Τσίπρας για Μέρκελ: Η στάση της στο προσφυγικό είναι αντίβαρο στην ακροδεξιά

Από το «go back madam» στο «danke». Η στροφή που ξεκίνησε με το δημοψήφισμα του Ιουλίου συνεχίζεται, καθώς ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει στη Γερμανίδα Καγκελάριο, όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας

εξήγησε ότι στόχος του είναι να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας έχοντας ένα κοινό ανακοινωθέν από το Συμβούλιο των Αρχηγών το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Θέλουμε αποφάσεις με συνεννόηση από την Ευρώπη και πνεύμα συνεργασίας» είπε για τη Σύνοδο Κορυφής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει όπλα (προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προσφυγή στον ΟΗΕ, βέτο στην ΕΕ) τα οποία δεν είναι στις προθέσεις της να χρησιμοποιήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως είναι αντίβαρο στην ακροδεξιά που έχει ποντάρει στην προσφυγική κρίση για να αυξήσει τα ποσοστά της. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο και για τη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του. «Διήρκεσε 30 λεπτά και ήταν σε καλό κλίμα» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το ΝΑΤΟ σύντομα θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του. «Εμείς θα αποφύγουμε ενέργειες που θα επιβάρυναν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ελπίζουμε το ίδιο να κάνει και η Τουρκία» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά στον αριθμό των 150 χιλιάδων προσφύγων που ενδέχεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας, κυβερνητικές πηγές έπαιρναν αποστάσεις από τις σχετικές δηλώσεις υπουργών. Ανέφεραν επιπλέον ότι η Ελλάδα αναμένει σήμερα να εγκριθεί το κονδύλι των 480 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα ΜΜΕ να επιδείξουν «εθνική συμπεριφορά» και να μην επιμένουν να εστιάζουν την προσοχή τους στην Ειδομένη και την πλατεία Βικτωρίας. «Η επιμονή σε αυτές τις εικόνες μπορεί να δημιουργήσει διεθνή πανικό» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς υπάρχει κλίμα απομόνωσης του ΔΝΤ.

Σημεία εισήγησης του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε με θέμα το Προσφυγικό προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής. Η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε. Κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε. Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα .

Τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ότι αφορά το εσωτερικό, η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. Ωστόσο χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία

Κορμός των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κορυφής, είναι οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού:
Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

2) Μετεγκατάσταση
Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια:
Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία
Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο: Υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα. Ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Βίτσας.
Είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά.

Πρέπει να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους. Είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας.

Η συνάντηση με τον Τουσκ

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τουσκ, είχε προχωρήσει στην έμμεση ομολογία ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση όσον αφορά το προσφυγικό προχώρησε. «Η χώρα χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό» και «χρηματοδότηση για υποδομές και προσλήψεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση για κατασκευή υποδομών και πρόσληψη απαραίτητων στελεχών. Χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια και η χρηματοδότηση θα δίνονται σε ταχύς ρυθμού επί τη βάσει αξιολόγησης από τις ελληνικές αρχές» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει κυρώσεις για όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν τηρούν την αρχή της αλληλεγγύης για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και ότι η Ελλάδα δεν θα αναλάβει ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους πρόσφυγες από όσους αντιστοιχούν στον πληθυσμό της.

«Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος από μόνη της. Είναι μέλος ένωσης με ιδρυτική αρχή αυτή της αλληλεγγύης που σημαίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Θα ζητησούμε να υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν τη σεβαστούν. Εφόσον με ευθύνη άλλων στα σύνορα της Ειδομένης έχουν περιοριστεί δραστικά οι ροές πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα οι συνθήκες για να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία προσφύγων που δικαιούνται άσυλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει χώρους προσωρινής διαμονής αλλά «δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών». Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει για μόνιμη εγκατάσταση ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους από αυτούς που της αναλογούν ανάλογα με τον πληθυσμό της» συμπλήρωσε.

Στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα όπως είπε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει χρηματοδότηση απαραίτητων υποδομών αλλά και προσλήψεων.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει επαναπροωθήσεις στη θάλασσα διακινδυνεύοντας τη ζωή παιδιών.

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» τη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας ανακοινώνοντας ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τη Σμύρνη για το 4ο ανώτατο συμβούλιο με την Τουρκία λέγοντας ότι «στο επίκεντρο των συνομιλιών μας θα βρίσκεται μια σημαντική συμφωνία ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής».

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως απέφυγε χαρακτηριστικά να μιλήσει για κλειστά σύνορα όσον αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη μιλώντας για «μονομερείς ενέργειες χωρίς πρότερο συντονισμό που αντιβαίνουν τόσο τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου όσο και στη συμφωνία στο περιθώριό του και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών στη βαλκανική οδό με συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ότι «η Ελλάδα ως προς την προσφυγική κρίση έχει αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας όμως ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ, αφορά κυρίως το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και τον πολιτισμό μας. Έτσι έχουμε μάθει, όταν έχουμε στη χώρα ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια ο πολιτισμός μας επιβάλει να τον προστατεύσουμε και όχι να ασκούμε βια σε βάρος της. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός άλλων είναι διαφορετικός».

Τουσκ: Επανενεργοποιούμε τη Σένγκεν, η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, παραδέχθηκε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Ντόναλντ Τουσκ. Το να βγει όμως από τη Σένγκεν δεν θα λύσει το πρόβλημα, Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει, τόνισε και συνέστησε οι χώρες - μέλη να αποφεύγουν τις μεταξύ τους διαφωνίες που δεν λύνουν τα προβλήματα: «Μονομερείς ενέργειες, αν και ίσως να μπορούν να γίνουν κατανοητές σε εσωτερικό επίπεδο, κάνουν πολύ κακό στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε.

Ο σεβασμός των κανόνων δεν αρκεί για να λύσει την κρίση, όμως χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ελπίδα, επισήμανε και απευθυνόμενος προς τους οικονομικούς μετανάστες που σκέφτονται να ξεκινήσουν για την Ευρώπη, όπως σημείωσε, είπε: «Για το λόγο αυτό από εδώ, από την Αθήνα, κάνω έκκληση προς όλους τους μετανάστες: Μην έρθετε στην Ελλάδα, μην πιστέψετε τους διακινητές, θα χάσετε τα χρήματά σας, οι κανόνες θα επανενεργοποιηθούν».

Παράλληλα, είπε ο κύριος Τουσκ, αυξάνουμε την υποστήριξή μας στους πρόσφυγες, που χρειάζονται την βοήθειά μας.

Κλείνοντας επισήμανε πως η κατάσταση στην Ελλάδα «είναι πιο πολύπλοκη με τη συνεχή ροή από την Τουρκία κάθε μέρα και για το λόγο αυτό ταξιδεύω άμεσα στην Τουρκία, καθώς το κοινό σχέδιο δράσης παραμένει προτεραιότητα, τα υψηλά νούμερα εισροών πρέπει να πέσουν και πρέπει να πέσουν γρήγορα». Πρόσθεσε πως ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι και με το να αυξηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών προς την Τουρκία και επισήμανε πως μόνο χθες επεστράφησαν πάνω από 300 μετανάστες «κι αυτό είναι θετικό».

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πληρώνουν ένα πολύ υψηλό τίμημα για ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησαν και η Ευρώπη δεν θα τους εγκαταλείψει, θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας», είπε κλείνοντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στόχος μας μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμο στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει και επίσημα η συνάντηση.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
τσιπρας, μερκελ, αλέξης τσίπρας, δημοψηφισμα 2015, ΔΝΤ, ελλαδα, οηε, νατο, μμε, ρητά, σημαίνει, αθηνα, λύση, twitter, protothema, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ρητά, χωρες, εικονες, θαλασσα, θεμα, μμε, οηε, πλαισιο, σμυρνη, αισιοδοξια, ανγκελα μερκελ, αξονες, βετο, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γινει, δυστυχως, δηλωσεις, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, ερθετε, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδιο, υπηρεσιες, η στροφη, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, λύση, λογο, μαξιμου, νατο, ροη, προβληματα, ροες, ρολο, σεβασμος, σενγκεν, συντομα, σχεδιο, τουρκια, τριτη, ειδη, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερο, κομματι, μπροστα, πηγες, protothema, σημαίνει, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα