Τζ. Τσούνης: Ο νέος υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αποθεώνει την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία. Θα ενθαρρύνω την Ελλάδα να συνεχίσει να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και σε έργα με σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στο Κογκρέσο κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο κ. Τζώρτζ Τσούνης.

Ο

ομογενής επιχειρηματίας, ο οποίος έχει προταθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να αναλάβει τα ηνία της διπλωματικής αντιπροσωπείας, ως υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υποστήριξε κατά την ακρόασή του όλα τα μεγάλα ενεργειακά έργα της χώρας.

Αναφέρθηκε στο Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, την Πλωτή Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη αλλά και όσες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ενισχύσουν τον τομέα του φυσικού αερίου και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ. Τσούνης δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξουν αυξημένες επενδύσεις των ΗΠΑ στις ΑΠΕ. «Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για ακόμη περισσότερα συνεργασία». Η Ελλάδα είπε, συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο σε όλα τα μέτωπα καθώς επιδιώκει οικονομική αναζωογόνηση, ξεπερνά τις προκλήσεις της πανδημίας και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία – όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Με ρίζες από ένα μικρό χωριό της Ναυπάκτου, ο υποψήφιος Πρέσβης μίλησε για την μετανάστευση της οικογένειάς του στην Αμερική αλλά και για το αμερικανικό όνειρο που έζησε αφού κατάφερε να επενδύσει και να προοδεύσει.

Ο ίδιος σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και για την κυβέρνηση. Αργότερα ακολούθησε τον πατέρα του στις επιχειρήσεις και ίδρυσε τα ξενοδοχεία Chartwell, στα οποία ανέλαβε την θέση του Διευθύνοντος συμβούλου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του διατήρησε ένα έντονο ενδιαφέρον για τις εξωτερικές και οικονομικές υποθέσεις και συμμετείχε στη δημόσια συζήτηση ως μέλος του Ινστιτούτου Brookings στην Επιτροπή Ηγεσίας Εξωτερικής Πολιτικής και στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας.

Όπως δήλωσε πυλώνες στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια, είναι ο τομέας της αντιτρομοκρατίας, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια και το κλίμα.

Αναφέρθηκε επίσης στη μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, στην οποία ο στρατός πραγματοποίησε περίπου 2.500 πτήσεις και 143 επισκέψεις πλοίων μόνο το 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Στη Βουλή τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα MyDATA

Λιμάνι Πειραιά: Εισαγωγείς δεν πάνε να παραλάβουν τα εμπορευματοκιβώτια

Το σχέδιο για mega-yacht μαρίνα στην Κέρκυρα

Keywords
Τυχαία Θέματα