Τσουχτερά τα πρόστιμα για τις εταιρείες που «σνομπάρουν» το ΓΕΜΗ

Του Στέλιου Μορφίδη

Τον δεκαπλασιασμό του ανώτερου ορίου των προστίμων για παραβάσεις που αφορούν στην υποχρεωτική δημοσιοποίηση στοιχείων και εγγράφων εκ μέρους των εταιρειών, προβλέπει το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο σύστημα του ΓΕΜΗ και το οποίο τέθηκε από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Πλέον το ανώτατο πρόστιμο από 10.000 ευρώ αυξάνεται σε 100.000 ευρώ. Μάλιστα «σε περίπτωση υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός τριετίας, το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται και σε περίπτωση επανειλημμένης

υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος το ποσό του προστίμου τριπλασιάζεται», σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Με την κίνηση αυτή γίνεται μία προσπάθεια να μπει φρένο στις επιχειρήσεις που επιλέγουν να μην αναρτούν, ως οφείλουν, μέσα στα χρονικά περιθώρια που δίνει ο νόμος κρίσιμα στοιχεία και έγγραφα, όπως για παράδειγμα τον ισολογισμό τους.

Τα κριτήρια επιβολής, το ύψος του προστίμου ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων, το ποσοστό κατανομής μεταξύ των δικαιούχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα θα καθοριστούν αργότερα με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Επίσης ο προσδιορισμός και η επιβολή του προστίμου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα γίνεται με απόφαση της εκάστοτε αρμόδιας Υ.Γ.Ε.ΜΗ. ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και κατόπιν ακροάσεώς.

Σε πιο τεχνικά ζητήματα, το νομοσχέδιο ορίζει πως «σε περίπτωση που ο υπόχρεος υπάγεται στις ειδικές Υ.Γ.Ε.ΜΗ. τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης και αποτελούν εξ ολοκλήρου έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος υπάγεται σε Υ.Γ.Ε.ΜΗ. Επιμελητήριου τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της Υ.Γ.Ε.ΜΗ. και αποτελούν εν μέρει έσοδα των Υπηρεσιών αυτών (50%) και εν μέρει έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (50%). Το Π/Σ του Γ.Ε.ΜΗ. δύναται να επιβάλλει και με αυτοματοποιημένο τρόπο πρόστιμα στους υπόχρεους. Η είσπραξη των προστίμων διενεργείται με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ και με ηλεκτρονικό τρόπο».

Για να δείτε όλο το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση πατήστε ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα