«Βροχή» τα πρόστιμα σε εταιρείες για μη αναγγελία υπερωριών

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση όφειλε να δώσει κίνητρα αύξησης της παραγωγικότητας ως απάντηση στο οικονομικό αδιέξοδο, σε μια συγκυρία όπου έπρεπε να συζητάμε την αύξηση της εργασίας και όχι την υπερφορολόγηση ως λύση σε πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς 1950.

Για την ακρίβεια, σε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για μη δήλωση υπερωριακής απασχόλησης. Ολοι γνωρίζουμε

ότι στο Δημόσιο υπάρχει η δυνατότητα προαναγγελίας των υπερωριακών ωρών εργασίας, κάτι που ως επί το πλείστον συμβαίνει από τα γραφεία των υπουργών. Ακόμα και υπάλληλοι που δεν εργάζονται πραγματικά επιπλέον απολαμβάνουν αυτές τις ευεργετικές διατάξεις βγάζοντας ένα πολύ σημαντικό «εξτραδάκι», με την ανοχή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Χρήματα, όμως, που δεν έχουν επί της ουσίας ποτέ δουλευτεί και τα οποία επιβαρύνουν τα ήδη ασθενή δημόσια οικονομικά. Να όμως που με την κείμενη νομοθεσία εδώ και μερικά χρόνια έχει επιβληθεί και στις ιδιωτικές εταιρείες να λειτουργούν με την παθογένεια του Δημοσίου. Με μια διαφορά: μπορεί η σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας να λήφθηκε το 2013, όμως τώρα, επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά ένα απίστευτο κυνήγι κατά των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δεν εφαρμόζουν την προαναγγελία της υπερωριακής απασχόλησης.

Παντού σαν το Δημόσιο

«Είναι σαν να αλλάζουν τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς άνθρωποι με μηδενική γνώση των πιέσεων της αγοράς θέλουν να μας καταστήσουν Δημόσιο παραγνωρίζοντας τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του ιδιωτικού χώρου και νομίζοντας ότι επιχειρήσεις γνωρίζουν από πριν αν θα χρειαστεί οι υπάλληλοί τους να εργαστούν δύο, τρεις ή παραπάνω ώρες την ημέρα», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος πολύ γνωστής πολυεθνικής του τομέα των υπηρεσιών και της συμβουλευτικής. Ηδη μεγάλες πολυεθνικές είδαν τις προηγούμενες ημέρες να τους καταλογίζονται πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ από επιθεωρητές που πήραν σβάρνα τα γραφεία και άρχισαν την ανεξέλεγκτη επιβολή ποινών, έχοντας όμως προφανή άγνοια των ρυθμών εργασίας στην αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εργαζόμενης σε ρεσεψιόν μεγάλης πολυεθνικής που επειδή πήγε στην τουαλέτα και αντικαταστάθηκε από μια άλλη αδήλωτη υπάλληλο για μόλις 15 λεπτά -οπότε κι έγινε ο σχετικός έλεγχος- επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο στην εταιρεία. «Κινούνται με μια λογική άκαμπτη και πολύ αυστηρή, χωρίς να κατανοούν ότι πολλοί εργαζόμενοί μας επιλέγουν μόνοι τους να δουλεύουν επιπλέον λόγω της απόφασης καριέρας που έχουν πάρει», αναφέρει γνωστός επιχειρηματίας. Ο ίδιος τονίζει ότι με το υπουργείο Εργασίας δεν υπάρχει καμία συνεννόηση και το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, βάσει της νομοθεσίας του υπουργείου Εργασίας για το ύψος των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται από το ΣΕΠΕ, υπάρχει επιβολή προστίμου στην περίπτωση της διαπίστωσης από τα ελεγκτικά όργανα μη αναγραφής των στοιχείων κάποιου ή κάποιων εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, στον πίνακα προσωπικού (Ηλεκτρονικό Εντυπο Ε4) και μη επίδειξης ορισμένων εντύπων που οφείλει να τηρεί στην επιχείρησή του κάθε εργοδότης, χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά.

Ενα από αυτά είναι το βιβλίο υπερωριών, που προβλέπεται από το άρθρο 13 του ν. 3846/2010 να τηρείται υποχρεωτικά (χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά) απ’ όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, είτε αυτό πραγματοποιεί υπερωριακή εργασία είτε όχι. Κύκλοι, πάντως, της αγοράς αναφέρονται σε εσκεμμένα σκληρή τακτική εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου ώστε να δείξει επικοινωνιακά ότι η κυβέρνηση είναι με το μέρος του εργαζόμενου, αγνοώντας όμως πλήρως ότι δεν μπορεί να έρθουν επενδύσεις με τέτοια κατασταλτικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα