ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο
Μειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας.
Το έλλειμμα μειώθηκε και για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 σε σχέση με την
Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 177 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι εισαγωγές κατά 53,2% (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 18,3% και 21,5%). Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 36,7% και 30,9% αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί ήταν 26,9% και 25,6%).
To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών υπερδιπλασιάστηκε, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών αυξήθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 124,4% και 150,8% αντίστοιχα). Ειδικότερα, οι εισπράξεις και οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στο 75,4% και στο 58,6% εκείνων του Σεπτεμβρίου του 2019 αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου των θαλάσσιων μεταφορών κατά 30,8%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 2,8 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 32,8% και 30,1% αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 14,2% και 10,6%). Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 25,7% και 25,2% αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 20,6% και 23,2%).
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η οποία όμως αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 89,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 139,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το 43% και 54,4% των αφίξεων και των εισπράξεων του 2019 αντίστοιχα. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 14,8%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης.
Ισοζύγιο ΚεφαλαίωνΤο Σεπτέμβριο του 2021, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 174 εκατ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισεκ. ευρώ.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και ΚεφαλαίωνΤο Σεπτέμβριο του 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) μειώθηκε κατά 532 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 2,5 εκατ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων περιορίστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, από 7,0 δισεκ. ευρώ σε 2,4 δισεκ. ευρώ.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών ΣυναλλαγώνΤο Σεπτέμβριο του 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 91 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 288 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατά 1,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση κατά 2,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μικρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση κατά 2,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), που αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση κατά 1,0 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 837 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 3,8 δισεκ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 17,9 δισεκ. ευρώ. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 2,6 δισεκ. ευρώ και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 1,4 δισεκ. ευρώ.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 2,6 δισεκ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους και στη στατιστική προσαρμογή (κατά 2,6 δισεκ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση χαρτονομισμάτων, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση κατά 1,6 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 14,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,2 δισεκ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
HSBC: «Ψήφος εμπιστοσύνης» και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες – Ποια είναι η top επιλογή
Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση 14% στα κέρδη προ φόρων και μείωση του δείκτη NPE στο 16% στο 9μηνο
Νέα μέτρα: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τζένη Μπαλατσινού: Ο χωρισμός από τον Βασίλη Κικίλια και η δύσκολη εγκυμοσύνη (video)
- Black Friday: Ξεκίνησε ήδη στα e-shop μεγάλων αλυσίδων
- Η Αυστρία μπήκε σε καθολικό lockdown
- Debate KINAΛ: Οριστικά 29 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ - Πέντε υποψήφιοι, δεν πάει ο Παπανδρέου
- Κικίλιας: Ο τουρισμός βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την υγεία
- Σε εθνικό lockdown από τη Δευτέρα η Αυστρία- Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του Covid
- H COSCO και η αναγέννηση του Πειραιά
- Σε ολικό lockdown μπαίνει η Αυστρία!
- LA FARM: Σε λειτουργία ξανά το εργοστάσιο – «Συνεχίζουμε με σεβασμό στη φέτα Π.Ο.Π.»
- e-EΦΚΑ: Δικαίωμα ασφάλισης και σε ανασφάλιστους διαζευγμένους συζύγους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γερμανία – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
- Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε μάκρο, αποτελέσματα και Covid-19
- Κικίλιας: Κομβική για την οικονομία μας η επιτυχία του ελληνικού Τουρισμού το 2022
- Χ.Α: Έντονη μεταβλητότητα πριν την αξιολόγηση της Moody’s
- Νέα μέτρα: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα
- HSBC: «Ψήφος εμπιστοσύνης» και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες – Ποια είναι η top επιλογή
- ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο
- Τελευταία Νέα New Money
- ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο
- Κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γερμανία – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
- HSBC: «Ψήφος εμπιστοσύνης» και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες – Ποια είναι η top επιλογή
- Χ.Α: Έντονη μεταβλητότητα πριν την αξιολόγηση της Moody’s
- Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε μάκρο, αποτελέσματα και Covid-19
- Κικίλιας: Κομβική για την οικονομία μας η επιτυχία του ελληνικού Τουρισμού το 2022
- Νέα μέτρα: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα
- Ryanair: Κατέθεσε επίσημο αίτημα διαγραφής από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
- Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση 14% στα κέρδη προ φόρων και μείωση του δείκτη NPE στο 16% στο 9μηνο
- «Διασκέδαση» μόνο για εμβολιασμένους – Ποιοι χώροι θα είναι προσβάσιμοι στους ανεμβολίαστους (vid)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μαρία Αγγελικούση: Δεν υπάρχουν σχέδια για public company
- Σε εθνικό lockdown η Αυστρία- Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του Covid
- Σε ολικό lockdown μπαίνει η Αυστρία!
- Τα Coffee Berry συνεργάζονται με την We4All για έναν κόσμο πιο πράσινο
- Bet Tips: Επιθέσεις "φωτιά" στο Βέλγιο
- Χατζηδάκης: 10 πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία
- Τηλεφωνική επαφή Πούτιν - Λουκασένκο για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας - ΕΕ
- Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον θάνατο έξι στρατιωτών στις συγκρούσεις της 16ης Νοεμβρίου με το Αζερμπαϊτζάν
- Δημοσκοπικό "ράπισμα" σε Ερντογάν: Για πρώτη φορά οι κεμαλιστές μπροστά - Χάνει "από όλους" την προεδρία
- Κ. Χατζηδάκης: Δέκα πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία