Ξεφύγαμε;

Μια Κυριακή απόγευμα, ένα καθαρά τυχαίο (ή μάλλον ατυχές) γεγονός μπορεί να εξελιχθεί το δίχως άλλο σε δράμα για μια χώρα ολόκληρη; Μια Κυριακή απόγευμα με καλό καιρό, μετά από έναν χρόνο ψυχικής, κοινωνικής και ίσως και οικονομικής ασφυξίας λόγω της πανδημίας, ένας «κόσμος ολόκληρος» είδε έναν πολίτη να δέρνεται από έναν αστυνομικό και φυσικά εξανέστη. Γιατί ο απλός πολίτης που είδε αυτό το γεγονός από την τηλεόραση ή από τα social media «έκανε εικόνα» στο μυαλό του ότι στη

θέση του μπορεί να ήταν εκείνος, σε μια άλλη γειτονιά, την ίδια ώρα, πάνω στη βόλτα του.

Προσέξτε, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον -ειδικά αυτή την περίοδο- φορτισμένο ψυχολογικά αποδέκτη της είδησης αυτής της βάρβαρης εικόνας του ξυλοδαρμού ενός ανθρώπου, αν λίγο πριν, στον ίδιο χώρο, είχαν συμβεί επεισόδια ή κάτι άλλο που να προκάλεσε την Αστυνομία. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι, πάντως ο άνθρωπος που δάρθηκε δεν προκύπτει ότι έχει δώσει αφορμή για χρήση βίας στον αστυνομικό. Το μήνυμα, λοιπόν, που πέρασε για τους «μπάτσους που βαράνε στο ψαχνό» σε συνδυασμό με την οργή που επικρατεί για όλα στην κοινωνία λόγω της πανδημίας έδωσαν το έναυσμα για τα πολύ χειρότερα επεισόδια της επόμενης ημέρας στη Νέα Σμύρνη, στην ίδια γειτονιά.

Επέτρεψε να δημιουργηθεί ένα «άθροισμα» χιλιάδων ανθρώπων που, στην καλύτερη περίπτωση, δημιούργησαν μια υγειονομική βόμβα εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας και στη χειρότερη, επέτρεψαν και «νομιμοποίησαν» με την παρουσία τους μια εγκληματική ομάδα που κόντεψε να στείλει στον τάφο έναν αστυνομικό σε ώρα υπηρεσίας.

Τέτοια λάθος μηνύματα από συμπεριφορές αστυνομικών έχουν δοθεί και στο παρελθόν επί κάθε κυβερνήσεως και θα ξαναδοθούν και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Εχει πέσει «λάθος και άδικο ξύλο» πολλές φορές στο παρελθόν λόγω της κακής εκτίμησης ή συμπεριφοράς ενός αξιωματικού ή και πολλών απλών αστυνομικών και γι’ αυτό δεν δικαιούται να το πολιτικοποιεί σήμερα η αντιπολίτευση. Εχει πέσει άπειρο ξύλο στους «μακεδονομάχους» επί ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «ο Τσίπρας βαράει στο ψαχνό», όπως λέει σήμερα για τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που ξανασυμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός δεν ενέχει τον κίνδυνο να αρπάξει φωτιά η Αθήνα, όπως με τον Κορκονέα και τον Γρηγορόπουλο. Πρέπει, λοιπόν, οι χειρισμοί από την κυβέρνηση να είναι άμεσοι (άργησαν στην προκειμένη περίπτωση) και οι χειριστές έμπειροι ώστε να σβήνουν τη φωτιά και όχι να φουντώνουν την κοινωνική αντίδραση που «προσφέρεται απλόχερα» ειδικά τώρα, την εποχή της πανδημίας. Ούτε όμως και να καεί η Αθήνα για να… ξεσπάσουν τα παιδιά γίνεται, γιατί δεν το θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Οσο προσεκτικός στους χειρισμούς αυτούς πρέπει να είναι ο Μητσοτάκης, άλλο τόσο πρέπει να είναι και ο Τσίπρας, γιατί, όπως φάνηκε, εύκολα το «κακό γυρίζει πάνω σου».

ΥΓ.: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο στο κέντρο της Αθήνας έγιναν 63 πορείες και συνολικά στην Αττική 79, ενώ πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου έγιναν 41 πορείες στην Αττική, εκ των οποίων οι 30 στο κέντρο της πόλης. Μήπως είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

Keywords
Τυχαία Θέματα