αδυναμία να κοστολογήσετε καθυστερεί τη διαπραγμάτευση και δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία. Ζητάτε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να σας απαντήσουμε ότι δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα του 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα το κάνουμε».

Κλείνοντας, ανέφερε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Αν δεν είχατε εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά το 2015, δεν θα υπήρχε η ανάγκη για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ. Δεν θέλετε να μπείτε σε λεπτομερή συζήτηση με αριθμούς, γιατί δεν αντέχετε τους αριθμούς. Είστε υπό κατάρρευση και οδηγείτε για δεύτερη φορά την Ελλάδα σε αδιέξοδο».

Κάλεσε ακόμη τον κ. Τσίπρα να εγκαταλείψει το σχέδιό του για το ασφαλιστικό και απευθύνθηκε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, λέγοντας ότι «μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Μόνο που απαιτείται μία δίκαιη κοινωνική συμφωνία ευθύνης και αλληλεγγύης. Απαιτείται σχέδιο και αλήθεια και όχι ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια».

Καμμένος: Προτείνω φόρο επί τραπεζικών συναλλαγών για μείωση εισφορών αγροτών

Πρόταση να θεσπιστεί φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα και να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος, καλώντας τον Γιώργο Κατρούγκαλο να την εξετάσει.

Ωστόσο, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι ελαφρύνσεις πρέπει να υπάρξουν μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα