Βρετανία: Ο Όσμπορν μειώνει τον εταιρικό φόρο στο 15%

Στη μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% στοχεύει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρο στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν στη Βρετανία, ακόμα και τώρα που η χώρα ετοιμάζεται να αφήσει την ΕΕ.

Ως γνωστόν, ο ίδιος πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times είπε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

και τώρα επιδιώκει να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες. Αυτή τη στιγμή, η Βρετανία έχει εταιρικό φόρο που φτάνει το 20% και αναμένεται να μειωθεί στο 19% τον Απρίλιο και στο 17% το 2020 για να καταλήξει να είναι κάτω από 15%.

«Τώρα πρέπει να αποτελέσουμε μέρος της ύστατης εθνικής προσπάθειας και να την κάνουμε να δουλέψει για τον βρετανικό λαό», είπε ο Όσμπορν στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην έκδοση της Δευτέρας. Παράλληλα, είπε ότι επιμένει στις προειδοποιήσεις του για το Brexit και τις πιθανές συνέπειες που θα έχει, μεταξύ των οποίων και η εκδήλωση ύφεσης.

Υπενθυμίζεται ότι η στερλίνα έχει απολέσει 11% από τη μέρα του δημοψηφίσματος. Επίσης, μια σειρά κρατών έχουν στηθεί στην ουρά για να πάρουν τη θέση του Σίτι του Λονδίνου, ενώ σήμερα η Standard & Poor's ανέφερε ότι η Βρετανία θα γλιτώσει στο τσακ την ύφεση λόγω Brexit.
Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει έντονη αβεβαιότητα ενόψει της παραίτησης Κάμερον, ενώ και στο Εργατικό Κόμμα επικρατεί αναστάτωση. Και η συμμετοχή του Όσμπορν στο νέο υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει το φθινόπωρο, κρίνεται μάλλον αμφίβολη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, ήρθε και η παραίτηση του Νάιτζελ Φάρατζ από την κεφαλή του UKIP που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, επιτέλεσε την αποστολή του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της UniCredit, Erik Nielsen, «δεν υπάρχει επιστροφή από το Brexit και οι επενδυτές υποτιμούν τον κίνδυνο να προκύψει μια κυβέρνηση που θα διαρρήξει κάθε δεσμό με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι ανάπτυξη της Βρετανίας είναι πιθανό να μετατραπεί σε ύφεση στα επόμενα τρίμηνα».
Ο Όσμπορν είχε μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 28% από τότε που ανέβαλε το ΥΠΟΙΚ το 2010. Το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου ο εν λόγω φόρος συγκέντρωσε 45 δισ. στερλίνες ή το 7% των συνολικών δημοσίων εσόδων.
Η πρόταση του Βρετανού ΥΠΟΙΚ θα φέρει τον βρετανικό εταιρικό φόρο πιο κοντά στο 12,5% που ισχύει στην Ιρλανδία, δημιουργώντας αντιδράσεις σε χώρες όπως η Γερμανία. Σημειώνεται ότιτο 2015 ο μέσος εταιρικό φόρος στις 20 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες ήταν 28,7%.
Πάντως, ο αντίπαλος του Όσμπορν, εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα οικονομίας, αντέτεινε ότι η κίνηση του Όσμπορν θα στείλει το μήνυμα ότι η Βρετανία μετατρέπεται σε φορολογικό παράδεισο κι ότι το φορολογικό βάρος θα φύγει από τους έχοντες και θα πέσει στις πλάτες των μικρομεσαίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα