ΤτΕ: Επιβραδύνεται η πτώση στις τιμές των διαμερισμάτων

Της Στεφανίας Σούκη

Πτωτικά μεν, με χαμηλότερους ρυθμούς δε, κινείται η αγορά κατοικίας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις μεσιτών και στελεχών της αγοράς περί σταδιακής σταθεροποίησης της αγοράς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία δημοσιεύει ανά τρίμηνο το σχετικό δείκτη για την πορεία της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα

βασιζόμενη στα στοιχεία που συγκεντρώνει από τα πιστωτικά ιδρύματα, κατά το β΄ τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 1,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, περίοδο κατά την οποία, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η αντίστοιχη μείωση είχε διαμορφωθεί στο 1,7%. Σημειωτέον ότι για το σύνολο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4%, ενώ με βάση τις προβλέψεις της ΤτΕ πτωτικά θα κινηθούν οι τιμές και για το σύνολο του 2017, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Ερωτηματικό για την αγορά, παραμένει το θέμα της αύξησης της προσφοράς: Από πλευράς των τραπεζών (βλ. Εθνική Τράπεζα) εκφράζεται η άποψη ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την αγορά ακινήτων σχετίζονται με τον κίνδυνο αύξησης της προσφοράς νέων κατοικιών, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της διαδικασίας των πλειστηριασμών. Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να ενισχύσει τις καθοδικές πιέσεις στις τιμές, ενώ επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η υψηλή φορολογία. Από την άλλη πλευρά, η διάθεση περισσότερων κατοικιών προς πώληση και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις είναι πιθανό να κινητοποιήσει νέα ζήτηση, καθώς θα είναι ευκολότερο για υποψήφιους αγοραστές (μεταξύ αυτών και ξένους) να αναζητήσουν νέα ακίνητα.

Πίσω στα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 ήταν 1% για τα “νέα” διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 1,3% για τα “παλαιά”, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το α΄ τρίμηνο του 2017 η αντίστοιχη μείωση των τιμών των “νέων” διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι 1,6% των “παλαιών”, ενώ για το σύνολο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3% και 1,9% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 ήταν 1,2% στην Αθήνα, 1,3% στη Θεσσαλονίκη, 1,7% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το α΄ τρίμηνο του 2017 η αντίστοιχη μείωση των τιμών των διαμερισμάτων ήταν 1,6% στην Αθήνα, 2,1% στη Θεσσαλονίκη, 2,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας, ενώ για το σύνολο του 2016 η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2015 ήταν 1,8%, 3,5%, 2,3% και 3,0% αντίστοιχα. Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το β΄ τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 1,3% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2016. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2017 η αντίστοιχη μείωση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 1,7%, ενώ για το σύνολο του 2016 η αντίστοιχη μείωση διαμορφώθηκε στο 2,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα