Βέτο από τους δανειστές στην αύξηση των εισφορών

του Αλεξάνδρου Κασιμάτη

Η αύξηση των εισφορών δείχνει -προς το παρόν- να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ασφαλιστικού που έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση. Σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο ξεκινά αύριο Δευτέρα, καθώς τα κλιμάκια των θεσμών αρχίζουν τις συζητήσεις με τους Ελληνες αξιωματούχους. Η επίσημη διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στη βδομάδα, όταν θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, η άφιξη

στην Αθήνα της ηγεσίας των θεσμών, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι ακόμη ασαφής επειδή εκκρεμεί η αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων από την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα έχουν ζητηθεί από την κυβέρνηση διευκρινίσεις και στοιχεία σχετικά με το Ασφαλιστικό και το Δημοσιονομικό του 2016. Μόλις παρασχεθούν τα στοιχεία, οι επικεφαλής θα προσδιορίσουν την άφιξή τους στην Αθήνα -εκτός απροόπτου στα μέσα της εβδομάδας- και θα ξεκινήσει και επίσημα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οσον αφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι θεσμοί αναμένουν τα συμπληρωματικά στοιχεία για να διατυπώσουν ολοκληρωμένες απόψεις. Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών υπάρχουν, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, σοβαρές ενστάσεις σε σχέση με την αύξηση των εισφορών. Οι θεσμοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρούν το συγκεκριμένο μέτρο αντιαναπτυξιακό και συνεπώς όχι επιθυμητό, επειδή πιστεύουν ότι θα επιλύσει λιγότερα προβλήματα από αυτά που θα δημιουργήσει.

Η επιθυμία των δανειστών, όπως άλλωστε και της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η αξιολόγηση να τελειώσει χωρίς χρονοτριβή το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ταμειακών δυσχερειών για το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, οι οιωνοί δεν είναι θετικοί για μια σύντομη αξιολόγηση, κάτι άλλωστε που έγινε φανερό και από τις δηλώσεις που έγιναν στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση, εξέφρασε την πρόθεση να είναι σύντομη και εξηγώντας την πρόσφατη δήλωσή του ότι θα διαρκέσει μήνες είπε ότι πρέπει πρώτα να έρθουν οι θεσμοί στην Αθήνα, να ξεκινήσει η αξιολόγηση και να συμφωνήσουν στο Ασφαλιστικό και στα δημοσιονομικά. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπουργοί Οικονομικών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπαίνοντας στο Eurogroup διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας. Σε αντίθετη τροχιά ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει για το επόμενο τρίμηνο πληρωμές ύψους 4 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, για να καταλήξει ότι «πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αλλιώς η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά προβλήματα ρευστότητας».

Μπορεί οι πηγές να προεξοφλούν από τώρα διαφωνία στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση όσον αφορά στο θέμα της αύξησης των εισφορών, αλλά οι διαφορές που ταυτόχρονα πρέπει να γεφυρωθούν είναι πολλές και κρίσιμες. Στο μέτωπο των δημοσιονομικών παραμένει σε εκκρεμότητα το έλλειμμα του 2017, ενώ δεν έχει συζητηθεί ακόμα η τήρηση του Προϋπολογισμού κ.ά.

Ταυτόχρονα οι θεσμοί επιθυμούν μια συνολική διαπραγμάτευση με κορμό το Ασφαλιστικό, χωρίς εκπτώσεις για το σύνολο των θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για τα ζητήματα του Εργασιακού, του Δημοσίου και το Φορολογικό.

Στο τελευταίο περιλαμβάνουν τη φορολόγηση των αγροτών, την ενσωμάτωση στη φορολογική κλίμακα της πρώην έκτακτης και νυν εισφοράς αλληλεγγύης κ.ά. Επιπλέον θα πρέπει να κλείσουν θέματα όπως η συγκρότηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Στον προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων για τα κόκκινα δάνεια δεν υπήρξε συμφωνία για τα καταναλωτικά, όπως και για τα επιχειρηματικά δάνεια, για το καθεστώς μεταβίβασής τους σε τρίτους κ.ο.κ.

Οι πρόσφατες ευρωπαϊκές τουρνέ των κυρίων Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Κατρούγκαλου δεν φαίνεται να έφεραν ιδιαίτερα αποτελέσματα. Οι πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να μην είναι διατεθειμένοι να κάνουν ουσιαστικές υποχωρήσεις στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Η πρώτη αξιολόγηση θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς για τους δανειστές αποτελεί δοκιμασία για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως για τις προθέσεις της να εφαρμόσει στην πράξη τα όσα δεσμεύτηκε.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία δημιουργεί προϋποθέσεις σκληρής διαπραγμάτευσης χωρίς πολλά περιθώρια για την ελληνική πλευρά.

Αν η συζήτηση με τους δανειστές τραβήξει σε μάκρος, τότε θα είναι ζήτημα χρόνου να δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα για το Δημόσιο. Συνεπώς η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει συνεχώς γενναία βήματα συμβιβασμού με τους δανειστές, τα οποία θα βάζουν την αξιολόγηση σε τροχιά επιτυχούς ολοκλήρωσης και θα στέλνουν μήνυμα αξιοπιστίας, ώστε να πάρει το πράσινο φως έστω για σταδιακές εκταμιεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα