Βιομηχανίες: Να επανέλθει το μέτρο της διακοψιμότητας ισχύος

Του Δημήτρη Παφίλα

Την επαναφορά του καθεστώτος της διακοψιμότητας ισχύος, για τις βιομηχανίες, ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών, η οποία εκφράζει την ανησυχία για το ενδεχόμενο οι βίαιες εκποιήσεις παγίων της ΔΕΗ να οδηγήσουν όχι σε απελευθέρωση, αλλά σε ολιγοπώλιο στην ενεργειακή αγορά καθώς δεν υπάρχουν σύγχρονες ευρωπαϊκές δομές στην λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σ’ ότι αφορά την διακοψιμότητα, προτείνεται η τριετής εφαρμογή, προκειμένου οι βιομηχανικές και μεταποιητικές

μονάδες να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις, τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές μονάδες. Το όφελος της διακοψιμότητας για τις βιομηχανίες το 2016 ήταν 34 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι μονάδες έλαβαν επιδότηση για τις ώρες που διέκοψαν την παραγωγή τους, είτε μέχρι 48 ώρες, είτε σε μικρότερη διάρκεια και ανάλογα με όριο που έχει θέσει η κάθε βιομηχανία.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κ. Κουκλέλης επισήμανε ότι, το κόστος ρεύματος για τις βιομηχανίες παραμένει απο τα υψηλότερα στην Ευρώπη, εξαιτίας των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας και της έλλειψης επιλογών που διαθέτουν οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές. Όπως πρόσθεσε με το υπάρχον καθεστώς «η ΔΕΗ οδηγείται σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας εξαιτίας των επισφαλειών, των καθυστερήσεων στις πληρωμές, αλλά και απο το γεγονός ότι αναγκάζεται να πουλά ρεύμα σε χαμηλότερες τιμές απο το λογιστικό της κόστος και την χονδρεμπορική αγορά.

Ένα απο τα ακανθώδη θέματα είναι και η επιβολή χρέωσης στους προμηθευτές ρεύματος με σκοπό την εξάλειψη του ελλείμματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η Εβικεν επίσης ζητά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού μοντέλου ενέργειας (Target) με την προθεσμιακή αγορά, την ενδοημερήσια αγορά ενέργειας και την εξισσορόπηση ενέργειας), μέτρα που καθυστερούν και ανεβάζουν το κόστος. Για παράδειγμα, οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι ανεπαρκείς (Ιταλία) κι αν οι βιομηχανίες μπορούσαν να συνάψουν διμερή συμβόλαια και να αγοράσουν ισχύ ρεύματος δεν δύνανται στην συνέχεια να πουλήσουν τις ποσότητες που δεν χρειάζονται. Στο εξωτερικό, οι βιομηχανίες διαθέτουν πολλαπλές επιλογές και μέσω λ.χ των χρηματιστηρίων ενέργειας μπορούν να πουλήσουν και να αγοράσουν ποσότητες.

Ένα σημαντικό θέμα για την εγχώρια αγορά ενέργειας είναι η αδυναμία της ΔΕΗ να εκτελέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, με αποτέλεσμα όταν θα αποσυρθούν λιγνιτικές μονάδες ( 4 στην καρδιά, 2 Αμύνταιο ) να μην γνωστό πως θα τις αντικαταστήσει δημιουργώντας θέμα ασφάλειας εφοδιασμού στην χώρα. Ο ενεργειακός προγραμματισμός είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα, έτσι οι βιομηχανίες δεν γνωρίζουν, ούτε μπορούν να επιλέξουν το μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος.

Η Εβικέν, όπως υποστήριξε, ο κ. Κουκλέλης, φοβάται ότι η βίαιη εκποίηση λιγνιτικών ή υδροηλεκτρικών μονάδων θα οδηγήσει σε συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά, αφού κανείς δεν γνωρίζει ότι οι ιδιώτες στην παραγωγή ρεύματος δεν θα καθορίζουν τις τιμές ως καρτέλ. Τότε οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν θα έχουν επιλογές και θα εγκλωβιστούν πιθανόν σε υψηλές χρεώσεις για το ρεύμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα