Ξενοδοχεία vs ενοικιαζόμενες βίλες: Τι είναι πιο ακριβό τελικά στην Ελλάδα;

Της Στεφανίας Σούκη

Οι τιμές στις ενοικιαζόμενες βίλες στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς είναι πολύ κοντά στις τιμές των 5άστερων ξενοδοχείων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα το Κάπρι ή τη Σικελία στην Ιταλία, όπου οι τιμές των σπιτιών είναι σαφώς πιο φθηνές.

Αυτό επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της για την αγορά των ενοικιαζόμενων βιλλών στην Ελλάδα η εταιρεία

συμβούλων ακινήτων ΝΑΙ Ηellas, μέλος του δικτύου της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων NAI Global, η οποία συνέκρινε τα στοιχεία από τις γνωστές πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών Airbnb, Homeaway, Flipkey κ.α. σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας αλλά και άλλους μεσογειακούς προορισμούς όπως σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Τουρκία.

Η αγορά των ενοικιαζόμενων βιλών στην Ελλάδα είναι «συγκεντρωμένη» στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Κρήτη και τα νησιά του Σαρωνικού (Αίγινα, Σπέτσες). Η αγορά, επισημαίνουν οι αναλυτές της γνωστής εταιρείας συμβούλων, είναι ακόμη σχετικά καινούρια και σχετικά ανώριμη στη χώρα μας. «Γι' αυτό και οι τιμές για τις ενοικιαζόμενες κατοικίες στην Ελλάδα ακόμη διαμορφώνονται με βάση τις προσδοκίες και την εκτίμηση του ιδιοκτήτη για το πόσο αποτιμά τελικά ο ίδιος των περιουσία του, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων, από την άλλη πλευρά, διαμορφώνονται με βάση τη δυναμική της αγοράς, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση».

Οι τιμές λοιπόν γι' αυτού του είδους τις βίλες κυμαίνονται από 29 ευρώ ανά άτομο τη μέρα στη Ρόδο και φθάνουν έως τα 191 ευρώ το άτομο τη μέρα στην περίπτωση της Σαντορίνης. «Πρόκειται για ''καθαρές'' τιμές, χωρίς να περιλαμβάνονται εξτρά χρεώσεις, που μπορεί να επιβαρύνουν από 15 έως 30%, τους ταξιδιώτες, για έξοδα διαχείρισης, υπηρεσίες μεσιτείας κ.τ.λ.. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των ξενοδοχείων (με βάση τις τιμές standard δωματίων) ξεκινούν από τα 48 ευρώ/ το άτομο για πεντάστερο στη Ρόδο και φθάνουν τα 234 ευρώ για πεντάστερο στην πιο ακριβή Μύκονο.

Η μέση, ελάχιστη τιμή για τις βίλες στους επτά διαφορετικούς ελληνικούς προορισμούς που εξετάζει η ΝΑΙ Ηellas αντιστοιχεί σε 72 ευρώ/ την ημέρα/ άτομο, έναντι των 74 ευρώ των ξενοδοχείων, ενώ η μέση ανώτατη τιμή είναι στα 113 ευρώ για τις βίλες έναντι των 161 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων. Στα νησιά του Σαρωνικού οι μίνιμουμ τιμές στις βίλες έναντι των ξενοδοχείων είναι οριακά υψηλότερες (ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη και οι εξτρά χρεώσεις).

Η ανάλυση της ΝΑΙ Hellas προχωρά σε σύγκριση των τιμών για βίλες και ξενοδοχεία σε δημοφιλή θέρετρα της Μεσογείου όπως το Σαιν Τροπέ στη Γαλλία, τη Σικελία και το Κάπρι στην Ιταλία, το Μπόντρουμ της Τουρκίας και την Ιμπιζα της Ισπανίας. Κατά μέσο όρο οι ελληνικές βίλες προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με αυτές των αντίστοιχων μεσογειακών προορισμών άλλων χωρών, με τη Ρόδο να είναι η πιο φθηνή, ενώ ο τιμές στη Μύκονο, τον πιο ακριβό ελληνικό προορισμό, παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με αυτές στο Κάπρι και την Ιμπιζα. Αντίστοιχα με τις τιμές των βιλών, τα ελληνικά ξενοδοχεία στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς επίσης προσφέρουν σαφώς πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τα ξενοδοχεία τους top ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Στη σύγκριση των τιμών των βιλών έναντι των ξενοδοχείων στην Ελλάδα και την Ευρώπη υπάρχουν μεγάλες διαφορές, αναφέρει η NAI Hellas. Oι μέσες τιμές στις βίλες ανά την Ελλάδα προσεγγίζουν αυτές των ξενοδοχείων, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Ιμπιζα: Οι βίλες σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, κατά μέσο όρο, προσφέρουν χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα 5άστερα ξενοδοχεία. Επιπρόσθετα, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα είναι αντίστοιχες με αυτές των ξενοδοχείων ειδικά κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου, γεγονός το οποίο αιτιολογείται από την προσπάθεια των Ελλήνων ξενοδόχων να είναι ανταγωνιστικοί, να εξασφαλίσουν υψηλότερες πληρότητες και να επιμηκύνουν τη σεζόν. «Με τον τρόπο αυτό, οι βίλες στην Ελλάδα βγαίνουν, ως ένα σημείο, εκτός αγοράς κατά τις χαμηλές περιόδους, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη οι ενοικιαζόμενες κατοικίες διατηρούν πάντα χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα ξενοδοχεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα