Βόρεια Κορέα: Πρελούδιο για Γκουάμ η νέα εκτόξευση πυραύλου

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τύπου Hwasong-12 την Τρίτη ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών, είπε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, χθες.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ δήλωσε: «Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ».

Η Βόρεια Κορέα

απείλησε να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Πού το πάει ο Κιμ Γιονγκ Ουν;

Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ένα 24ωρο μετά την ολοκλήρωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Ιαπωνίας, σηματοδότησε ιαχές πολέμου στην κορεατική χερσόνησο. Επιπλέον επιβεβαίωσε περίτρανα «το αδιέξοδο» γύρω από το βορειοκορεάτικο πρόβλημα, παρά τις πρόσφατες νέες κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εις βάρος της Πιονγκγιάνγ.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:57 (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν (κοντά στην Πιονγκγιάνγκ) και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων πριν σπάσει σε τρία κομμάτια και πέσει στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο. Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ ( 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τη Βόρεια Κορέα).

Η νέα αυτή πυραυλική δοκιμή αποτέλεσε μία «ξεκάθαρη απειλή», όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, του οποίου την αντίδραση ανέμεναν όλοι με κομμένη την ανάσα. «Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. «Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι τα παίγνια πολέμου συνεχίζονται.

Ακόμα πιο δριμεία ήταν και η απάντηση της Νότιας Κορέας, η οποία εκτός από έναν πολύ δύσκολο γείτονα έχει να αντιμετωπίσει και τη μάχη για τη διατήρηση της αυτονομίας της, παλεύοντας να μην καταπλακωθεί από το ειδικό βάρος των ΗΠΑ. «Θα εξολοθρεύσουμε τον Κιμ Γιογνκ Ουν αν συνεχίσει να απειλεί» διαμήνυσε η Σεούλ, ρίχνοντας μόλις λίγες ώρες μετά οκτώ βόμβες μέσω τεσσάρων μαχητικών F15 κοντά στα σύνορα των δυο κρατών της χερσονήσου, στην περιοχή Taebaek. «Καταδικάζουμε σθεναρά άλλη μια πρόκληση της Βόρειας Κορέας, παρά το ισχυρό μήνυμα που εστάλη από το ψήφισμα της διεθνούς κοινότητας. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από τη Βόρεια Κορέα και θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια του Έθνους μας», ανέφερε το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Yonhap αμέσως μετά την ανταπάντηση. Σχεδόν αμέσως δόθηκε στη δημοσιότητα κι ένα βίντεο από πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε η Νότια Κορέα λίγες ημέρες νωρίτερα. Ακολούθησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Ο πρόεδρος της χώρας επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίο φρόντισε να εκφράσει τη στήριξη του στην πολιτική του προέδρου Μουν.

Η Ιαπωνία κράτησε πιο χαμηλούς τόνους, ζητώντας τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή». Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, κατά την οποία οι δυο ηγέτες συμφώνησαν «να αυξήσουν την πίεση προς την Βόρεια Κορέα». Εξάλλου, αν κομμάτια του πυραύλου έπεφταν σήμερα σε ιαπωνικό έδαφος, ακόμη κι αν δεν ήταν στις προθέσεις της Πιόνγιανγκ, αυτό θα ισοδυναμούσε με μία de facto επίθεση στην Ιαπωνία, ισχυρίζονται οι αναλυτές. Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδίκασε την εκτόξευση και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ο ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει σοβαρή δράση απέναντι στη Βόρεια Κορέα μετά και τη νέα πυρηνική δοκιμή τόνισε η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, η οποία έκανε λόγο για μία «απόλυτα απαράδεκτη και ανεύθυνη» ενέργεια από πλευράς Πιονγιάνγκ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εργασθεί για την αποκατάσταση της επικοινωνίας της με τον υπόλοιπο κόσμο. «Η εκτόξευση υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του.

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, καταγγέλλοντας «μια τάση προς κλιμάκωση» της έντασης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότρυνε τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι αυτή θα είναι η θέση της χώρας και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Κίνα εκτίμησε ότι η κρίση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται πλέον σε σημείο «καμπής» και ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα