Βενεζουέλα: Τρεις νεκροί από συγκρούσεις καθώς βαθαίνει η κρίση

Εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η Βενεζουέλα η κίνηση της κυβέρνησης Μαδούρο να αποσύρει από την κυκλοφορία το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα της χώρας ως μέτρο αντιμετώπισης του "μαύρου χρήματος" έχει προκαλέσει νέες διαμαρτυρίες αλλά και βανδαλισμούς.

Μάλιστα βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε βίαια επεισόδια στην πόλη Καγιάο που βρίσκεται στα νότια της χώρας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση.

Κρατώντας στα χέρια τους το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ που αποσύρθηκε,

ομάδες διαδηλωτών σε διάφορες πόλεις της χώρας έκλεισαν δρόμους, απαιτούσαν από τους καταστηματάρχες να δεχθούν το χαρτονόμισμα και μιλούσαν εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν, επίσης σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα. Τα νέα χαρτονομίσματα θα έπρεπε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, να έχουν κυκλοφορήσει από τη Πέμπτη. Όμως αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους για να πάνε στη δουλειά τους, να αγοράσουν τρόφιμα ή χριστουγεννιάτικα δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μαδούρο έδωσε στους πολίτες προθεσμία ολίγων ημερών για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ που είχαν στα χέρια τους, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι απαραίτητο προκειμένου να καταπολεμηθούν οι μαφίες στα σύνορα με την Κολομβία, παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε χάος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, το Νοέμβριο, υπήρχαν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ στην κυκλοφορία. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 48% χαρτονομισμάτων και νομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας.

Μιλώντας γενικά, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, καταδίκασε τη βία και δήλωσε ότι δύο τράπεζες δέχθηκαν επίθεση από άτομα που συνδέονται με την αντιπολιτευόμενη συμμαχία. Είπε ακόμα ότι τα νέα χαρτονομίσματα θα βγουν στην κυκλοφορία σύντομα, έκανε έκκληση για κατανόηση στους πολίτες και τους παρότρυνε να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι περίπου το 40% των πολιτών της Βενεζουέλας, δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Έξω από την Κεντρική Τράπεζα στο Καράκας, χιλιάδες πολίτες σχημάτισαν ουρές για να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα που αποσύρονται, πριν από την τελική προθεσμία την Τρίτη.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα