Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη στις χώρες της Βαλτικής

Με δεδομένο ότι κτυπήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση του 2008 και η κατάσταση σε αυτές, χειροτέρεψε από τις (κυρίως εμπορικές) συγκρούσεις με τη γειτονική Ρωσία, κάποιοι πιστεύουν ότι οι τρεις οικονομίες της Βαλτικής ίσως δεν είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την υπεραπόδοση της σημερινής Ευρώπης.

Άλλη, όμως, είναι η εικόνα, που προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε μια έκθεση της ΕΚΤ

αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε με αριθμούς ότι η αύξηση του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από το 1999 υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκίες στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Πίσω από την επιτυχία των τριών αυτών χωρών, είναι το χαμηλό χρέος, καθώς και η ταχεία βελτίωση των θεσμών και των πολιτικών που ευνοούν τις επιχειρήσεις και τις ελεύθερες αγορές.

"Τα κράτη της Βαλτικής είναι από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης, μαζί με τη Σλοβακία, όπου το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σταθερές τιμές αγοραστικής δύναμης έχει εμφανίσει σημαντική σύγκλιση προς τον μέσο όρο της ΕΕ", ανέφερε η ΕΚΤ.

Πολλές από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ηπείρου έχουν ήδη προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες - όπως οι Βαλτικές - έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Αν και ο στόχος είναι η εξίσωση των εισοδημάτων αυτών των χωρών με τα αντίστοιχα των δυτικών οικονομιών της Ευρώπης, ωστόσο ακόμα παραμένει ένα χάσμα: το εισόδημα κατά κεφαλήν στο 2015 της περιοχής της Βαλτικής ήταν μόνο τα δύο τρίτα του εισοδήματος που είχαν τα 15 κράτη- μέλη που συγκροτούσαν την ΕΕ πριν από το κύμα επέκτασης του 2004. Οι χαμηλότεροι μισθοί έχουν προκαλέσει έξοδο μερίδας του εργατικού δυναμικού, ώστε να βρεθούν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις στο εξωτερικό.

Παρά τη θετική έκθεση της ΕΚΤ για τις χώρες της Βαλτικής και την αύξηση του ΑΕΠ φέτος, οι ντόπιοι είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι. Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου δείχνει ότι μόνο το ένα τέταρτο των Λετονών και των Λιθουανών θεωρεί ότι οι οικονομίες τους είναι "μάλλον καλές" ή "πολύ καλές", λιγότερο από τους μισούς, είνα το αντίστοιχο αποτέλεσμα για την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία.

Ίσως πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις εκθέσεις της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα