Ξέσπασε «πόλεμος» για το σινεμά της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Της Μαριάννας Τζάννε

Μαύρο στην φουσκωτή οθόνη του Cine Άλιμος που έχει γίνει σημείο αναφοράς για χιλιάδες Αθηναίους της Αθηναϊκής Ριβιέρας την τελευταία διετία, επιχειρούν να ρίξουν δύο αποφάσεις της πολεοδομίας Ελληνικού -Αργυρούπολης και της Κτηματικής Εταιρείας του δημοσίου. Για τον υπαίθριο, δημοτικό κινηματογράφο που αποτελεί πόλο ψυχαγωγίας και διασκέδασης τους καλοκαιρινούς μήνες και μία εναλλακτική πρόταση με ιδιαίτερα προσιτό κόστος (μόλις 4 ευρώ γενική είσοδος και 3 ευρώ για παιδιά και ηλικιωμένους), έχει

επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών, συνολικού ύψους 73.000 ευρώ.

Με βάση μάλιστα την πολεοδομική νομοθεσία συνιστάται η άμεση κατεδάφισή τους, όταν διαχρονικά, μεγαθήρια τσιμέντου μένουν στο απυρόβλητο του νόμου στην παραλία και παίζουν κρυφτό με τις πολεοδομικές αρχές! Αιτία είναι οι καταγγελίες δημότη και ο πόλεμος που επικαλείται ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης από τη δημοτική παράταξη «Άνω-Κάτω Καλαμάκι», η οποία όπως αναφέρει δεν στηρίζει τις πρωτοβουλίες του δήμου και τάσσεται ανοικτά κατά της λειτουργίας του CINE.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ίδια δημοτική παράταξη που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ έχει στραφεί και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Στην έκθεση αυτοψίας της πολεοδομίας που συντάχθηκε το Νοέμβριο του 2017, διαπιστώνεται σειρά αυθαιρεσιών στους κοινόχρηστους χώρους.

Στο θέμα επανήλθε στις αρχές Μαρτίου και η Κτηματική υπηρεσία Πειραιά Νήσων και Δυτικής Αττικής. Με έγγραφό της διαπιστώνει αυθαιρεσίες εντός της ζώνης αιγιαλού και της κοινόχρηστης παραλίας (μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές, δάπεδα από σκυρόδεμα, περιφράξεις κ.α), και καλεί το δήμο να προχωρήσει εντός 30 ημερών στην απομάκρυνσή τους.

«Είναι ντροπή και κατάντια μιας ευτελούς αντιπολίτευσης να συκοφαντείται η δημοτική αρχή για αυθαιρεσίες 30ετών και να επιχειρούν να ακυρώσουν μια πρωτοβουλία που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος σε ένα τόσο προβεβλημένο σημείο της πόλης μας» αναφέρει στο newmoney.gr, ο κ. Κονδύλης. Όπως σημειώνει, με εξαίρεση τις τουαλέτες του δημοτικού κινηματογράφου, που παρουσιάζουν παραπάνω δόμηση από την προβλεπόμενη αλλά έχουν υπαχθεί προς τακτοποίηση στο νόμο των αυθαιρέτων (4178/2013), για όλες τις άλλες περιπτώσεις υπάρχουν νόμιμες εγκαταστάσεις.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αλίμου επικαλούνται το πρακτικό έγκρισης διαμόρφωσης του χώρου από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της περιφερειακής ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, για το χώρο του cine από τον Μάιο του 2016. Επιπλέον έγγραφο της ίδιας της Πολεοδομίας από τον περσινό Οκτώβριο, που αναφέρει ότι για τη διαμόρφωση του εκθετήριου χώρου και την τοποθέτηση μεταφερόμενων ξύλινων οικίσκων στην παραλιακή ζώνη, δεν απαιτείται πολεοδομική άδεια αλλά ότι αρκεί η έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Κατά της απόφασης της πολεοδομίας έχει υποβάλλει ένσταση ο δήμος Αλίμου, υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις (στέγαστρο, κινητή καμπίνα, περίφραξη, πέργκολα) είναι νόμιμες και εκκρεμεί η επίλυση γραφειοκρατικών εμποδίων. Για τις τουαλέτες που προϋπήρχαν, υπάρχουν παρεκκλίσεις αλλά όπως προαναφέρθηκε έχουν τακτοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση της Κτηματικής Υπηρεσίας, η δημοτική αρχή αναφέρει ότι όλο το παραλιακό μέτωπο έχει κατασκευαστεί με επιχωματώσεις και πολλές από τις παρεμβάσεις και τις πεζοδρομήσεις είναι αυθαίρετες για αυτό και ζητά αλλαγή χάραξης αιγιαλού και επαναπροσδιορισμό της παραλίας.

«Όσο και αν προσπαθούν ο κινηματογράφος θα λειτουργήσει ξανά από 1 Ιουνίου και η πρώτη ταινία που θα προβληθεί είναι ο Καζαντζάκης του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή», αναφέρει ο δήμαρχος Αλίμου.

Όπως αποκαλύπτει, ο γνωστός σκηνοθέτης ήταν εκείνος που τον είχε συμβουλέψει δύο χρόνια πριν, να κατασκευαστεί χαμηλή περίφραξη στο χώρο ώστε οι θεατές να μπορούν να απολαμβάνουν το μοναδικό τοπίο της θάλασσας. Μαζί με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη που έκανε την περσινή πρεμιέρα του κινηματογράφου, είναι από εκείνους που παροτρύνουν το δήμο να ανοίξει το χώρο στον πολιτισμό και να φιλοξενήσει φεστιβάλ ταινιών από όλη την Ευρώπη.

Το CINE Άλιμος είναι ένας υπαίθριος κινηματογράφος 400 θέσεων σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, ο οποίος λειτουργεί στην μαρίνα Αλίμου από τον Ιούλιο του 2016. Πριν μετατραπεί σε όαση ψυχαγωγίας και πολιτισμού, φιλοξενώντας προβολές του σύγχρονου αλλά και του παλιού κινηματογράφου καθώς και παιδικές ταινίες, υπήρξε λούνα παρκ χωρίς τις απαιτούμενες άδειες που μίσθωνε γνωστός επιχειρηματίας της παραλίας σε ιδιώτη. Η επίμαχη έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ αλλά έχει περιέλθει στο δήμο Αλίμου. Ο κινηματογράφος μαζί με όλα τα ακίνητα του δήμου έχουν περάσει σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία όπως σημειώνει η δημοτική αρχή, έχει αυξημένες λειτουργικές δαπάνες αλλά δεν παύει να είναι μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα