Βενιζέλος: Τέταρτο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο


Για τέταρτο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο, έκανε λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ελληνογαλλικό φόρουμ "Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας", που οργανώνουν το γαλλικό περιοδικό L'Observateur και η εφημερίδα Kαθημερινή, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως είπε, θα έχουμε μακροχρόνια επιτήρηση χωρίς νέο δάνειο, και μέτρα για τη

ρύθμιση του χρέους. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα ήθελε να σώσει την Ελλάδα γιατί ήθελε να σώσει την Ευρωζώνη. Είπε ότι το πρώτο πρόγραμμα ήταν ανεπαρκές καθώς ήταν σύντομης διάρκειας, μικρού δανεισμού και υπερβολικά μεγάλων απαιτήσεων.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη και το ρόλο που έπαιξε στην ελληνική κρίση, μίλησε για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της σωτηρίας, αλλά και για την Ευρώπη που δυσκολεύεται να κατανοήσει τις ιδιομορφίες της χώρας και να τις αξιοποιήσει για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ανταγωνιστική ευρωπαϊκή χώρα.
Γ. Κατρούγκαλος: "Η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 επιστρέφει στην κανονικότητα, παίρνουμε πίσω το κομμάτι της δημοκρατικής νομιμοποίησης μας"

Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 επιστρέφει στην κανονικότητα, παίρνουμε πίσω το κομμάτι της δημοκρατικής νομιμοποίησης μας, το οποίο την περίοδο της επιτροπείας και των μνημονίων ήταν μειωμένο" είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της καθαρής εξόδου, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης "για να μπορέσουμε" όπως είπε "να εφαρμόσουμε ένα δικό μας ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και όχι να συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια συνταγή μέτρων που δεν είναι προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες".

Αναφερόμενος στα προγράμματα στήριξης τόνισε ότι "υπήρχαν στοιχεία τιμωρητικά στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, γιατί επρόκειτο για συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό" σημείωσε όμως ότι "από την άλλη, χωρίς την επέμβαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ και την ευρωζώνη". "Αυτό ήταν το νόημα και του δικού μας συμβιβασμού τον Ιούνιο του 2015" είπε.

Στην ερώτηση για τον εάν η Ευρώπη τιμώρησε την Ελλάδα ή η Ελλάδα σώθηκε από την Ευρώπη, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σημείωσε ότι "η κεντρική γραμμή των μνημονίων, δημιούργησε μια πολιτική λογική, που εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα, η οποία δεν ωφέλησε ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη.

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη υποστήριξε ότι "τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη το κεντρικό θέμα είναι να αντιμετωπίσουμε τη έκρηξη των ανισοτήτων, μέσω μιας επιστροφής σε αυτό που συνιστούσε την ουσία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Την κοινωνική αναδιανομή, μέσω μηχανισμών που ενισχύουν την εργασία και δεν υπονομεύουν την παραγωγικότητα".

"Το όραμα που έχουμε για την Ελλάδα, είναι να μην εφαρμόζουμε συνταγές που μας επιβάλλονται, αλλά να έχουμε ένα δικό μας πρόγραμμα για το πως θα βγούμε από την κρίση. Και αυτό που θεωρούμε σωστό για την Ελλάδα το θεωρούμε σωστό και για την Ευρώπη. Μια Ευρώπη πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική" σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εν. Λέτα: Το 2019 χρονιά ορόσημο για ολόκληρη την Ευρώπη

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ Ενρίκο Λέτα χαρακτήρισε το 2019 χρονιά ορόσημο για ολόκληρη την Ευρώπη καθώς για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να αλλάξει όλους τους θεσμούς της. Το κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή. Και υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα ανανεωθεί κατά τρόπο πιο ριζοσπαστικό από το παρελθόν. "Οι δύο πόλοι που διοικούσαν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τα τελευταία 25 χρόνια θα βιώσουν μια μεγάλη αλλαγή" είπε.

Β. Ρέντινγκ: Η Ελλάδα μπαίνει πια σε ανάπτυξη

Η πρώην επίτροπος και ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου Βίβιαν Ρέντινγκ αφού σημείωσε ότι πια η Ελλάδα μπαίνει σε ανάπτυξη όπως οι άλλες χώρες της ΕΕ, τόνισε ότι δεν αρκεί να ψηφίζονται νόμοι, πρέπει και να εφαρμόζονται. Υποστήριξε ότι χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη και να ληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες ώστε να επιστρέψουν οι 400.000 νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα. "Πρέπει να κάνετε ένα ελληνικό πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και θα δώσει τη δυνατότητα να επαναπατριστούν αυτοί που έφυγαν" είπε η κ. Ρέντινγκ.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα