Βενεζουέλα: Πρωτοφανής απαξίωση του μπολιβάρ κατά 95% - Στα 30$ ο μισθός

Χάος επικρατεί στη Βενεζουέλα μετά την απελπισμένη προσπάθεια του προέδρου της χώρας Μαδούρο να προχωρήσει σε τεράστια υποτίμηση του Bolivar του εθνικού νομίσματος κατά 95% και να θεσπίσει νέους ελάχιστους μισθούς.

Ταυτόχρονα ο Maduro ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα δημιουργεί ένα νέο νόμισμα το οποίο θα ονομάζεται "sovereign bolivar" και θα συνδέεται με την αξία του κρατικού κρυπτονομίσματος Petro.
Επίσης ο Maduro ανακοίνωσε και αύξηση των τιμών των καυσίμων ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερπληθωρισμό κοντά στο 1.000.000%.

Ως αποτέλεσμα

των θεσπισθέντων ενεργειών, η νέα έκδοση του νομίσματος της Βενεζουέλας, που θα ονομάζεται sovereign bolivar θα συνδέεται με την αξία του κρατικού κρυπτονομίσματος "Petro".
Σύμφωνα με αναλυτές αυτό ισοδυναμεί με υποτίμηση του νομίσματος κατά 95% ενώ η κυβέρνηση θα αυξήσει επίσης τον ελάχιστο μισθό πάνω από 3.000% κοντά στα 30 δολάρια ανά μήνα.

Το νέο νόμισμα, που τίθεται σε κυκλοφορία τη Δευτέρα (20/8) θα ισούται με 60 δολάρια, βάσει της τιμής του πετρελαίου της Βενεζουέλας.
«Καθόρισα τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και τη μισθολογική βάση με βάση τη μέση τιμή του Petro, στα 1.800 bolivars (εννοώντας το νέο νόμισμα, που έχει πέντε μηδενικά λιγότερα από το σημερινό)», ανακοίνωσε ο Μαδούρο σε ραδιοτηλεοπτικό του μήνυμα.

Θα μετατρέψουμε το Petro στο σημείο αναφοράς που θα καθορίζει τις κινήσεις ολόκληρης της οικονομίας», συνέχισε.
Για πρώτη φορά, ένα κρυπτονόμισμα συνδεδεμένο με το πετρέλαιο αντικαθιστά το κρατικό νόμισμα.
Ως αποτέλεσμα, το Petro θα χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό των τιμών των αγαθών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η οικονομία της Βενεζουέλας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 18% το 2018 - το τρίτο συνεχόμενο έτος διψήφιων μειώσεων του ΑΕΠ -, με τη νέα πρόβλεψη να είναι κατά τρεις μονάδες χειρότερη σε σχέση με εκείνη του Μαΐου, εν μέσω της πτώσης της παραγωγής πετρελαίου.
Η Βενεζουέλα έχει ιστορία με τις υποτιμήσεις. Το 1983, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Luis Herrera Campins υποτίμησε το bolivar για πρώτη φορά σε 22 χρόνια μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου σε μια μέρα γνωστή ως «Μαύρη Παρασκευή».

Όταν το 1989 η Βενεζουέλα αύξησε το κόστος της βενζίνης και προχώρησε σε άρση των ελέγχων συναλλάγματος οι τιμές αυξήθηκαν κατά 21% σε ένα μήνα, οδηγώντας στις ταραχές "Caracazo" που οδήγησαν σε εκατοντάδες νεκρούς και άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο του αριστερού προέδρου Ουγκό Τσάβες στην εξουσία.Οι υποτιμήσεις έγιναν ο κανόνας της πρόσφατης ιστορίας της Βενεζουέλας, καθώς Τσάβες και Μαδούρο υποτίμησαν τo bolivar πολλές φορές στις δύο δεκαετίες που βρίσκονται στην εξουσία.

Ο Τσάβες υποτίμησε το νόμισμα αρκετές φορές, μόνο το 2013 το υποτίμησε 32%, ένα μήνα πριν από το θάνατό του στο Καράκας. Ο Μαδούρο υποτίμησε το bolivar 80% στις δημοπρασίες νομισμάτων τον Φεβρουάριο 2018.

Για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, ο υπουργός πληροφόρησης Jorge Rodriguez είπε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει 300 σημεία ανταλλαγής νομισμάτων σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα, ως μέρος μιας προσπάθειας να αντικαταστήσει τη μαύρη αγορά της χώρας.
Οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για ένα μείγμα αντιφατικών ιδεών και πρόκληση αβεβαιότητας για τα αποτελέσματα που θα παράξει.

Η οικονομία της Βενεζουέλας παραμένει σε αδιέξοδο, με τρομακτικό πληθωρισμό να σαρώνει κάθε αγοραστική δύναμη που μπορεί να έχουν οι Κάτοικοι, που την εγκαταλείπουν για τις γειτονικές χώρες. Το 2017 οι ΗΠΑ επέβαλαν πιο σκληρές κυρώσεις με στόχο την απομάκρυνση του «δικτάτορα» Maduro από την εξουσία.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου της Βενεζουέλας και η Ουάσιγκτον είναι απρόθυμη να εφαρμόσει άμεσες κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας.
Οι ενέργειες του Maduro έρχονται καθώς η αναταραχή αυξάνεται κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος τον Αύγουστο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα