Βίλα Ιόλα: Χρηματοδότηση €2,5 εκατ. για τη μετατροπή της σε Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

Της Στεφανίας Σούκη

Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 2,5 εκατ. ευρώ η Βίλα Ιόλα στην Αγία Παρασκευή, πρόκειται να αποκατασταθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί ως κέντρο σύγχρονης τέχνης και χώρος πολιτιστικών, επιστημονικών και τεχνολογικών δράσεων.

Η πρώην κατοικία του μεγάλου συλλέκτη έργων τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα, 31 χρόνια μετά το θάνατό του, περιλαμβάνεται στα 12 πρώτα ανενεργά, εμβληματικά δημοτικά κτίρια τα οποία εντάσσονται στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση

Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Η ιστορία του εμβληματικού χώρου από το 1998, ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 όταν ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας, Αλέξανδρος Ιόλας, αποκτά το κτήμα του στην Αγία Παρασκευή Αττικής και κτίζει τη βίλα του, η οποία σχεδιάστηκε από τον Δημήτρη Πικιώνη, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Παύλο Καλαντζόπουλο.

Πρίν από δύο δεκαετίες, το 1998 η βίλα χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο (σ.σ. γεγονός πάντως το οποίο δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε να γλιτώσει από τους βανδαλισμούς και τα ...γκράφιτι) και δύο χρόνια αργότερα το κτήμα που την περιβάλει χαρακτηρίστηκε, με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του Δήμου. Από τότε η απόκτηση του κτήματος και της βίλας από το Δημόσιο αποτέλεσε διαρκή στόχο των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών.

Στόχος τώρα του δήμου είναι η ανάδειξή του σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του.

Ως προς τα βήματα μέχρι την προαναφερόμενη απόφαση:

-Στις 29/11/2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής πήρε με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση καταρχήν έγκρισης απευθείας αγοράς του κτήματος και της βίλας.

- Στις 18/7/2017 το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την ιστορική απόφαση αγοράς του κτήματος και της βίλας (με τίμημα πολύ μικρότερο του αρχικού, κάτω από την εκτίμηση του ορκωτού Εκτιμητή και από την αντικειμενικήαξία και με δόσεις) και την ανάδειξη της, με μελετημένες παρεμβάσεις και συμμετοχή της κοινωνίας, σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του.

- Στις 28/12/ 2017 υπεγράφη στο Δημαρχείο το συμβόλαιο αγοράς του κτήματος-βίλας.

- Στις 16/1/2018, ο Δήμος υπέβαλε στο ΕΣΠΑ πρόταση με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας ΙΟΛΑ στο Δήμο Αγίας Παρασκευής» για χρηματοδότηση ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας Ιόλα.

- Στις 28/2/2018 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε δεκτή την εισήγηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεώτερων Μνημείων από τις 25/1/2018 και έδωσε έγκριση για να προχωρήσει η πρόταση χρηματοδότησης της ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας.

Από εδώ και πέρα ξεκινά το έργο των μελετών και της δημοπράτησης της ανάπλασης, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος «είμαστε προετοιμασμένοι να φέρουμε σε πέρας».

Οι νέες μελέτες θα πρέπει να υποβληθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού βάσει προδιαγραφών ώστε η «αποκατάσταση του κτιρίου να συμβαδίζει με τον σχεδιασμό του Πικιώνη». Η πρόταση του δήμου Αγίας Παρασκευής περιλαμβάνει, για το κτίριο τη λειτουργία του ως πολιτιστικού κυττάρου με δράσεις «ιδιαίτερου Τεχνολογικού Επιστημονικού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος», ενώ για τον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η πλήρης αποκατάστασή του.

Ειδικότερα, με βάση την πρόταση του δήμου, για το κτίριο στο ισόγειο διατηρούνται οι αίθουσες για τις σταθερές εκθέσεις, τόσο έργων του Ιόλα, όσο και άλλων σύγχρονων έργων που θα προκύψουν, αίθουσα για τις υποστηρικτικές λειτουργίες κ.τ.λ., ενώ στον όροφο, οι χώροι θα εξυπηρετούν δράσεις επιστημονικού, τεχνολογικού, καλλιτεχνικού αντικειμένου (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων), βιβλιοθήκη, αίθουσα διδασκαλίας με θέματα ιστορίας, σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας, καθώς και χώρο αίθουσας πολυμέσων για την ενασχόληση, έρευνα και εξέλιξη θεμάτων ψηφιακής ζωγραφικής, γλυπτικής, χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης, ανάλυσης φωτογραφίας κλπ.

Η απόκτηση του διατηρητέου (με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού) κτιρίου (1.600 τ.μ.) μαζί με το κτήμα (6.678 τ.μ.) που το περιβάλλει, αποτελούσε πάγιο διεκδικητικό αίτημα των φορέων της Αγίας Παρασκευής για δεκαετίες και υλοποιήθηκε από το δήμο Αγίας Παρασκευής μόλις στο τέλος της περασμένης χρονιάς με ένα κόστος στα πέριξ 3 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα