Βουλή: Πότε θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση στα αρχεία

Την 8η Μαΐου θα παρουσιαστεί επίσημα το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων της Βουλής, από τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας. Το έργο υλοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής σε συνεργασία με την Cosmote,

και στόχος του είναι η ψηφιακή καταγραφή και ανάδειξη πολύτιμου αρχειακού υλικού.

Όπως ανέφερε η Μαρία Καμηλάκη, προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων, το νέο ψηφιακό αποθετήριο θα περιλαμβάνει χειρόγραφους κώδικες, αρχεία πολιτικών προσωπικοτήτων, παλαιές εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφικές συλλογές, προσφέροντας πρόσβαση σε έναν πλούτο ετερόκλητου υλικού. Η πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί με σύγχρονη αρχιτεκτονική, υποστηρίζει θεματικές αναζητήσεις, και χρησιμοποιεί οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), επιτρέποντας την τεκμηρίωση σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, γεγονός που την καθιστά πλήρως αξιοποιήσιμη από την ερευνητική κοινότητα. Η Βιβλιοθήκη, παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις από την εποχή της μικροφωτογράφισης, ετοιμάζεται να ενσωματώσει σύντομα και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής στον “Περίπατο του Βιβλίου 2025”

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, η Αθηνά Συναρέλλη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης, παρουσίασε τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης της Βουλής στον “Περίπατο του Βιβλίου 2025”, που διοργανώνεται πανελλαδικά από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου το Σάββατο 12 Απριλίου.

Συγκεκριμένα:

Το Τμήμα Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Το ελληνικό βιβλίο στα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού», παρουσιάζοντας σπάνιες εκδόσεις και εκπαιδευτικά τεκμήρια από τις ειδικές συλλογές. (Κράτηση: reference@parliament.gr έως 10 Απριλίου).

Το Τμήμα Κοινοβουλευτικών Αρχείων θα αναδείξει στιγμές της Μεταπολίτευσης μέσα από σπάνια τεκμήρια, ενώ το κοινό θα μπορεί να γνωρίσει την ιστορία και τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου. (Κράτηση: archives@parliament.gr έως 10 Απριλίου).

Η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων θα φιλοξενήσει συναντήσεις με δημιουργούς, όπως η Λαμπρινή Κουζέλη, ο Μισέλ Φάις και η Βαρβάρα Ρούσσου, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων «Αναγνώσεις και συζητήσεις στο Καπνεργοστάσιο».

Στο Μεσολόγγι, επίσης στις 12 Απριλίου, ο Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής, θα δώσει ομιλία με τίτλο «Το Μεσολόγγι στη φιλελληνική τέχνη», εστιάζοντας σε ιστορικά πρόσωπα και εμβληματικά γεγονότα.

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής, που συμμετέχει αδιάλειπτα από το 2017 στον «Περίπατο του Βιβλίου», αποδεικνύει τη διαρκή της προσπάθεια να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στον πολιτισμό, την ιστορία και την κοινοβουλευτική κληρονομιά.

Διαβάστε ακόμηHermès: Η αδύναμη ζήτηση στη Κίνα επηρέασε τις πωλήσεις – Χαμηλότερα των προβλέψεων τα έσοδαCiti: Τα ράλι στις μετοχές συνεχίζονται αλλά το ρίσκο από τους δασμούς παραμένει ισχυρόΤέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίαςΓια όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Keywords
Τυχαία Θέματα